Lunar i Lonac naslikali veliki mural u Dubrovniku

Lunar i Lonac naslikali veliki
mural u Dubrovniku

dubrovnik lunar 1

Zagrebački street art umjetnici Slaven Kosanović Lunar i Lonac u Dubrovnik došli su na poziv poznatog DJ-a Tomislava Rugolea Torresa koji je želio oslikati veliki zid u Dubrovniku.  Lonac i Lunar spremali su se na zajedničku suradnju još prije ovog poziva tako da je ovaj poziv došao u pravom trenutku.

dubrovnik 7

Umjetnici su se odlučili za motiv Ratova zvijezda spontano. Prica je klasična borba dobra i zla, primjenjiva na bilo koje vrijeme i bilo koje podneblje ili u ovom slucaju, svemir. Njihov rad prikazuje malog mačka kako spava i sanja. Njegov san preklapa se s javom jer Ratove zvijezda prate i nove generacije, radi nastavaka, odnosno pocetka priče, koja se kronološki dešava prije, a snimanje je krenulo kasnije. Otac je obukao odijelo pilota X-Winga, obojici umjetnika najfascinantnije letjelice u serijalu i nosi prepoznatljivi žuti vizir na kacigi.

dubrovnik 6

Letjelicu ne vozi već je drži kao dječju pušku odnosno igraću konzolu i ispaljuje lasere na Vaderov TIE fighter i AT-AT transportera. U pozadini vidimo i srusenog Stormtroopera. Svi objekti koji leže i sjede nalaze se u jastucima s pojednostavljenim svemirskim motivima, a objekti koji vise sa stropa objeseni su o niti što ukazuje da se radi o dječjoj sobi, pogotovo jer su tu, osim objekata za koje se na prvi pogled vidi da su iz serijala (TIE figther i Vaderov Death star) i svjetleći personificirani Mjesec i zvijezde, čest ukras dječjih soba.

dubrovnik 5

Zanimljivo je rješenje i naziva rada. Duži naziv ovog velikog murala koji je napisan na zidu je parafraza uvertire u film koja originalno počinje riječima ‘Once upon a time in a galaxy, far far away…’ – njihova verzija glasi ‘Once upon a time in a flat not far from yours’.

dubrovnik 3

dubrovnik 4

dubrovnik 2

Učitati još
Zatvori