Ljetna kina vladaju zagrebačkim večerima

Ljetna kina vladaju zagrebačkim večerima

Projekt Kvartovsko kino nakon Trešnjevke i Dubrave danas, 12. lipnja u 21 sat dolazi u Remetinec, na Trg Narodne zaštite. Površina tog nekorištenim automobilima zatrpanog trga danas je posve izgubila funkciju okupljališta koju je nekoć imala. Njezinom transformacijom u privremeno ljetno kino predlažemo drugačiju upotrebu i izmijenjeno iskustvo tog prostora.

BERLIN - JULY 12:  The audience watches the screening of the film 'Maenner al Dente' at the open air cinema Kulturforum Potsdamer Platz on July 12, 2010 in Berlin, Germany. The open air cinema runs daily from July 12 to September 4.  (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

U suradnji s Centrom za kulturu Novi Zagreb, čija je uloga kulturna proizvodnja u kvartu i za kvart, organizirala se besplatna projekcija namijenjena svim stanovnicima, a prikazani film, kao i razgovor koji će uslijediti, tematiziraju upravo pitanje kvarta i stanovanja. Ne slučajno, na programu Kvartovskog kina je igrani film ‘Živi bili pa vidjeli’ (B. Gamulin i M. Puhlovski, 1979.) koji stambeno pitanje razmatra u okvirima socijalističkog projekta, kad je osmišljeno i izgrađeno naselje Remetinec, ujedno i prvi kvart Novog Zagreba. Stoga upravo s tog mjesta otvaramo razgovor o životu u današnjem kvartu (i za kvart).

Filmski program Studentskog centra u Zagrebu, ‘Kratke slike’, sezonu završava projekcijom pod zvijezdama. 18. lipnja u 21:30 prikazuju se inspirativne filmske slike ljeta u dvorištu Studentskog centra. Slike francuske provincije i skupina nestašnih momaka očaranih lijepom mladom ženom glavni su motivi kratkog filma ‘Derani’ (‘Les Mistons’) iz 1957. Françoisa Truffauta.

Urbana dokolica američkih tinejdžera smještena u honduraškoj džungli uz kombiniranje pop-kulturnih referenci s trivijalnim, egzotičnim, umjetnim i glazbom obilježavaju film ‘Plavuše u džungli’ (‘Blondes in the jungle’) američkog dvojca Leva Kalman i Whitney Horn. I za kraj, ‘Lila’ (r. Broadcast Club), priprema za ljetnu melankoliju i emocije koje nose ljetni praznici. Kontemplativni, senzualni soundtrack ostavlja nas u pravom ljetnom feel good raspoloženju. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Foto: Getty Images, Facebook

Učitati još
Zatvori