Kultni balet Modrobradi dolazi u HNK

Kultni balet Modrobradi dolazi u HNK

Večeras će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu izvesti praizvedba baleta jedne od najpoznatiji legendi o okrutnom francuskom serijskom ženoubojici plave brade, originalno priče francuskog književnika Charlesa Perraulta.

modrobradi 13 post

Posebnost ove praizvedbe jest i da koerografiju koreografije, režiju, libreto i dramaturgiju potpisuje Staša Zurovac, nekadašnji prvak zagrebačkog HNK-a, zatim ravnatelj riječkog Baleta te autor raznih baleta kojima je stekao status vrhunskog koerografa. Ovim autorskim djelom nakon sedam godina se vraća u hrvatsku najveću kazališnu kuću.

modrobradi 1 post

Predstavu će izvesti solisti i ansambl Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a sudjeluje i dramski glumac Nikša Kušelj koji ima zapaženu ulogu naratora. Zurovac je od negativnog lika Modrobradog uspio stvoriti pozitivan lik koji nije uspio pronaći sreću u ljubavi – inspirirajući se srednjovjekovnom legendom o plemiću koji je ubijao svoje supruge, zatim dvjema pripovijetkama – ‘Modrobradom’ Charlesa Perraulta iz 1697., i pričom ‘Modrobradi i njegovih sedam žena’ francuskoga nobelovca Anatolea Francea. Također je nadahnuće potražio i u librertu Béle Balásza za operu Béle Bartóka ‘Dvorac Modrobradog’.

modrobradi 15 post

Ovim djelom se Staša Zurovac pridružuje svim umjetnicima koje je ova legenda inspirirala – od braće Grimm, koreografa Mariusa Petipa do Bele Bartoka koji je skladao operu prema toj legendi – potvrđujući time vječnu inspiraciju ove fantastične legende.

modrobradi 16 post

modrobradi2 naslovna

Foto: Mara Bratoš

Učitati još
Zatvori