Kreativna subota: Alexander Jansson

Kreativna subota: Alexander Jansson

Za ovu kreativnu subotu odabrali smo vam predstaviti autora specifičnog izraza i još posebnijih tehnika stvaranja svojih umjetničkih radova. Alexander Jansson svestrani je kreativac koji stvara u raznim medijima, slika tradicionalnim tehnikama, radi ilustracije, animacije u 2D i 3D tehnikama te za sebe kaže da je znanstvenik misterije i menađer imaginarnog (njegovog) svijeta “Orchestre de Mystere” (Orkestar Misterije). Rođen je u Uppsali, u Švedskoj te je na njega utjecala švedska poganska kultura mističnih svjetova, trolova, šuma, magije i misterije.

Alexander post2

Školovao se u Gothenburg na New Dömen Artschool te je nakon školovanja prvo počeo stvarati u tradicionalnim tehnikama, no jako brzo su ga privukle mogućnosti koje nose CGI (Computer Generated Images) tehnologije i 3D animacija. Njegov rad fantastičan je spoj naprednih, suvremenih tehnologija i tehnika sa starim, drevnim temama legendi i mitova koji imaju izrazit utjecaj na njegovo stvaralaštvo, ne samo na oblikovni, vizualni način, već i na njihov sadržaj. Teme koje on svojim radovima obrađuje i/ili prikazuje žive i dalje kroz njegovo stvaralaštvo te ih na taj način čuva od zaborava i oživljuje za buduće generacije. Legende i mitovi sjevernih skandinavskih krajeva su sigurni od zaborava dok god postoje kreativci kao što je Alexander Jansson.

alexander post

Trolovi, čudesna dlakava bića, vile, jezive biljke, neobične životinje, strašna čudovišta, no i ona sa velikim čistim srcem samo su neki od likova kojima on kroz svoje ilustracije priča priče djeci, no i odraslima. Okoliš u koji smješta svoje priče i bića često prati naraciju tako da ga prikazuje nadrealnim i često melankoličnim. Koloristične, sanjive i misteriozne, njegove ilustracije pozivaju promatrača na istraživanje svijeta osjećaja koje postoji van našeg uobičajenog shvaćanja.

Alexander post 4

Alexander post 3

U svom studiju, prikladnog  naziva na engleskom jeziku “Sleeping House” (Uspavana kuća), Alexander stvara ne samo ilustracije (tradicionalne ili digitalne), već i character design (dizajn karaktera), concept art te radove grafičkog dizajna. Također je prepoznat i po svom specifičnom stilu koji naziva “Greenpunk”.

Foto: alexanderjansson.com

Učitati još
Zatvori