Razgovor sa Soley ususret večerašnjem nastupu

Razgovor sa Soley ususret
večerašnjem nastupu

321725_290620140975049_1005661306_o


Ususret večerašnjem koncertu u 20 sati u Tvornici kulture donosimo kratki razgovor sa Soley. Kako stvara svoje magične pjesme i što planira nakon turneje, pročitajte u nastavku…

1. Dolazite prvi put u Hrvatsku, u zagrebački klub Tvornica kulture – imate li već nekih doticaja s hrvatskim obožavateljima? Imate li očekivanja od koncerta u Tvornici ili čekate iznenađenje nastupa kao i mi, hrvatska publika?

Mislim da će biti jako prijateljski i magičan koncert! Nisam do sada nastupala u Hrvatskoj tako da sam uzbuđena!

2. Sanjive melodije i mračni nadrealizam najčešći su epiteti koji opisuju Vašu glazbu… Doživljavate li ju i Vi tako ili je ipak interpretacija nešto drugačija?

Jako me zanimaju snovi i sanjivo tako da sam se na prvom albumu fokusirala na nadrealno i apstraktan tekst, još uvijek mi je taj stil zanimljiv, no također sam ga i dalje razvila zadnjih godina.

soley

3. Iako ste solo izvođačica, radite i na pjesmama s bivšim kolegama iz benda… Hoće li zagrebačka publika imati priliku čuti nešto od kreiranog ili to ostaje za drugu priliku? Kako izgleda suradnja s bivšim kolegama? Jesu li pjesme posve Vaš rad s njihovom ‘pomoći’ ili se radi o ravnopravnoj suradnji? Kakav zvuk će se iz toga proizvesti?

Da, ja, Sindri iz Sin Fang/Seabear i Örvar iz benda múm zaedno surađujemo na po jednoj pjesmi već cijelu godinu. Jako je zabavno, no i ima više posla oko stvaranja nego smo očekivali. Zabavno je završavati nešto o čemu ne razmišljate previše. Do kraja godine planiramo izdati LP. Ravnopravni smo u stvaranju – netko od nas zada strukturu pjesme, dok ostali kreiraju melodiju i dodaju instrumente prema njoj.

396103_406295586074170_2130614782_n

4. Pretpostavljam da je europska publika na raznim mjestima nastupa drugačija – kako reagira na Vaše nastupe, doživljava li publika npr. u Poljskoj, Njemačkoj ili Francuskoj?

Dosta sAM nastupala po Njemačkoj i Poljskoj i iskustvo i dojmovi su različiti – osjećaju se različite vibre u svakoj različitoj sredini. Također ovisi i o mjestu nastupa. Kod sjedećih koncerata atmosfera je tiša i mirnija, publika sjedi, sluša i uživa u nastupu, dok je u klubovima više party atmosfera.

5. Što slijedi nakon turneje?

Mnogo glazbenih projekata i javnih nastupa. Također ću uživati u ljetovanju s kćerkom i dečkom.

Foto: Lilja Birgisdóttir (druga fotografija)
Artwork: Ingibjörg Birgisdóttir (druga fotografija)
Foto: Soley (prva i treća fotografija)

Učitati još
Zatvori