Održano je predstavljanje knjige o rodnoj ravnopravnosti visokoobrazovanih žena na radnom mjestu

Održano je predstavljanje knjige o rodnoj ravnopravnosti visokoobrazovanih žena na radnom mjestu

U utorak je u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER predstavljena knjiga ‘Gender Equality in the Workplace: Macro and Micro Perspectives on the Status of Highy Educated Women’ autorica prof. dr. sc. Nine Pološki Vokić, prof. dr. sc. Alke Obadić i prof. dr. sc. Dubravke Sinčić Ćorić, redom visokoobrazovanih žena i profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Usredotočujući se na status visokoobrazovanih žena na radnom mjestu, knjiga ispituje kako određena demografska skupina i radna snaga mogu pomoći u prevladavanju rodne razlike. Unatoč značajnom padu razlika između muškaraca i žena na globalnoj razini, demografija visokoobrazovanih žena rijetko se istražuje u smislu utjecaja na ravnopravnost spolova. Oslanjajući se na makro i mikro perspektive, knjiga analizira teoriju iza spolne segregacije i inicijativa za uključivanje žena te nudi empirijske izvještaje o iskustvu žena na radnom mjestu.

Knjiga ‘Gender Equality in the Workplace’

autorice knjige Alka Obadić, Nina Pološki Vokić, Dubravka Sinčić Ćorić

U teorijskim poglavljima knjiga se bavi različitim područjima spolne segregacije, kao i njenim posljedicama, odnosno barijerama s kojima se žene na radnom mjestu susreću. Također, knjiga donosi prethodne nalaze vezane uz neravnopravnost visokoobrazovanih žena te primjere kako žene više uključivati. Autorice su u knjizi predstavile i slučajeve kompanija koje su pokazatelji dobre prakse uključivosti žena kao što su Ericsson Nikola Tesla – slučaj ravnopravnosti žena u ICT kompaniji, HT slučaj o uključivanju žena u telekomunikacijskoj industriji, MAMFORCE standard rada koji podržava organizacije u razvoju obiteljski i rodno osviještene kulture međusobne podrške te intervjue s Biljanom Borzan kao ženskom uzoru u politici i Melissom Whiting iz Philip Morris Internationala o spolnoj različitosti i uključivanju žena na globalnoj kompaniji.

Nina Pološki Vokić

Na cijelom projektu radimo već tri godine. Krenuli smo s idejom malog priloga za konferenciju koja je izrasla u članak i onda se izdavač zainteresirao za temu o visokoobrazovanim ženama i njihovoj poziciji jer nema puno ni znanstvenih ni stručnih izvora o tome. Knjigu smo koncipirale na način da smo probale sustavno obuhvatiti cijelo područje i definirati sve ključne pojmove i na kraju to približiti ljudima koji iz različitih područja – psihologije, sociologije, ekonomije – pristupaju tom području. Ponudile smo i dio o makro, mikro, financijskim i drugim koristima za države i organizacije od veće ravnopravnosti žena, ali i dio za razinu svakodnevnog života, odnosno što svaki pojedinac može napraviti za veću osviješćenost o ravnopravnosti žena. Najveći doprinos knjige su svakako dva istraživanja – sekundarno istraživanje makro podataka gdje se kolegica Obadić stvarno potrudila iz baza, u kojima nema puno podataka, izvući podatke isključivo za visokoobrazovane žene koji su pokazali da su one ipak u boljoj poziciji nego žene općenito, te mikro dio, gdje smo provele primarno istraživanje na skoro 400-tinjak žena iz cijelog svijeta, točnije 42 zemlje, gdje smo dobile uvid što visokooobrazovane žene misle o svojoj poziciji. Ovdje je zaključak da ima puno pozitivnih razmišljanja i da visokoobrazovane žene svoju situaciju doživljavaju bolje nego žene općenito, izjavila je prof. Nina Pološki Vokić.

Knjiga je u prodaji već neko vrijeme, može se kupiti putem interneta, a namijenjena je stučnoj javnosti koja se bavi tom temom te svima koji su zainteresirani za temu čak i iz privatnih razloga, dodala je.

Nina Pološki Vokić, Marijana Đuzel, Mirna Biondić, Dijana Kobas Dešković i Marin Mlinarić

Prakse organizacija u Hrvatskoj

U sklopu predstavljanja knjige održan je i okrugli stol na temu ‘Karijere i uključivanje žena – prakse organizacija u Hrvatskoj’ na kojem su sudjelovali Mirna Biondić, Employer Reputation & HR Marketing Expert iz Hrvatskog Telekoma, Marijana Đuzel, direktorica Upravljanja ljudskim potencijalima i organizacije iz Ericsson Nikola Tesle, Dijana Kobas Dešković, predsjednica Instituta Zaposlena mama i kreatorica MAMFORCE standarda te Marin Mlinarić, Director People & Culture Croatia & Slovenia – Member of Management Board iz Philip Morris Internationala koji su kroz primjere svojih kompanija razgovarali o praksama i načinima uključivosti žena u biznisu.

Nina Pološki Vokić, Marijana Đuzel, Mirna Biondić, Dijana Kobas Dešković i Marin Mlinarić

Izričito sam sretan što se ovakva knjiga napokon pojavila na hrvatskom tržištu jer mislim da je to tema o kojoj vrijedi govoriti jer je vrlo važna za napredovanje svih kompanija u Hrvatskoj, ali isto tako za napredovanje cijele zemlje. Ukoliko ne počnemo nešto raditi na tom području, opet ćemo zaostajati za ostatkom Europe i svijeta. Mi u Philip Morris Zagrebu imamo odnos 50 posto muškaraca – 50 posto žena što nama donosi komparativne prednosti u odnosu na druge kompanije na našem području. Imamo puno više inovativnosti, puno više angažmana zaposlenika i na kraju poslovni rezultati slijede sve to. Hrvatska još uvijek zaostaje za zapadnim zemljama, a naročito se to osjeti unutar državne uprave gdje je napredovanje žena vrlo sporo. Mislim da bi i politika trebala igrati aktivnu ulogu u svemu tome tako i oni počnu shvaćati da je to za dobrobit zemlje. Nadam se da će se u tom području nešto početi mijenjati. Želim svu sreću profesoricama da nastave s ovom vrlo važnom temom i veselim se sljedećim izdanjima knjiga, izjavio je Marin Mlinarić.

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori