Journal Book Club: Vegetarijanka

Journal Book Club: Vegetarijanka

Vegetarijanka 5

Nova knjiga Journal Book Cluba je roman Vegetarijanka spisateljice Han Kang. Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjizi, a i diskusije su više nego dobrodošle!

Han Kang: Vegetarijanka

Han Kang jedna je od najcjenjenijih suvremenih južnokorejskih  autorica. Studirala je književnost na Sveučilištu Yonsei u Seoulu, a na književnu scenu stupila je kao pjesnikinja početkom 1990-ih. Prvi njezin roman, Red Anchor, objavljen je 1994. godine, a do danas objavila je romane, neovele i kratke priče.  2015. na engleski jezik preveden je njezin roman Vegetarijanka i instantno je doživio veliki uspjeh, da bi 2016. osvojio prestižnu književnu Man Booker International nagradu. Nakon Vegetarijanke objavila je još dva romana, no mi smo za naše posljednje izdanje Journal Book Cluba izabrali upravo nagrađenu Vegetarijanku.

Vegetarijanka 3

Roman Vegetarijanka prati Yeong-hye, junakinju priče, no sve što o njoj doznajemo i ispričano nam je iz usta njezina supruga, šogora i sestre. Iz njihovih perspektiva doznajemo da je riječ o sasvim prosječnoj, čak i dosadno apatičnoj figuri čiji život ni na koji način ne pobuđuje zanimanje, sve do pojave grotesknih učestalih košmara koji je iz temelja mijenjaju. Ponukana snovima, Yeong-hye prestaje jesti meso pokrećući lavinu zgražanja i otpora svoje obitelji i okoline, koja kulminira njezinom težnjom za preobrazbom u biljku. Niz događaja koji će uslijediti i zauvijek promijeniti njihove živote oslikava sve dublju psihičku i fizičku metamorfozu čiji krajnji cilj titra na međi samouništenja i samospasenja.

Napuštanje vlastita tijela tema je koja se obrađuje od kada postoji svijest o tome, no roman Vegetarijanka ovu temu obrađuje na jako inteligentan način. Rubno ponašanje, nasilje i seks osnovni su motivi djela i povod su za niz interpretacija djela i kontroverza koje je ono uzrokovalo.

Vegetarijanka 1

Ovu odličnu knjigu možete kupiti u svakoj boljoj knjižari ili putem web shopa u izdanju Hena Com, a mi čestitamo Tatjani Potkonjak na osvojenoj knjizi! Pratite naš Journal Book Club jer 23. travnja otkrivamo nove knjige koje ćemo čitati u svibnju!

Vegetarijanka 4

Vegetarijanka 2

Foto: Sanja Jagatić Photography

Učitati još
Zatvori