Journal Book Club: Koje knjige ćemo čitati u siječnju?

Journal Book Club: Koje knjige ćemo
čitati u siječnju?

Mnogima je siječanj najdepresivniji mjesec u godini, no uz dobru listu knjiga i još bolje popunjene police biblioteke mjesec će proletjeti u času, a vi ćete biti bogatiji za nekoliko odličnih književnih, putopisnih, publicističkih, čak i medicinskih naslova! Ovo je naš izbor za siječanj…

Nove knjige za novu godinu…

Uz dobru dozu sreće dolazi i dobro štivo o kojemu možete i diskutirati s drugim ljubiteljima knjiga, a kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjigama koje čitamo, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezanim za klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi.

Moć, Naomi Alderman

Svijet prikazan u Moći prepoznatljivo je mjesto: nigerijski bogati mladić koji ljenčari pokraj obiteljskog bazena, udomljena klinka čiji religiozni roditelji kriju svoju pravu osobnost, ambiciozna američka političarka, opaka mlada Londonka iz nezgodne obitelji. Ali pojava i procvat snažne nove sile potaknut će njihove živote da se isprepletu, s razornim učincima. Tinejdžerice sada posjeduju nezamislivu moć – mogu izazvati neopisiv bol, pa čak i smrt. Svijet se, pak, uz taj maleni preokret u prirodi, drastično preobražava.

Roman govori o tome što se dogodi kada genetska mutacija mladim ženama podari sposobnost da ubijaju strujom. Ono što započinje kao maštarija o ženskom stjecanju moći produbljuje se i pomračuje u propitivanje same moći, njezine uporabe i zlouporabe te onomu što čini ljudima koji je posjeduju. Priča je uokvirena prepiskom dvoje pisaca, od kojih se jedna zove Naomi.

Roman Moć, nagrađivane autorice Naomi Alderman, djelo je spekulativne fikcije u svom najambicioznijem i najizazovnijem obliku, koje nas istodobno odvodi na uzbudljivo putovanje u usporednu stvarnost, ali i razotkriva naš svijet na odvažne i začuđujuće načine.

P. S. iz Pariza, Marc Levy

Marc Levy, najčitaniji živući francuski pisac, osvaja novom modernom ljubavnom pričom između slavne glumice koja se skriva od slave u Parizu i spisatelja koji zatvara oči pred činjenicama vlastitog života. Svjesni su da će teško ostati samo prijatelji… a svjetla pariza samo će im to otežati.

Na filmskom platnu Mia igra zaljubljene žene, ali u stvarnom životu potreban joj je predah od ljubavnog partnera i na filmu i u stvarnosti – prevarantskog supruga, megazvijezde Davida. Mia iz Londona pobjegne u Pariz, promijeni frizuru, kupi goleme sunčane naočale i zaposli se kao konobarica u restoranu najbolje prijateljice.

Paul je Amerikanac, spisatelj koji nije ponovio uspjeh svog prvog romana. Kad ga najbolji prijatelj pošalje na spoj naslijepo s Mijom, njihovi životi i status veze postanu komplicirani.
Iako cijeli Pariz kao da ih gurka jedno prema drugome, dvoje usamljenih stranaca u Gradu svjetla na sve se načine tru ostati samo prijatelji, no to je lakše reći nego učiniti, jer sudbina ima druge planove. Što ih čeka u epilogu?

Mogu li britanska filmska zvijezda Mia Barlow i američki romanopisac Paul Barton pretvoriti neobično prijateljstvo u pravu ljubav u Gradu Svjetlosti? Odgovor pronađite u romanu P. S. iz Pariza, novoj hit-knjizi francuskog autora svjetskih bestselera Marca Levyja

Skica u ledu, Josip Mlakić

Na rock-koncertima najvećih svjetskih zvijezda u Njemačkoj, a zatim i diljem Europe zaredala su ubojstva djevojaka. Iskusni inspektor kölnske policije Thomas Schweiner prvi je posumnjao da je riječ o serijskom ubojici, koji ne preže ni od čega i koji mu je postao opsesija, ubojici kojeg lovi već više od desetljeća, od kraja 1980. i koncerta grupe Whitesnake. Inspektora će tragovi odvesti u Bosnu i Hercegovinu, u ratni vihor, koji će iznjedriti neka nova prijateljstva i brojne neočekivane izdaje. Skica u ledu počinje kao napeti krimić, prerasta u ratni roman, da bi završila kao distopija, no prije svega to je priča o dvojici braće, o njihovim sasvim oprečnim karakterima i njihovim prijateljima iz bosanskoga gradića s kojima dijele sudbine.

Skica u ledu roman je u kojem se isprepleću nevjerojatni matematički zadaci i okrutna ubojstva, ratni zločini i umjetničke slike, koji nepravdu života dovodi u sklad, a kaos u red kakav može stvoriti samo ljubav.

Jesen, Karl Ove Knausgård

Jesen počinje pismom Karla Ovea Knausgårda svojoj nerođenoj kćeri, tankoćutnim pogledom na začetak jedinstvene i dragocjene povezanosti roditelja i djeteta. Glavninu knjige čine intimni zapisi o svakodnevnom životu sa ženom i djecom u ruralnoj Švedskoj tijekom jedne jeseni, nadahnuti tekstovi prožeti sjećanjima iz djetinjstva. Ništa ne uzmiče autorovoj pozornosti, čak i ono naizgled posve nebitno. Sunce, pliskavice, jabuke, plastične vrećice: sadržaj svakodnevnoga života pogonsko je gorivo Knausgårdove umjetnosti. Kroz detaljno razlaganje stvari i pojava oko njega, Knausgård stvara osobnu enciklopediju iskustava i misli te pritom pokazuje koliko je naš svijet zapravo nespoznatljiv i divan.

Kako god, Polona Glavan

Ispisan u dva glasa, Kako god je roman koji nas vodi ravno u svijest dviju dijametralno suprotnih djevojaka: sedamnaestogodišnja Lili nezrela je, obijesna tinejdžerica čiji se svijet urušava kada neplanirano zatrudni, a Alja je empatična i socijalno osviještena studentica. I dok se Lili i njezin nekoliko godina stariji dečko Mars nose s neželjenom trudnoćom, a Alja mašta o Irskoj i svim se silama trudi premostiti udaljenost od Davida u kojeg se ludo zaljubila, obje polako uviđaju da je svijet koji ih okružuje u mnogo čemu teži i složeniji od njihovih problema. Alja počinje davati poduku iz slovenskog djčaku iz Bosne, Senadu, koji s obitelji živi u teškom siromaštvu. Šokirana situacijom i uvjetima u kojima živi, Alja se priključuje skupini aktivista koji se zalažu za prava manjina. Istodobno, Lilin dečko Mars zbog imigranata izgubi posao. Putevi protagonista ukrste se u sudbonosnom trenutku – kada se nađu na istome prosjedu, ali na suprotnim stranama.
Kako god je roman koji, premda postavljen na dvjema intimnim, ljubavnim pričama, vrlo skoro prerasta u angažiranu prozu i britku socijalnu kritiku. Dvije osobne priče autorica vješto pretače u širi društveni kontekst ističući manjkavosti unutar slovenskog društva. Naglasak stavlja na obespravljene i marginalizirane, progovarajući tako o važnim temama, koje nisu samo slovenska realnost, već slika čitave regije, ako ne i šire.

Imaginarni Balkan, Marija Todorova

Premda je Balkan geografski neodvojiv dio Europe, on je, kul­turno konstruiran kao unutrašnja drugost, apsorbirao mnoštvo unutrašnjih i vanjskih, balkanskih i nebalkanskih, društve­nih, političkih, kulturnih i religijskih proturječnosti. Europa je na Balkan rado izvozila svoje izume poput nacionalizma ili antisemitizma, da bi se kasnije iščuđavala nad čudovišnim hibridima koji su s velikim zakašnjenjem uspijevali na balkanskom tlu. No, ako je Europa stvorila rasizam i antirasizam, mizoginiju i feminizam, antisemitizam i njegovu osudu, onda za takozvani balkanizam još uvijek nije pronađen komplementaran i oplemenjujući par.

Marija Todorova u Imaginarnom Balkanu ne opisuje balkanske narode kao nevine žrtve niti potiče u njima emociju lažne nevino­sti. Ona ih ne štedi zbog toga što se Zapad prema Balkanu ponio neodgovorno, niti potiče opasnu ideju da balkanski narodi nisu historijski akteri ili da je njihova sudbina uvijek u rukama viših sila. Todorova je kao znanstvenica bila svršeno svjesna svog položaja i svoje odgovornosti jer je pišući Imaginarni Balkan imala privilegij da istovremeno bude i izvan predmeta istraživanja i unutar njega, i izvan procesa prikupljanja znanja o predmetu i unutar njega.

Ova knjiga nije napisana u ime nekakvog apstraktnog Balkana, Marija Todorova govori u ime onog djela balkanskih intelektualaca koji razmišljaju o problemu identiteta. Autorica u ovoj knjizi pokušava Balkan emancipirati ne samo od iscrpljujućih posljedica zapadnjačke rezerviranosti, već i od mnogo emotivnijeg odbacivanja koje od svojih dojučerašnjih istočno-europskih supatnika. Ona je na Balkanu i insider i outsider: s lakoćom se služi i barata raznim izvorima uključujući engleske, njemačke, francuske, bu­garske, grčke, hrvatske i srpske, turske i rumunjske. Imaginarni Balkan, nastao kao svojevrsni pandan slavnom Saidovom Ori­jentalizmu, danas je vjerojatno najznačajnija novija znanstvena studija o Balkanu.

Pozdrav fanaticima, Amos Oz

Bez sumnje jedan od najznačajnijih suvremenih pisaca i intelektualaca Amos Oz u svojoj knjizi Pozdrav fanaticima u tri eseja progovara o svim temama koje su u središtu problema Bliskoga istoka, ali jednako tako i u srži svakoga fanatizma. Amos Oz suvereno, jednostavno, precizno i bez zadrške govori o svojem odnosu prema fanatizmu svake vrste, prema religiji i odnosu sekularnog društva i religioznog te o svom odnosu i stavu prema suživotu Židova i Palestinaca, na malom komadu zemlje koju se voli nazvati svetom. Čitati danas Amosa Oza važnije je nego ikada. Njegove misli ovdje su kao poziv na dijalog — Oz ne želi davati sve odgovore, već prije svega poziva na smirenost, tako nužnu svakome čovjeku.

Pozdrav fanaticima mala je knjiga velikih mudrosti, knjiga koju je Amos Oz posvetio svojim unucima, a napisao za svakoga od nas.

Degustacija slobode, Davor Rostuhar

Nakon što nas je u svojim dosadašnjim knjigama poveo na putovanja u Egipat, Indiju, Nepal i Tibet, a potom u svojoj posljednjoj knjizi Džungla i na opasne ekspedicije u neprohodna područja Amazone i Nove Gvineje, jedan od najčitanijih hrvatskih putnika i putopisaca vodi nas u svojoj novoj knjizi Degustacija slobod na posve drugačiju vrstu putovanja.

U vrijeme kada je turizam postao jednom od najvećih svjetskih industrija, a više od milijardu ljudi godišnje odlazi na odmor izvan granica svoje zemlje, Rostuhar je odlučio zaroniti duboko u umove i srca modernih putnika kako bi odgovorio na nekoliko važnih pitanja: zašto toliko volimo putovati, kako nas ta putovanja transformiraju te kako svojim putničkim otiscima utječemo na naš krhki planet. Odgovore je pronašao kako u povijesti turizma, tako i u znanosti, ali i u sjajnim anegdotama sa svojih mnogobrojnih putovanja širom svijeta.

Iako je u svojoj srži popularno-znanstvena, prožeta pogledima sociologa, antropologa, psihologa i drugih znanstvenika na fenomen putovanja, Degustacija slobode je toliko intimna i inspirativna da ćete čitajući je osjetiti snažnu želju da krenete na Put. Ipak ćete barem neko vrijeme ostati u udobnosti svojeg doma i nastaviti čitati jer ćete shvatiti da je i sama knjiga – kako kaže Davor Rostuhar – jedno veliko i neponovljivo putovanje. Prije svega to je pustolovina koja će vam reći kako da putujete smislenije, odgovornije i održivije, kako da vjerujete u čuda i magiju Puta te kako da se pridružite tihoj revoluciji onih koji svojim putovanjima već sudjeluju u stvaranju boljeg svijeta.

Čudesna moć hormona, Sanja Toljan

Sanja Toljan, dr. med., specijalizirala se za hormonsko nadomjesno liječenje kod svjetski priznatih stručnjaka u Europi i SAD-u. U svom radu primjenjuje napredne metode medicinske struke i uspješno ih prenosi na svoje mnogobrojne pacijente kako bi riješili probleme prouzročene hormonskom neravnotežom, prevenirali bolesti i preuranjeno starenje. Česta je gošća na raznim radionicama i predavanjima, u časopisima, televizijskim i radijskim emisijama kojima je cilj zdravstvena edukacija i promoviranje zdravog načina života. Kroz njenu ordinaciju prošlo je više tisuća pacijenata koji su aktivno krenuli u potragu za zdravljem.

Kad su hormoni u ravnoteži, osjećamo se vitalno i zdravo, a izgledamo dobro. No što kad to nije slučaj, kada se ne osjećamo dobro u vlastitom tijelu, kad nas nešto sprječava da uživamo u životu, a organizam zahtijeva da jedemo puno slatkog ili slanog, kad smo stalno umorni, loše spavamo i debljamo se, kad nas muče policistični jajnici, slab libido ili erekcijska disfunkcija? Bez obzira na to koliko imate godina, ako su vaši hormoni u neravnoteži, patit će cijelo tijelo. Sanja Toljan, liječnica s dugogodišnjim iskustvom u uravnoteživanju hormona, u ovoj će vam knjizi otkriti sve što trebate znati o svojim hormonima i jednostavne načine na koje ćete ih dovesti u savršenu hormonsku ravnotežu i zadržati u njoj.

Biljke koje njeguju, Kornelija Benyovsky Šoštarić

U knjizi se nalazi više od 50 recepata za kreme, maske, losione, tonike, regeneratore i mnoštvo drugih pripravaka za njegu tijela i kose bez štetnih sastojaka. Recepti su postupno objašnjeni, sa slikama koji pokazuju faze izrade i sve ih je lako moguće napraviti kod kuće. U današnjem svijetu marketinške agencije i bogata modna industrija nameću standard savršeno našminkanih ljepotica od mahom 17 godina, a čije su slike i tako obrađene u Photoshopu.

Želeći dostići taj standard mnoge žene troše mnogo novaca na skupu kozmetiku kojom onda ipak nisu zadovoljne. Osim toga, takva kozmetika sadrži dokazano štetne sastojke. Čak i kad se na proizvodu ističe bio ili eko, sastojci otkrivaju da i nije uvijek tako jer, primjerice, maska od meda često sadrži vrlo malo meda, a ostali su sastojci kemijski spojevi koje ne poznajemo te konzervansi koji omogućuju proizvodu da se ne kvari. Ova knjiga pruža ženama mogućnost promjene, da preuzmu kontrolu onoga što nanose na sebe te ih podučava kako da to učine. Osjećaj zadovoljstva što su napravile neki preparat same za sebe i što se nakon toga osjećaju bolje i vide promjenu je ono što autorica želi pokloniti svakoj ženi koja se odluči na izradu svojih pripravaka za njegu. Autorica je iskusna vrtlarica koja godinama uzgaja svoj vrt i koristeći se raznovrsnim povrćem i ljekovitim biljkama dugo je eksperimentirala i napravila na stotine proizvoda. U ovoj knjizi pokazuje nam najbolje preparate iz svog „testnog laboratorija“ koji su najkorisniji i koje je lako napraviti kod kuće. Za njihovu izradu potrebne su vam biljke iz organskog uzgoja jer biljke kojima se hranimo sadrže fantastična i korisna svojstva.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Znanje (@znanje.hr)

Učitati još
Zatvori