Journal Book Club: Koje ćemo knjige čitati u svibnju?

Journal Book Club: Koje ćemo
knjige čitati u svibnju?

Journal Book Club cover

Danas donosimo naše nove preporuke za čitanje, a uskoro ćemo objavit i recenziju knjige koja nas je ovaj mjesec osvojila. Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjigama koje čitamo, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezano za ovaj novi klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi…

Suprugova tajna, Liane Moriarty

Majka troje djece i John-Paulova supruga Cecilia na tavanu pronalazi staru omotnicu. Rukopisom njezina supruga piše: otvoriti samo u slučaju moje smrti. Otvara je iz znatiželje i vrijeme stane. John-Paul u pismu priznaje strašnu pogrešku koja bi, kada bi se otkrila, uništila njihovu obitelj kao i živote drugih. Cecilia želi ispravno postupiti, ali ispravno prema komu? Ako zaštiti svoju obitelj ne govoreći ništa, istina će ju izjedati. No ako otkrije suprugovu tajnu, povrijedit će one koje najviše voli…

Knjigu možete potražiti u svim boljim knjižarama u izdanju nakladnika Mozaik knjiga.

Suprugova tajna

Male laži, Liane Moriarty

Odsada u novom ruhu s vizualom ekranizirane mini serije s oscarovkama Nicole Kidman, Reese Witherspoon i Shailene Woodley! Od autorice bestselera Suprugova tajna – Liane Moriarty. Sve je to zapravo bio strašan nesporazum. A onda je sve izmaknulo kontroli. Otkako je prije pet godina rodila sina, Jane nigdje nije živjela duže od šest mjeseci. Stalno se seli kako bi pobjegla od svoje prošlosti. Sada ju je na svoju obalu privukao idilični grad Pirriwee i Jane ima osjećaj kao da napokon nekamo pripada. Sprijateljuje se s energičnom Madeline i nevjerojatno lijepom Celeste, s dvije žene koje naočigled imaju savršen život, ali i vlastite tajne.

No na početku polugodišta, na igralištu se događa incident u koji su upletena djeca svih triju žena, zbog čega se stvara jaz između njih i ostalih roditelja.
Taj jaz u početku je mali, ali postaje sve veći dok govorkanja i glasine ne postanu zlobni i pakosni, a istina ne preraste u laž. Od početka je bilo jasno da će sve završiti u suzama, ali nitko nije mislio da će završiti ubojstvo…

Knjigu možete potražiti u svim boljim knjižarama u izdanju nakladnika Mozaik knjiga.

Male laži

Dobro je, lijepo je, Ivica Prtenjača

Ako vam je Prtenjačin prozni debi dosad promakao, shvatite ga kao atmosferičan prequel kultnog Brda i izgubite se u zagrebačkom spleenu, od kojeg se u ovoj knjizi epizodično bježi u jednu snovitu portugalsku avanturu. Ovaj roman ispovjedne forme, jednostavne strukture i naslova koji se odavno prometnuo u simpatičnu poštapalicu pripovijeda u vedrom tonu, uz pinkicu sjete, o sazrijevanju usred tranzicijske zbrke, o ljepoti samovanja i težini usamljenosti, o onoj tako nam svima poznatoj treperavoj niti između žudnje i paralizirajućeg straha pred životom, od kojeg istodobno očekujemo da nam se napokon dogodi.

Knjigu možete potražiti u svim boljim knjižarama u izdanju nakladnika VBZ.

Dobro je, lijepo je

Nokturna, Kazuo Ishiguro

U svojoj sedmoj knjizi – ovoga puta je riječ o medusobno povezanim pripovijestima – ugledni britanski pisac Kazuo Ishiguro istražuje ideje ljubavi, glazbe i prolaznosti na različitim mjestima – Venecija, London, Hollywood itd. Kako sam podnaslov knjige navodi („pet priča o glazbi i sutonu“), glavni likovi “Nokturna” mahom su glazbenici koje u smiraj dana progone njihove sudbine. Zvijezde ove knjige nisu, dakako, tipični „slučajevi“ – Ishigura inspiriraju posrnule pjevačke zvijezde, ulični ili kavanski svirači, pa čak i vrsni glazbenici – valjda sudbinom autsajderi, koji se bore sa svojim biografijama, emocijama i brakovima.

Kao spisatelj, Ishiguro je talentiran da o teškim temama i osjećajima piše jednostavno, lijepo i čisto s pokojom kapljicom neočekivanog humora. Stilistička savršenost njegove proze pomalo podsjeća na standarde revijalne glazbe, ili glazbe raspoloženja kako se to nekada kod nas govorilo, no iza te uglačanosti krije se virtuozna prozna suita koju će čitatelji dugo pamtiti.

Knjigu možete potražiti u svim boljim knjižarama u izdanju nakladnika Ljevak.

Nokturna

Macbeth, Jo Nesbø

Svoju verziju Shakespeareova Macbetha Jo Nesbø smješta u neimenovani škotski grad početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. U toj luci i propalom industrijskom središtu na čelo policije dolazi Duncan, odlučan obračunati se s kriminalnim bandama, ali i dugogodišnjom korupcijom koja je posve vezala ruke policiji tijekom desetljeća službe njegova prethodnika.

Duncan se nastoji okružiti dokazano nekorumpiranim policajcima, zbog čega na mjesto trećeg čovjeka u policijskoj hijerarhiji dovodi Macbetha, dotadašnjeg zapovjednika specijalaca. Potaknut tim napredovanjem, lažnim predviđanjima šefa narko-mafije Hekate te ambicijama svoje ljubavnice i vlasnice kasina Lady, Macbeth smišlja urotu da bi dospio na samo čelo policije i preuzeo vlast u cijelom gradu. Na tom putu neprestano raste broj onih koje treba ukloniti, a sve je manje onih kojima može vjerovati.

Knjigu možete potražiti u svim boljim knjižarama u izdanju nakladnika Fokus komunikacije.

Macbeth

Globalni minotaur,  Yanis Varoufakis

Globalni Minotaur knjiga je koja je uzdrmala Europu. U njoj hrabri grčki ministar financija Yanis Varoufakis otkriva kako su gramzljiva Amerika i nesposobna Europa dopustile bankarskoj eliti da opljačka cijeli svijet i dovede južnu Europu u dužničko ropstvo i do bankrota. U knjizi s pomoću jednog mitskog primjera objašnjava o čemu je riječ. Kao što su u antičko doba Atenjani morali davati žrtve nezasitnom čudovištu Minotauru, danas zemlje svijeta moraju hraniti modernog nezasitnog minotaura, američku ekonomiju pritisnutu dugovima i deficitom. Minotaur je teško ranjen, ali još nije uginuo, pa i dalje guši cijeli svjetski ekonomski sustav. Yanis Varoufakis u ovoj izvanrednoj knjizi objašnjava zbog čega je 2008. godine izbila sadašnja kriza, zašto je mediteranske zemlje najteže podnose te kako se iz nje jednostavno može izaći. On tvrdi da to financijsko čudovište treba uništiti.

Knjigu možete potražiti u svim boljim knjižarama u izdanju nakladnika Profil.

Globalni minotaur

Danski odgoj djece, Jessica Joelle Alexander & Iben Dissing Sandahl

Ovaj praktičan i nadasve optimističan savjetnik za roditelje donosi navike najsretnijih obitelji na svijetu. Jasnim primjerima i korisnim savjetima autorice predstavljaju osnovna načela danskog odgoja, a uključivanje samo nekih njegovih dijelova u vlastiti roditeljski pristup pomoći će roditeljima da odgoje sretniju i otporniju djecu koja će nastaviti taj krug dobrobiti i sreće odgojem vlastite djece. Knjiga donosi mnogo savjeta i raznih pogleda na odgoj te čak donosi i četiri roditeljska stila te preporučuje vam onaj koji je po svim psihološkim analizama najprihvatljiviji čitatalji i/ili čitateljici. Riječ je stvarno o sjajnoj knjizi koja vas potiče na razmišljanje te jasno pokazuje koliko je kod djece važno jačati slobodu i osjećaj sigurnosti i zajedništva unutar obitelji.

Knjigu možete potražiti u svim boljim knjižarama u izdanju nakladnika Egmont.

pjimage (12)

Beba filozof, Alison Gopnik

Jedna od najuglednijih američkih psihologinja nadoknadit će veliki propust u kulturnoj povijesti: isključenje beba iz filozofske književnosti. Jer su bebe, kako tvrdi doktorica Alison Gopnik, svjesnije od odraslih. Dok potonji, naime, često funkcioniraju kao da su na autopilotu, provlačeći se kroz vlastiti užurbani dan i ostavljajući pritom dojam funkcionalnih zombija, bebe, s druge strane, sa svojim savitljivim, kompleksnim umovima i strašću za istraživanjem novog i nepoznatog pristupaju životu poput malenih (svjetskih) putnika.

Uspoređujući bebe i odrasle, Gopnik će povući paralele između istraživačkog i odjela razvoja (što predstavljaju bebe) s odjelom produkcije i marketinga (kojeg utjelovljuju odrasli). Poput malenih znanstvenika, bebe donose ispravne zaključke na temelju podataka i statističke analize, provode pametnija istraživanja i pravilno zaključuju, pa, u vezi svega – od toga kako navesti svoju majku da im se nasmiješi, pa do toga kako natjerati da se zaljulja igračka koja im visi iznad kolijevke. Baš poput odraslih, bebe su čak sposobne za takozvano protučinjenično razmišljanje (sposobnost da se zamisle različiti ishodi koji bi se mogli dogoditi u budućnosti ili su se mogli dogoditi u prošlosti).

Dok propituje filozofska pitanja koja se tiču ljubavi, istine i smisla života, Gopnik će nam otkriti kako su bebe i djeca ne samo ključ za to kako funkcionira um, već i ključ za naše razumijevanje ljudskog stanja i prirode ljubavi. U prijevodu Vesne Orsag i s dječje razigranom ilustracijom Marine Leskovar, biblioteka Facta ponosno vam predstavlja sasvim drugačije djelo o našim najmlađima, djelo nakon čijeg ćemo čitanja na našu djecu gledati u sasvim novom svjetlu – i dalje punom ljubavi, ali i s mješavinom čuđenja, zapanjenosti i divljenja.

Knjigu možete potražiti u svim boljim knjižarama u izdanju nakladnika Algoritam.

Beba filozof

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život, Marie Kondo

Metodom KonMari pretvorite svoj dom u trajno uredan i nezatrpan prostor. Mane Kondo svojim će vam poticajnim postupnim metodama pomoći jednom zauvijek pospremiti vaš dom. Ključ je uspješnoga pospremanja pristupiti vlastitom domu odgovarajućim redom, kako biste zadržali samo ono što uistinu volite te kako biste sve to učinili odjednom – i brzo. Nakon toga do kraja života možete samo birati što ćete zadržati, a što baciti.

Metoda KonMari neće samo promijeniti vaš prostor. Kad uspostavite red u kući, ustanovit ćete da će vam se cijeli život promijeniti. Mogli biste se osjećati samopouzdanije, mogli biste postati uspješniji i mogli biste imati energije te motivacije za stvaranje života kakav želite. Mogli biste dobiti hrabrosti napustiti negativne aspekte svojega života: uvidjeti da je određena veza loša i dokončati je; prestati osjećati tjeskobu i napokon izgubiti kilograme koje želite izgubiti.

Knjigu možete potražiti u svim boljim knjižarama u izdanju nakladnika Mozaik knjiga.

Čarolija pospremanja

A sad … radost i veselje, Mirjana Krizmanić

Naša ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić ovaj je priručnik namijenila ljudima koji se ne snalaze ni u dobrim vremenima, kad im sve polazi za rukom i kad im se uspjeh smiješi u svemu što čine. To su ljudi koji zapravo ne znaju biti sretni, koji se ne mogu iznova veseliti istim ljudima ili situacijama, stvarima ili pojavama, koji ne mogu biti smireni ni kad je sve u njihovom životu u redu, kad na njih ne vreba nikakva poznata ili nepoznata nevolja. Mnogi od njih kao da i ne vide sve dobro što imaju u životu, pa se stalno žale i strepe, uznemiruju sebe i druge i tako postupno sami uništavaju vlastiti mir i zadovoljstvo životom. I tim je ljudima često potrebna ne samo prijateljska, već i stručna pomoć, koju dakako ne traže, jer kako bi i mogli nekog zamoliti da im pomogne nositi teret sretne ljubavi ili dobrog zdravlja koje ih uporno ne napušta?

Knjiga A sad… radost i veselje! njihovo je „rame za plakanje“, priručnik koji će im uvijek biti pri ruci kako bi iz njega nešto saznali, naučili i pomogli sami sebi i postali zadovoljniji i sretniji ljudi. Ovaj je priručnik pomalo poseban, jer je namijenjen onima koji zapravo vjeruju da im uopće ne treba. To su, naime, u većini slučajeva ljudi koji već imaju sve što bi im u životu moglo zatrebati, a ipak su nesretni i nezadovoljni.

Knjigu možete potražiti u svim boljim knjižarama u izdanju nakladnika VBZ.

A sad...

 

 

Učitati još
Zatvori