Journal Book Club: Koje ćemo knjige čitati u studenom?

Journal Book Club: Koje ćemo
knjige čitati u studenom?

Mjesec studeni donosi mnogo noviteta na police knjižara, a i knjižnica. Jedna nova knjiga u našim knjižarama nam je posebno zapela za oko, a za sobom je povukla i druga nova izdanja. Koje knjige predlažemo za studeni, saznajte niže, a kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjigama koje čitamo, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezanim za klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi…

Ono, Stephen King

Zastrašujuće remek-djelo i moderni klasik američkoga književnog velikana Stephena Kinga o sedmero odraslih ljudi koji se vraćaju u rodni grad kako bi se suočili s noćnom morom nastalom u njihovu djetinjstvu… s bezimenim zlom koje zovu ONO. U Kingovu sada već evergreenu, zlo dolazi iz prostora izvan svemira. Nemoguće je definirati čudovište koje je nastanilo kanalizaciju grada Derryja u američkoj saveznoj državi Maine. Izvanzemaljsko biće, Ono, preživljava hraneći se dječjim mesom začinjenim strahom. Kako bi se lakše približio „lovini“, Ono se često pojavi u obliku simpatičnoga klauna po imenu Pennywise koji se potom pretvara u najužasnije noćne more što ga njegove žrtve mogu zamisliti.

Zbog svega toga, postavlja se pitanje: Može li cio jedan grad – kao Derry – biti uklet? Nitko u gradu ne zna za Ono, ali svi su, očito, pod njegovim čarobnim utjecajem. Stanovnici Derryja, iako trenutačno pogođeni i zgroženi ubojstvima i slučajevima nestanka, neobično brzo zaborave stravične događaje i krenu dalje sa svojim životima, ignorirajući to što bi trebalo prouzročiti kolektivni očaj i strah. Kao da je zlo dio svakodnevice. King također u nekoliko navrata implicira da su i sami stanovnici Derryja prirodno zli, što je rezultat Onova utjecaja kroz stoljeća. Ono se pojavljuje svakih tridesetak godina i terorizira Derry hraneći se ljudskim mesom otprilike jednu godinu. Nitko ne zna otkad se izvanzemaljsko biće nalazi na tom mjestu, ali autor daje naslutiti da su u pitanju milijuni godina. Njegovo buđenje, kao i njegovo ponovno povlačenje, najčešće označavaju strašne epizode, točnije velike tragedije s mnoštvom žrtava – koje su nerijetko prouzročili sami stanovnici grada.

Najdraže moje, Gabriel Tallent

Neobična i šokantna knjiga mladog autora Gabriela Tallenta već je u prvom tjednu objavljivanja zasjala na ljestvici najprodavanijih knjiga New York Timesa. To ne bi bilo neobično da nije riječ o romanu koji svoju središnju temu prikazuje na beskompromisan način. Naime, glavna protagonistica romana, četrnaestogodišnja djevojčica Turtle (Kornjača), živi u osami sa svojim ocem koji je zlostavlja emocionalno i fizički. Tema nije nova, ali način na koji se Tallent upustio u istraživanje svakako jest. On ne opisuje zlostavljanje maloljetnice samo kako bi nam pokazao kroz kakav ona pakao prolazi nego, upućujući nas na sitnice iz njihova svakodnevnog života, ide toliko duboko da čitatelja prisiljava da se prepusti i živi taj život s protagonistkinjom.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Stilus knjiga (@stilus_knjiga)

PS iz Pariza, Marc Levy

Marc Levy, najčitaniji živući francuski pisac, osvaja novom modernom ljubavnom pričom između slavne glumice koja se skriva od slave u Parizu i spisatelja koji zatvara oči pred činjenicama vlastitog života. Svjesni su da će teško ostati samo prijatelji… a svjetla Pariza samo će im to otežati. Na filmskom platnu Mia igra zaljubljene žene, ali u stvarnom životu potreban joj je predah od ljubavnog partnera i na filmu i u stvarnosti – prevarantskog supruga, megazvijezde Davida. Mia iz Londona pobjegne u Pariz, promijeni frizuru, kupi goleme sunčane naočale i zaposli se kao konobarica u restoranu najbolje prijateljice. Paul je Amerikanac, spisatelj koji nije ponovio uspjeh svog prvog romana. Kad ga najbolji prijatelj pošalje na spoj naslijepo s Mijom, njihovi životi i status veze postanu komplicirani. Iako cijeli Pariz kao da ih gurka jedno prema drugome, dvoje usamljenih stranaca u Gradu svjetla na sve se načine trude ostati samo prijatelji, no to je lakše reći nego učiniti, jer sudbina ima druge planove.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Stilus knjiga (@stilus_knjiga)

Žena iz snova, Karen Hamilton

Otkačeni psihotriler izvrsnog stila pisanja koji zalazi u mračna područja ljudske psihe. Od autora prvijenaca, posebno onih unutar žanra, ne očekuje se mnogo. I upravo iz tog se razloga čitatelj ugodno iznenadi kad naiđe na knjigu mladog autora ovakve kvalitete. Autorica Karen Hamilton nekad je bila stjuardesa te je svoje iskustvo iskoristila u pisanju trilera o savršenoj antijunakinji Juliette. Ljubavna veza između nje i Natea, pilota koji joj je osvojio srce, završila je. Barem za njega. No ona je uvjerena da je on samo u zabludi te da će ga proći njegovo „ludilo“ i vratit će joj se u suzama, moleći je za oprost. A Juliette je inteligentna i uporna žena koja neće stati sve dok sa svojom ljubavi života ne ostvari bračnu sreću. Ona se, kako bi mu bila blizu – i ostvarila svoj pomno planirani plan – zapošljava kao stjuardesa u njegovoj kompaniji. Tijekom knjige pratimo njezin novi put, ali se i sjećanjima vraćamo u njihovu prošlost. Veza im je bila kratka, no na junakinju je ostavila duboki trag. Upoznajući Juliette, čitatelj će često pomisliti kako joj nisu baš „sve daske u glavi“, ali prateći je iz jedne sulude situacije u drugu, ipak će je zavoljeti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Stilus knjiga (@stilus_knjiga)

Slomljeni princ, Erin Watt

Autorica Erin Watt (a to je zapravo pseudonim dviju autorica koje dijele istu strast) napisala je serijal za mlade koji obožavaju i stariji. Njezini su likovi tinejdžeri koji se svakodnevno suočavaju s problemima i ljepotama odrastanja. Njezini su likovi strastveni i eksplozivni, a upravo ta energičnost donijela joj je milijune obožavatelja diljem svijeta. Slomljeni princ drugi nastavak serijala o obitelji Royal. Ta se obitelj sastoji samo od muškaraca. Tu je otac Callum Royal te njegovih petero zgodnih sinova. Dobro ste pročitali – obitelj se sastoji od šest markantnih muškaraca s velikim utjecajem u društvu. Callum je uspješan biznismen te je sinove poslao u elitnu školu koja će ih pripremiti za život. Kako su majku izgubili, u njihovu domu nastala je rupa koju je teško popuniti. U prvom smo dijelu upoznali Ellu Harper koja je u njihov svijet ušla sasvim neočekivano.

Slomljeni princ pravi je vrtlog intriga i nestabilnosti obitelji kojoj nedostaje svega osim novca. Ova se knjiga većinom bavi Reedom Royalom, koji je i najistaknutiji od braće. Njegova uloga vođe u školi narušena je nekim nemilim događajima te on sve više pada u očima zajednice. Nekoć mladić za kojim ludi svaka djevojka, Reed upada u probleme koji cijelu školu guraju prema kaosu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Stilus knjiga (@stilus_knjiga)

Freddie Mercury – život, smrt i nasljeđe

Autori Mark Langthorne i Matt Richards na 470 stranica vješto isprepliću dvije priče, jednu o životu Freddieja Mercuryja i drugu o povijesti AIDS-a. Mercuryjevo stremljenje ka glazbenim vrhuncima s grupom Queen, njegovo odrastanje i odgoj te beskonačno traganje za ljubavlju suočavaju s AIDS-om, strašnom bolesti koja je 1980-ih pomela svijet, dok je medicina – unatoč nedovoljnim financijskim sredstvima, društvenoj neupućenosti i homofobiji – tražila načine kako je obuzdati.

Metalno srce, Donal Ryan

U svojem virtuoznom debitantskom romanu Metalno srce, koji je dobio nekoliko prestižnih književnih nagrada (među kojima „Guardianovu” nagradu za najbolju debitantsku knjigu, Nagradu EU za književnost te nagradu Festivala knjiga u Dublinu, na kojem je Metalno srce proglašeno knjigom desetljeća), koristeći se glasovima 21 protagonista, autor sklapa razlomljenu sliku zajednice u šoku zbog ekonomske krize koja uništava živote stanovnika ruralnog irskog gradića. Lokalna građevinska tvrtka , koja je donedavno bila pokretač prosperiteta, propala je zbog recesije, a njezin korumpirani direktor pobjegao je i ostavio na cjedilu svoje financijski uništene radnike.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ljevak (@ljevak_knjige)

Glas životinja, Margrit Coates

Margrit Coates čudesna je iscjeliteljica i komunikatorica sa životinjama. Svoj je dugogodišnji rad posvetila ne samo liječenju životinja nego i slušanju njihovog glasa. Životinje – sve životinje, i naši dragi ljubimci i one u divljini, i one najmanje i one veličanstvene – sve nas one vole i žele svoju drevnu mudrost podijeliti s nama: možemo uživati u životu kao ravnopravna, svjesna bića čija se energija isprepliće, nadopunjuje i slavi život. Margrit Coates nam omogućuje da čujemo njihov glas i unesemo u svoj život igru, radost i usklađenost s prirodom. Svi možemo čuti životinje ako ih dobro upoznamo. Ova nam knjiga pokazuje kako.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Planetopija publisher-bookshop (@planetopijahr)

Ljubav prema nesavršenom, Haemin Sunim

Nova svjetska uspješnica omiljenog zen-budističkog učitelja Haemina Sunima (čije ime doslovno znači „spontana mudrost“), govori o prihvaćanju sebe i pronalaženju svojeg mjesta i svrhe u svijetu. Mnogi od nas na stres i životne nedaće reagiraju povlačenjem i zatvaranjem u sebe, dok se neki previše posvećuju poslu ili nekom zadatku; no nijekanje problema ili pokušaji da zadovoljimo svoju okolinu mogu nas odvesti u tjeskobu ili depresiju, upozorava nas ovaj topli svećenik i učitelj, kojeg u svijetu već nazivaju nasljednikom Thich Nhat Hanha. On nas poziva da postavimo novo pitanje: Je li dovoljno samo postojati? U svojoj predivnoj knjizi dijeli s nama svoje iskustvo i godinama skupljanu mudrost, podsjećajući nas da najprije moramo prihvatiti sebe – u cijelosti, sa svim manama i nesavršenostima – kako bismo od svijeta dobili i dali mu ono najbolje. Kad pronađemo mir u sebi bit ćemo u miru sa svijetom oko sebe.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Planetopija publisher-bookshop (@planetopijahr)

Kako popraviti budućnost, Andrew Keen

Andrew Keen među prvima je počeo propitivati neke od pogubnih utjecaja interneta na ekonomiju, kulturu i društvene vrijednosti. Njegova najnovija knjiga daje nam nadu da ekonomska nejednakost, nezaposlenost, raspad kulture, rat oko privatnosti te otuđenje pojedinca, sve ono što digitalni preokret uzrokuje, mogu još uvijek biti riješeni. Kako popraviti budućnost, djelo ovog teoretičara novih medija, zorno ilustrira kako društva moraju odgovoriti na izazove koje je pred nas postavila digitalna revolucija, kao što su učinila s industrijskom revolucijom koja je na sličan način poremetila živote ljudi.

Prije nego kritika suvremene tehnologije, ovo je konstruktivan prikaz rješenja koje određeni pojedinci, društva, pa čak i vlade pružaju kako bi ublažili efekte nove tehnologije na politiku, kulturu i društvo. Očuvanje ljudskih vrijednosti u rastuće digitalnom svijetu i osiguranje budućnosti kojoj ćemo se svi mi, ponovno, moći radovati prioriteti su tih pozitivnih mjera i glavne teze ove fascinantne knjige. Kako popraviti budućnost, u promišljenom prijevodu Ivane Krencar, argumentirano i duboko angažirano, nezaobilazno je djelo za sve koji ozbiljno promišljaju o budućnosti želeći je učiniti vrijednom življenja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ljevak (@ljevak_knjige)

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori