Journal Book Club: Koje ćemo knjige čitati u ožujku?

Journal Book Club: Koje ćemo
knjige čitati u ožujku?

radu-marcusu-498248-unsplash

Novo izdanje Journal Book Cluba donosi novih osam naslova koje ćete, vjerujemo, tijekom ožujka progutati! Naime, radi se o uzbudljivim pričama, bestselerima i novoj knjizi mjeseca koja je posljednjih mjeseci uzburkala domaću i regionalnu književnu scenu. O kojima se radi – pročitajte u nastavku.

Sutone, dođi, Nora Roberts

Sutone, dođi još je jedan bestseler američke spisateljice Nore Roberts. Saga je to kojom je autorica opravdala svoj status najprodavanije autorice ljubavnih romana i miljenice čitatelja diljem svijeta. Nora Roberts dosad je objavila preko 200 romana tiskanih u više od 500 milijuna primjeraka. Njezini romani prevode se diljem svijeta i redovito osvajaju vrhove top-ljestvica. Izuzetak nije bio ni Sutone, dođi, djelo koje je, odmah nakon objavljivanja, postalo bestseler. Knjigu možete kupiti u svim boljim knjižarama u izdanju Profil knjige.

Sutone dođi

Pohvala Starosti, Pavao Pavličić

Pavao Pavličić već nas dugi niz godina oduševljava zanimljivim i duhovitim ogledima o svijetu oko nas (Svoj svome, Zagrebački odrezak, Prolazna soba, Bilo pa prošlo, Narodno veselje…) no Pohvalu starosti, unatoč svemu, nije mogao napisati ranije pa je zbog iskustva vlastite kože ova knjiga još uvjerljivija, točnija ali i duhovitija. Autor je dovoljno star da dobro poznaje problematiku, a s druge strane – priseban da o njoj zanimljivo pripovijeda. Knjigu možete kupiti u svim boljim knjižarama u izdanju Mozaik knjige.

Pohvala starosti

Ciganin, ali najljepši, Kristian Novak

Ovaj roman jedan je od naiščekivanijih književnih djela ove književne sezone. Novi roman Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka, autora čiji je prethodni hit Črna mati zemla osvojio nagradu T-portala za roman godine i obilježio književnu sezonu, jedan je od najtraženijih naslova prošlogodišnjeg Interlibera. S razlogom je ovo drugi roman Kristiana Novaka koji je postavljen na kazališne daske, a kako je roman doživjela naša Ilina Cenov možete pročitati ovdje.

I upravo iz razloga sveprisutnosti knjige te aktualnosti teme koju obrađuje, Ciganin, ali najljepši knjiga je mjeseca Journal Book Cluba u kojem možete sudjelovati putem goodreads grupe te koristeći hashtag #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) putem društvenih mreža Facebook i Instagram. Knjigu možete kupiti u bilo kojoj boljoj knjižari ili direktno od nakladničke kuće OceanMore, a sretnica ili sretnik može ju osvojiti pošalje li svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila Ciganin, ali najljepši do 5. ožujka kada ćemo u članku osvrta knjige objaviti sretnog dobitnika ili dobitnicu. Također, kako biste bili u prilici osvojiti knjigu, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

Ciganin, ali najljepši

Avijatičar, Jevgenij Vodolazkin

Kada se glavni junak Inokentij Platonov probudi u bolnici, ispostavi se da je izgubio pamćenje. Liječnik ga potiče da zapisuje u dnevnik svaki detalj ili sliku koja mu se pojavi u glavi i on to čini marljivo, gotovo strastveno. Dnevnik mu je napeto štivo koje čitatelja fascinira kaotičnim, kaleidoskopskim slikama, licima, riječima i događajima koji čine potku životne priče ruskoga mladića s početka 20. stoljeća.

Ovaj roman koji asocira na rusku književnost dvadesetih godina prošlog stoljeća, naročito na Bijelu gardu Mihaila Bulgakova, a od novijih na Pismovnik Mihaila Šiškina možete naći u svim boljim knjižarama u izdanju Naklade Ljevak.

Avijatičar

Ti kažeš M. U., Connie Palmen

Nakon što ju je Ted Hughes ostavio zbog druge žene, Sylvia Plath počinila je samoubojstvo. Ona je postala mučenica i svetica, a on je proglašen ubojicom i čudovištem. Hughes se nije osobito trudio opovrgnuti tu verziju priče. U ovom romanu napisanom u obliku dramatskog monologa dostojnog veličine te najsnažnije osobnosti engleske poezije druge polovice 20. stoljeća Connie Palmen Hughesu je dala glas da ispriča svoju stranu priče. Ovu tragičnu ljubavnu priču Sylvije Plath i Teda Hughesa ispričanu iz njegove perspektive pod naslovom Ti kažeš M. U. možete naći u svim boljim knjižarama u izdanju Naklade Ljevak.

Ti kažeš

Život djevojaka i žena, Alice Munro

Život djevojaka i žena mnogi smatraju jedinim romanom kraljice priča – kanadske nobelovke Alice Munro. Glavna junakinja, djevojčica Del Jordan, živi na očevoj farmi za uzgoj lisica gdje s bratom i bizarnim susjedima otkriva fantastičnu prirodu kojom je okružena. Zbog školovanja odlazi s majkom u obližnji gradić, upoznaje prijateljicu Naomi s kojom dijeli sve frustracije djevojačkog odrastanja. Iznimno znatiželjna, toliko neobična u običnom gradiću, promatra svijet oko sebe, prvu tjelesnost, ljubav, odnose među ljudima, rođenje i smrt. Uz nonkonformističnu majku, prodavačicu enciklopedija po bespućima kanadske provincije koja je upućuje da beskompromisno zakorači u život, Del Jordan svojim duhovitim i lucidnim razmišljanjima nagoni čitatelja da se s nježnošću i smiješkom sjeti i vlastita odrastanja. Knjigu možete naći u svim boljim knjižarama u izdanju kuće oceanmore.

Život djevojaka i žena

#mladost, Anton Beck

#mladost je analitički oštar i kompleksan prvijenac smješten između mračne vizije budućnosti i mnogoznačne simbolike. Smartphonei triju djevojaka više ne funkcioniraju i odjednom prikazuju bezbrojne instagramske postove neke modne blogerice. Kada Merle, danska studentica neurobiologije, shvati da je djevojka na slikama Sofia Jansen nedavno proglašena mrtvom, slijedi njezine tragove. Za to vrijeme Britanka Samantha i Korejka Wan ignoriraju te digitalne naplavine i posvećuju se svakodnevici – sve dok se obje odjednom ne razbole… Knjigu možete naći u svim boljim knjižarama u izdanju Leykam international.

Mladost

Oštri predmeti, Gillian Flynn

Nakon boravka u psihijatrijskoj ustanovi novinarka niskotiražnog dnevnika Camille Preaker dobiva zadatak da istraži okrutna ubojstva dviju djevojčica u svome rodnome mjestu Wind Gapu. Povratak u provinciju teško joj pada, ne samo zato što lokalna policija od nje pokušava sakriti detalje istrage već i zbog ponovnog susreta s majkom, koja se preudala i grčevito održava privid sretne obitelji. Dok otkriva istinu o ubojstvima, Camille se sve više poistovjećuje s umorenim djevojčicama, a ako želi preživjeti privremeni povratak u rodni gradić, mora se suočiti s onim što joj se dogodilo prije mnogo godina… Oštri predmeti Gillian Flynn impresivan su psihološki triler čije su najveće vrline stil i sjajni likovi. Knjigu možete naći u izdanju kuće Znanje.

Oštri predmeti

Učitati još
Zatvori