Journal Book Club: Koje ćemo knjige čitati u kolovozu?

Journal Book Club: Koje ćemo
knjige čitati u kolovozu?

Godišnji domori su počeli, ljeto je u punom jeku, a svi zaljubljenici u knjigu sigurno planiraju i posebnu torbu za ljetna štiva. A koja predlažemo, saznajte u nastavku! A kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjigama koje čitamo, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezano za ovaj novi klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi…

13 minuta, Sarah Pinborough

Ovo je knjiga za koju je Stephen King rekao – Dirljivo i neopisivo intrigantno. Nisam mogao ispustiti knjigu iz ruku! Natasha je bila mrtva 13 minuta. Ne sjeća se kako je te noći završila u ledenoj rijeci, ali zna da to nije bila nesreća i da se nije željela ubiti. Njezine dvije najbliže prijateljice, tzv. barbike, ponašaju se čudno, pa se Natasha okreće Becci, najboljoj prijateljici iz djetinstva s kojom je zahladila odnose kada je prije mnogo godina postala popularna, i od nje traži da joj pomogne odgonetnuti što se dogodilo. Natasha je sigurna da je njezine prijateljice vole… Ali, znači li to i da je nisu pokušale ubiti?

Roman 13 minuta psihološki je triler o ljudima, strahovima, manipulaciji i moći istine, s ubojitim preokretom, iz pera Sare Pinborough, poznate autorice čije se knjige nalaze na listi bestselera New York Timesa.

Profinjeno umijeće stava j**e mi se, Mark Manson

Mark Manson popularni je bloger i autor. Prava za bestseler Profinjeno umijeće stava j**e mi se otkupljena su dosad u četrdesetak zemalja, a knjiga je kroz sva izdanja u svijetu prodana u više od 3 milijuna primjeraka. Autorov blog (markmanson.net) prati više od 2 milijuna čitatelja. Manson živi u New Yorku.

Nizozemska djeva, Marente de Moor

U ljeto 1936. nizozemski liječnik Jacq šalje svoju 18-godišnju kćer Jannu k Egonu von Bötticheru, Nijemcu s kojim se sprijateljio kao mladić. Taj aristokrat i vrsni mačevalac, koji će pomoći Janni da usavrši mačevalačke vještine, ležerno provodi dane na svome ladanjskom imanju, gdje organizira zabranjenu menzuru za studente: dvoboj u kojemu sudionici nanose vidljive ozljede jedni drugima kao znak hrabrosti. Egon je zagonetan lik, privlačan i neodoljiv, pa se Janna neizbježno zaljubljuje u njega.

Ali, Nizozemska djeva (De Nederlandse maagd) nije samo priča o ljubavi i gubitku nevinosti. Pred Jannom se otvara nov, nepoznat svijet pun zagonetki o pravoj prirodi odnosa između njezina oca i Egona. Dvojica muškaraca upoznala su se u Prvome svjetskom ratu, davno izgubljenom vremenu koje je prethodilo usponu nacista na vlast. Jannina inicijacija u svijet odraslih proturječno je i zbunjujuće iskustvo. Aristokratski kodeks časti, s njegovim poimanjima hrabrosti i junaštva, pokazao se jalovim u susretu s predstojećom erom barbarstva. Kroz Jannino iskustvo Marente de Moor priziva u čitateljev um nemirno ozračje vremena u kojemu se dogodio veliki povijesni preokret, živopisno oslikavajući nesigurnost i napetosti koje su prethodile Drugome svjetskom ratu.

Prosječni indeks sreće, David Machado

Glavni junak, Portugalac Daniel, živi relativno lagodno i sretno, sve dok se stvari iznenada ne promijene nagore nakon što Portugal pogodi ekonomska kriza. Daniel ostaje bez posla i više nije u stanju plaćati stambeni kredit. Njegova žena, koja također ostaje bez posla, napušta ga i odvodi sa sobom djecu u potrazi za boljim životom. Daniel na neki način ostaje i bez dvaju najboljih prijatelja. Xavier nije izašao iz svojeg stana zadnjih dvanaest godina – pao je u duboku depresiju nakon što se website za uzajamnu pomoćkoji su kreirali njih dvojica pokazao promašajem. Njegov drugi prijatelj, Almodovar, uhićen je pri očajničkom pokušaju da poboljša vlastite materijalne prilike. Razmišljajući o svojoj i Almodovarovoj djeci, Daniel se pita kakva budućnost čeka novu generaciju. No ne prepušta se beznađu, iako mu se život urušio. On ima nepokolebljivu volju za obnavljanjem, jer sadašnjost je besmislena ako ne vjerujemo u bolju budućnost.

Čitatelja će Machadov roman Prosječni indeks sreće povremeno podsjetiti na novinske članke o portugalskoj društvenoj i ekonomskoj zbilji u doba krize te na društvenu kritiku koja se bavi tom krizom i na analizu koja nastoji otkriti kako se Europa u njoj našla.

Pogledaj što je mačka donijela, Ante Tomić

Kad u američkim filmovima u prostoriju uđe neželjeni posjetitelj, gotovo uvijek netko kaže: „Look what the cat dragged in.“ Nemaju mačke obzira, donijet će nam pred noge baš ono što ne bismo rado vidjeli, a upravo to se, i bez mačaka, događa junacima ovih Tomićevih priča. Ima tu kostura koji ispadaju iz ormara, neželjenih povratnika koji su već odavno bili preboljeni i otpisani – pa i povratnika s onog svijeta koji su promašili svoj termin za umiranje. Ima i neshvatljive bešćutnosti zlobnih pojedinaca, ali i cijelih gradova, prema jednom ni krivom ni dužnom čovjeku, živih jaslica s malim Isusom upitnog identiteta i drugih božićnih anegdota koje Bog, osim ako u međuvremenu nije postao ateist, nikad ne bi tako izrežirao.

Od obližnjeg supermarketa i stanova u našem susjedstvu, preko Baranje i mjestašaca poput Duduka ili Smiljeva, pa sve do West Saugertiesa nedaleko Woodstocka, Ante Tomić majstorski fabulira sudbine dovoljno nestvarne da postanu predložak za književnost, a opet dovoljno stvarne da djeluju zastrašujuće. Od te pogubne stvarnosti Ante Tomić spašava nas svojim punokrvnim humorom, kao da nam se njime u svoje ime ispričava što je svijet katkad toliko odvratan. Za slučaj da ni to neće biti dovoljno, u ovim nam je pričama osigurao i soundtrack vrhunske glazbe uz koju svijet zvuči smislenije i gotovo popravljivo. Tu smo gdje jesmo, ali uz Springsteena, Dylana, Younga, Rousea ili Zeppeline, baš kao i uz pripovjedača Antu Tomića, moguće je presuditi neželjenome – bez obzira jesu li nam to donijele mačke ili životinje u koži čovjeka.

Čovjek-vadičep sreće ženu-ribu, Pero Kvesić

To je više nego dovoljno da posegnete za bilo kojim njegovim štivom. Prošle godine, početkom veljače 2017., jako nas je obradovao revival knjige Uvod u Peru K. koje kao da je nagoviještalo nešto novo od ovog odličnog pisca. Upravo nam je uzbuđenje bilo time još i veće kada je ova knjiga ugledala svjetlo dana. Tko prati Peru Kvesića zna za njegov iznimno zabavan, duhovit, interesantan, no i ozbiljan blog, a oni koji ne znaju – samo vas klik mišem dijeli od njega.

Pero Kvesić

Springsteen, Bruce Springsteen

Godine 2009. Bruce Springsteen i E Street Band nastupili su u poluvremenu Super Bowla. Iskustvo je bilo toliko uzbudljivo da je Bruce odlučio pisati o tome. Tako je začeta ova izuzetna autobiografija. Tijekom proteklih sedam godina Bruce Springsteen posvetio se pisanju priče svog života donoseći istu onu iskrenost, humor i originalnost koju poznajemo iz njegovih pjesmama. Opisuje odrastanje katolika u Freeholdu, u New Jerseyju, odrastanje između poezije, opasnosti i mraka koje su hranili njegovu maštu vodeći do, kako Godine 2009. Bruce Springsteen i E Street Band nastupili su u poluvremenu Super Bowla. Iskustvo je bilo toliko uzbudljivo da je Bruce odlučio pisati o tome.
Tako je začeta ova izuzetna autobiografija. Tijekom proteklih sedam godina Bruce Springsteen posvetio se pisanju priče svog života donoseći istu onu iskrenost, humor i originalnost koju poznajemo iz njegovih pjesmama.

Born to Run, hrvatski prijevod autobiografije Brucea Springsteena, bit će objavljen 27. rujna usporedo s engleskim izdanjem. Autobiografiju velikog glazbenika i jednog od najpoznatijih kantautora svijeta na hrvatski su jezik preveli Lada Furlan Zaborac i Dražen Čulić.

Istine i laži o ljubavi, Bruno Šimleša

Nova knjiga najpoznatijeg hrvatskog stručnjaka za ljubav. Nakon što nas je u Ljubavologiji naučio razviti zdravu ljubav prema sebi i drugima, u ovoj knjizi ide korak dalje. Britko, razigrano, duhovito, ali i odrješito razbija najčešće zablude o ljubavi. Objašnjava i kako se riješiti toksičnih uvjerenja koja vam truju um i srce.

Koliba, William P. Young

Najmlađa kćer Macka Mackenzia Missy oteta je za vrijeme obiteljskog ljetovanja. Dokaz da je brutalno ubijena pronađen je u nekoj napuštenoj kolibi u divljini Oregona. Četiri godine kasnije, ožalošćeni Mack prima nevjerojatnu poruku, kojom ga se poziva da posjeti onu istu kolibu. Unatoč svojim dvojbama Mack jedno zimsko prijepodne odlazi tamo i doživljava najmračniju moru. Ono što će pronaći u kolibi, zauvijek će promijeniti njegov život.

U svijetu u kojem religija postaje sve nevažnija, „Koliba“ se bori s vječnim pitanjem – gdje se nalazi Bog u svijetu ispunjenom neizrecivom boli. Ono što je Mack doživio zaprepastit će vas i promijeniti možda točno koliko je promijenilo i njega.

Koliba

In the Woods, Tana French

Troje djece nestane jednog popodneva i samo se jedno vrati, obliveno krvlju bez ikakvog sjećanja. Godinama kasnije, to dijete je detektiv koji je prisiljen proći ta zastrašujuća sjećanja kada pokuša riješiti drugo umorstvo.

In The Woods

Foto: Ella Jardim za Unsplash

Učitati još
Zatvori