Journal Book Club: Koje knjige ćemo čitati u veljači 2019.?

Journal Book Club: Koje knjige ćemo
čitati u veljači 2019.?

Mnogo jako dobrih romana i jedna zbirka pjesama našli su se na našoj ‘must read’ listi za veljaču. I nekoliko psihologijskih i self help knjiga. A jedna kuharica nas je osvojila! O kojima je riječ, saznajte u nastavku…

Nove knjige na našem popisu…

Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjigama koje čitamo, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezanim za klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi.

Bol, Lisa Gardner

Psihološki triler koji vam izaziva trnce, ali i mami suze. Priča je prepuna napetih prizora i neočekivanih zapleta koji vas tjeraju da mahnito okrećete stranice. – USA Today

@stilus_knjiga

Živi mi se, Ingrid Divković

U romanu Živi mi se tri su junakinje čiji je odnos na prvi pogled činovnički definiran – udomljena tinejdžerica, udomiteljica i odgojiteljica – što u početku otežava iskazivanje autentičnih emocija, da bi se do kraja romana, kao i u životu, pokazalo kako su zadani odnosi idealni za oblikovanje uloga koje su morale odigrati.

Elena je žena u kasnim tridesetima čiju sreću u braku narušava samo neostvarena želja za djetetom, stoga prazninu koju osjeća u samotnim večerima nastoji ispuniti vinom. Naida je odgajateljica u domu i pokorno prihvaća sve što joj život nosi, nesebično dajući svoju ljubav domskoj djeci, da bi u dirljivom raspletu ispovjedila kaznu kojom ju je žigosala sredina. Ana je tinejdžerica bez roditelja, na pragu djevojaštva, željna slobode, doživljaja i obećanog leta u koji hrli bijegom i gotovo nadrealnim noćenjem u kući bijelih prostorija okruženoj vrtom i kamenim skulpturama. Sve tri svjesne su svoje moći da vole i teže ostvarenju svoje ljubavi.

Simbolika leptira, njegovih krila, leta i slobode koju osvaja metamorfozom iz gusjenice u kukuljici, motiv je koji se kroz Živi mi se provlači poput refrena. Leptir podsjeća na nužnost promjene koju treba prihvaćati s povjerenjem, kao što je prihvaća leptir, kojem će krila narasti kako bi tri dana letio zbog ljubavi. Let, ali i ranjivost leptira, dobiva novo značenje kad u Elenino susjedstvo doseli „dijete-leptir“.

@stilus_knjiga

Laži, T. M. Logan

Na povratku kući s posla, Joe Lynch iznenada ugleda automobil svoje žene kako skreće na parkiralište nepoznatog hotela. Začuđen, jer ona treba biti na poslu, odluči poći za njom i zatekne je u prepirci s prijateljem Benom. Malo poslije i Joe se nađe u sukobu s Benom; svađa se zaoštrava i Ben završava na tlu, bez svijesti. U tom trenutku Joeov sin dobiva težak napadaj astme i on mora odjuriti kako bi mu pomogao. Uskoro se vraća, zabrinut za Bena, ali otkriva da je ovaj netragom nestao. U tom trenutku Joeu stiže prva poruka… Uzbudljivo, napeto, prepuno obrata i iznenađenja, od prve do posljednje stranice. Ovaj nevjerojatni triler navest će vas da se zapitate možete li uistinu vjerovati ljudima koje volite…

@stilus_knjiga

Jakovljeve ljestve, Ljudmila Ulicka

O njemu se u obitelji šutjelo i Nora ga je vidjela samo jednom, dok je bila dijete, ali njezin djed Jakov Osecki neće joj zauvijek ostati tajna – dugo nakon njegove smrti, kada ga bude trebala najviše, otkrit će joj ga pisma i dnevnici pohranjeni u škrinjici od vrbova drva. Između kazališne umjetnice Nore i nesuđenoga glazbenika Jakova u briljantnom romanu Ljudmile Ulicke protegnulo se jedno od najburnijih stoljeća ruske i europske novije povijesti. Varljivo obećanje vremena prije Revolucije, pogibije u svjetskim ratovima, mrak staljinizma i previranja najnovijeg doba – kroz sva ta razdoblja provest će nas ljubavi i razočaranja, ideali i zablude, izdaje i nadanja triju generacija obitelji Osecki.

Ali svatko tko je ikada čitao Ulicku zna da Jakovljeve ljestve nisu tek još jedna obiteljska saga na kakve smo se navikli. U živote svojih veličanstvenih junaka, u svaku od sudbina koje maestralno ocrtava, najznačajnija je suvremena ruska autorica utkala pitanje koje pisce i filozofe zaokuplja otkako je svijeta: može li čovjek biti slobodan? A to kako se ostaje slobodan u mreži spletenoj od okolnosti, gena, slučaja i povijesti može nam reći samo velika književnost – knjiga poput Jakovljevih ljestvi, koju zasigurno nećete zaboraviti.

Zemlja, zemlja, Marko Pogačar

Zemlja Zemlja prostor je velikog pjesničkog umijeća jer se s paradoksima prolaznosti, ljudske društvenosti i apokalipse koja se neprestano događa pokušava razračunati bez ostatka, hrabro, pogubno i samotnički. Upravo onako kako leti bumerang, u neopisivoj ljepoti vrtnje i šumu svojih lopatica dok para nevini zrak iznad manje nevinih ljudi. Marko Pogačar ispisao je, usprkos svojim putovanjima, a možda i baš zbog njih, s kraja na kraj planeta, knjigu pjesama koja svoju potragu za smislom ne započinje uvijek letom, ali i ne okončava uvijek na zemlji; u toj maestralnoj izmjeni perspektiva ovi stihovi katkad oko nas fijuču kao meci, katkad nas umiruju kao jastuk od paperja neke vrlo egzotične ptice koja izumire. Na kraju, kako onda leti, a kako miruje Pogačarov bumerang? Jednom riječju: svemoćno. – Ivica Prtenjača

@fraktura_najbolja_literatura

Vrijeme seksa u doba nevinosti, Drago Hedl

Može li se ljubavni roman pisati kao krimić? Kao uzbudljiva igra detekcije s onim žanrovskim „whodunit“ pitanjem? Itekako može, sudeći po alatima kojima se poslužio Drago Hedl u gradnji ovog briljantnog romana. Govorimo li filmskom terminologijom (a nova je Hedlova ispovjedna proza idealan predložak za filmski ili televizijski medij), Vrijeme seksa u doba nevinosti uspješan je sequel njegova prvog romana Donjodravska obala. Hedl je vrhunskim umijećem i iskričavim stvarateljskim zanosom izbjegao sve zamke notornih nastavaka, onih što nastaju mehaničkim producentskim hirovima, a ne iz stvarne autorske potrebe.

Lynchovski divlje u srcu, a opet vođen hašekovskom melankolijom smijeha, autor s lakoćom jaše na oštrici male povijesti – od adolescentskih prvih erotskih okusa kraja šezdesetih 20. stoljeća do gorkastog okusa rezignacije novog milenija. Lutalaštvo od Amerike do bivše Jugoslavije i današnje Europe nenametljivo je ispisano kao potraga za idealima slobode i sna o svijetu porušenih zidova. Ta se utopija sjajno zrcali u krilima Hedlove istrage. Istrage do posljednjeg otkucaja ljubavi.

@ljevak_knjige

Carpe diem danas, Roman Krznarić

Više od dva tisućljeća stara krilatica carpe diem rimskog pjesnika Horacija poziva nas da iskoristimo dan i čini se da smo na to spremniji nego ikada. No jesmo li joj danas oduzeli njezino izvorno značenje i snagu, zloupotrijebili je potičući ubrzani, gramzivi stil života – pita se filozof Roman Krznaric. U ovoj knjizi briljantno i lucidno ukazuje na suvremene otimače naše sposobnosti da živimo život u svoj njegovoj ljepoti i punini te istražuje načine da ponovo preuzmemo uzde smislenog života. Krznaric nam pokazuje kako carpe diem može biti ključ osobne transformacije, preuzimanja odgovornosti, ali i pokretač društvenih promjena.

@planetopijahr

Dizajniraj svoj život, Bill Burnet i Dave Evans

Ako niste sasvim zadovoljni svojim životom i priželjkujete promjenu – bolje odnose, novi posao, upis na pravi fakultet ili jednostavno više slobodnog vremena – Bill Burnett i Dave Evans, dva profesora s prestižnog sveučilišta Stanford, mogu vam pomoći. Oni su na svom vrlo uspješnom kolegiju Dizajnirajte svoj život osmislili i u praksi iskušali niz logičnih i dobro osmišljenih koraka i alata koji će vas dovesti do odgovora na pitanje što zapravo želite u životu i kako to postići. Na stvarnim životnim primjerima pokazuju zamke u koje svi upadamo krećući se prema svome cilju, te daju savjete kako ih zaobići ili iz njih nešto naučiti. Iako se ti alati mogu primijeniti na sva područja života, posebno su učinkoviti ako želite otkriti u čemu ste zaista uspješni te pronaći posao iz snova i – dobro zarađivati. Autori pružiti putokaz prema karijeri koja je u skladu s vašim vrijednostima – a na vama je da ga usmjerite tamo kamo želite.

@planetopijahr

Bolest kao govor duše, Ruediger Dahlke

Nakon velikog uspjeha knjige Bolest kao put došlo je vrijeme za nastavak i proširenje tematike opisane u njoj. Brza i pozitivna reakcija na ovu koncepciju, isprva među zainteresiranim laicima, a kasnije sve više i u stručnim medicinskim krugovima, ukazala je na rastuću potrebu za načinom razumijevanja bolesti koji iznova spaja formu i sadržaj, tijelo i dušu. Poznati liječnik i psihoterapeut Ruediger Dahlke svojim uspješnicama bitno je pridonio novom razumijevanju bolesti kao posljedice psihosomatskih procesa. On bolest shvaća kao priliku da se ponovno uspostavi trajna harmonija tijela i duše.

@ljevak_knjige

Slatki vegan, Dunja Gulin

Majstorica u kreiranju zdravijih varijanti slastica s prirodnim zaslađivačima, svježim i organskim sastojcima, Dunja Gulin donosi nam u ovoj slatkoj kuharici maštovite, gurmanske recepte za svaku prigodu. Hrskavi keksi, kremasti kolači, raskošne torte, slasne savijače, prhke pite i bogata dizana tijesta od prirodnih, cjelovitih sastojaka, bez mliječnih proizvoda, teških masnoća i šećera, zadovoljit će i najzahtjevnije sladokusce, a tu su i omiljeni klasici u zdravijoj varijanti kao što su tiramisu, zapečene palačinke i nezaobilazne zaherice. Sto posto okusa za sto posto gurmane.

@planetopijahr

Foto: Instagram

 

Učitati još
Zatvori