Journal Book Club: Koje knjige ćemo čitati u lipnju?

Journal Book Club: Koje knjige
ćemo čitati u lipnju?

Iako nam se čini da je ljeto mjesecima daleko i da zapravo doživljavamo jesen u proljeću, donosimo nekoliko novih naslova, pravih ljetnih hitova kojima sigurno nećete moći odoljeti! Koja knjiga će nas, nakon čitanja ovih književnih preporuka, posebno osvojiti, a samim time i vas – saznat ćete početkom lipnja!

Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjigama koje čitamo, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezanim za klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi.

Ti, Caroline Kepnes

Autorica Caroline Kepnes donosi nam prvijenac TI, jedan od najboljih romana prema izboru Suspense Magazinea, genijalan zastrašujuć roman o vremenu društvenih medija u kojem živimo.

Kad prelijepa studentica kreativnog pisanja ušeće u knjižaru u kojoj radi Joe Goldberg, on poslije učini što i svatko: potraži njezino ime na internetu.

Samo je jedna Guinevere Beck u New York Cityju. Ima javan profil na Facebooku i neprestano objavljuje na Twitteru, otkrivajući Joeu sve što treba znati: Beck za prijatelje, diplomantica Browna s adresom u Bank Streetu i večeras izlazi u bar u Brooklynu – savršeno mjesto za „slučajan“ susret.

Joe joj nevidljivo i opsesivno preuzima nadzor nad životom, orkestrirajući niz događaja kako bi se pobrinuo da Beck završi u njegovim širom raskriljenim rukama. Na putu od uhode do njezina dečka, Joe se preobražava u Beckinu viziju savršenog muškarca, istodobno kradomice uklanjajući sve prepreke koje im se nađu na putu – pa makar ubojstvom.

Joeova opsjednutost nije nimalo romantična, no Kepnes toliko duboko uvlači čitatelja u način na koji funkcionira njegov mozak da pomaknute primisli počinju graničiti sa stvarnošću.

Kao zastrašujuć uvid u našu podložnost uhođenju i manipulaciji, prvijenac Caroline Kepnes donosi britku priču o suvremenom, hiperumreženom dobu. TI je neodoljivo pitak roman o nemilosrdnoj i stravičnoj prijevari, perverzno pametniji od svega što ste ikada pročitali. Uspoređuju ga s Nestalom, Američkim psihom i Kingovim romanom Misery.

Tvornica lutaka, Elizabeth Macneal

Tvornica lutaka Elizabeth Macneal je očaravajuća priča o mladoj ženi koja želi postati umjetnica i o muškarcu čija opsesija može zauvijek uništiti njezin svijet. London. 1850. Kristalna palača upravo se gradi i u Hyde Parku, u masi koja promatra spektakularnu gradnju, susreće se dvoje ljudi. Za Iris, koja želi postati slikarica, to je tek nevažan, odmah zaboravljen trenutak ali za Silasa, kolekcionara opčinjenog čudnim stvarima i ljepotom, on označava novi početak.

Kad prerafaelitski slikar Louis Frost ponudi Iris da mu pozira kao model, ona pristane pod uvjetom da uz to dobije poduku iz slikanja. Njezin svijet naglo se širi i u njega uzlaze umjetnost i ljubav. No, Silas od onog susreta misli samo na jedno i njegova opsesija postaje sve mračnija…

U potrazi za Gobi, Dion Leonard

Jedan čovjek i jedan pas u priči o bezuvjetnoj ljubavi i žrtvovanju za prijatelja. U potrazi za Gobi čudesna je priča Diona Leonarda, prekaljenoga ultramaratonca kojem se na 250-kilometarskoj utrci kroz pustinju Gobi na putu našao pas lutalica. Ljupka kujica, koja će poslije dobiti ime Gobi, dokazala je da nedostatak u veličini i više nego nadoknađuje svojim srcem, prateći u stopu Diona preko gorja Tien Shan, golemih pješčanih dina, preko crnih pijesaka pustinje Gobi, ne napuštajući ga gotovo 130 kilometara. Dok je Dion svjedočio nevjerojatnoj odlučnosti i srčanosti male životinje, i sâm je doživio duhovnu promjenu.

Dok su za njega utrke prije značile pobijediti i biti najbolji, sad mu je cilj bio zadržati Gobino prijateljstvo poslije ciljne crte. Počeo je puštati Gobi da prespava s njim u šatoru, dijeleći s njom ono malo hrane što je imao i prenoseći je preko brojnih rijeka, čak i kad je to značilo zaostati u utrci ili, još gore, možda i ne završiti utrku. Premda Dion nije pobijedio u utrci, stekao je nešto mnogo važnije – nov pogled na život i novu prijateljicu koju je namjeravao povesti kući čim riješi administrativna pitanja.

Međutim, prije nego što ju je uspio odvesti kući, Gobi je nestala u velikome kineskom gradu u kojem su je čuvali. Dion ju je uz pomoć stranaca i svestranu podršku na internetu počeo tražiti i naposljetku se ponovno našao s čudesnom životinjom koja mu je promijenila život te njemu i svijetu pokazala da su čuda moguća.

Proslava, Damir Karakaš

Svojim najnovijim romanom Proslava Damir Karakaš vraća se među sjene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika i njegovih ljudi te nas vodi na napeto putovanje kroz vrijeme, prirodu i običaje, putovanje na kojemu pak kao da sve stoji.

U širokom vremenskom luku romana, kraj jednoga rata nagoviješta iskustva novih stradanja, a surovost svakodnevice u kojoj preživljavanje ne ostavlja mnogo prostora za promjenu pokazuje svu kompleksnost ljudskog postojanja, zgusnutog u pjesničkoj slici onkraj prostora i vremena. Nakon velikog uspjeha romana Sjećanje šume, Damir Karakaš i Proslavom dokazuje da je pred nama već dugo klasik hrvatske književnosti.

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, Tatjana Barat

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama zbirka je 50 književnolikovnih portreta žena koje su obilježile hrvatsko društvo. Među njima su žene svih zanimanja i profila koje su ostavile traga u hrvatskoj, a i svjetskoj povijesti, a zajedničko im je da su sve postigle vlastitim radom u vremenu koje nije uvijek bilo poticajno za obrazovanje i profesionalno usavršavanje žena.

Izopačena palača, Erin Watt

Od smrtnih neprijatelja do neočekivanih saveznika, dvoje tinejdžera pokušavaju zaštititi ono što im je najvažnije. Ella Harper već je okusila gorak okus svakog izazova koji je život stavio pred nju. Ona je jaka, otporna i spremna učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti ljude koje voli. Ali činjenica da bi mogla izgubiti dečka kojeg voli i čiji život visi o niti, kao što je nekad davno izgubila oca, mogla bi biti previše čak i za nju. Reed Royal ima žestoku narav i još brže šake.

Ali njegov nagon da sve rješava nasiljem konačno popušta. Ako želi spasiti sebe i djevojku koju voli, morat će se uzdignuti iznad svoje mučne prošlosti i narušene reputacije. Nitko ne vjeruje da Ella može preživjeti Royale. Svi su sigurni da će ih Reed uništiti. Možda su u pravu. Sa svime i svima koji su se urotili da ih razdvoje, Ella i Reed moraju pronaći način da pobijede zakon, spase svoje obitelji i razotkriju sve tajne u svojoj Uvrnutoj palači.

Čovjek i planina, Kratki uvod u sjeverni Velebit, Edo Popović

Čovjek i planina je treća knjiga Ede Popovića koja se bavi Velebitom, prirodom, ekologijom, usporavanjem i povratkom jednostavnom životu. Ideju za knjigu dobio je, kako sam kaže, još prije desetak godina, ali okidač za njeno pisanje bilo je umirovljenje Ante Vukušića, legendarnog motritelja meteorološke postaje i dobrog duha Zavižana. Kao okvir za iznošenje svojih iskustava i promišljanja o sjevernom Velebitu Popović koristi sedamnaest pojmova koji su usko vezani za taj dio naše mitske planine.

Odabir pojmova, kao i sam tekst, osoban je pogled autora na sjeverni Velebit. Knjiga nije, niti ima pretenzija biti vodič ili izvor informacija o sjevernom Velebitu; naprotiv, ona čitatelja poziva da ga upozna i doživi na vlastiti način. Pripremajući knjigu, autor je dva puta nadugačko razgovarao s Antom Vukušićem, a koristio se i sjećanjima na njihove brojne prethodne susrete. Antina pripovijedanja o djetinjstvu, obitelji i iskustvu cjelogodišnjeg života u planini razgalit će dušu svakom ljubitelju Velebita. Osim toga Popović je posezao i za raznolikom literaturom i izvorima, posebno tekstovima Miroslava Hirtza i Josipa Poljaka, čime je želio sačuvati od zaborava ovu dvojicu velebitskih velikana i njihove suvremenike.

Uz tekst, u knjizi se našlo i šezdesetak fotografija koje je snimio Ante Vukušić. Vukušić je imao povlasticu, iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godišnjeg doba u godišnje doba, više od četrdeset godina svjedočiti zbivanjima u vršnim dijelovima sjevernog Velebita. Dio onoga što je gledao zabilježio je fotografskim aparatom. Izabravši ove, učinili smo nepravdu stotinama drugih njegovih fotografija, jednako lijepih i uzbudljivih, na kojima su zabilježeni prizori i trenuci kakvima prosječan čovjek vrlo rijetko može svjedočiti. No, i ovaj mali izbor dočarati će čitatelju magičnu privlačnost sjevernog Velebita viđenu očima osobe koja je sinonim za Zavižan i sjeverni Velebit.

Zašto spavamo, Matthew Walker

Već i malo te kratkotrajno pomanjkanje spavanja mijenja naš mozak i umne te fizičke sposobnosti, a to se, kako pokazuje Walker, odražava na mnogobrojne aspekte života. Otvarajući vrata brojnih laboratorija za spavanje, autor razotkriva kako uz pomoć sna možemo utjecati na inteligenciju, zdravlje i raspoloženje svoje djece, kako možemo bolje učiti i pamtiti, biti produktivniji, jačati imunosni sustav, čuvati sve organske sustave u tijelu te tako spriječiti psihičke bolesti i degenerativne procese, ali i zarađivati više i izgledati bolje. I ne samo to, promjenom odnosa prema spavanju, i uvažavanjem te nasušne životne potrebe na isti način na koji cijenimo zdravu prehranu i kretanje, mogli bismo pozitivno utjecati na obrazovni, ekonomski i zdravstveni sustav jer svi oni pate zbog neispavanosti koja izaziva fatalne pogreške.

Walkerova je poruka da promjene ne treba unijeti samo u našu spavaću sobu, nego da sustavno treba dopustiti liječnicima, učenicima, radnicima da dovoljno spavaju kako bi se ispravile brojne nepravde i nelogičnosti u našem društvu. O ovom međunarodnom bestseleru otkrijte gotovo magičnu svrhu svojih snova i različitih faza spavanja, nevjerojatne evolucijske prilagodbe koje nam je omogućilo spavanje te začuđujuću spregu biokemijskih procesa o čijoj usklađenosti ovisi trećina našeg života – ona u usnulom stanju.

Skandinavska Sense dijeta, Suzy Wengel

Smršavite i zadržite novu težinu revolucionarnom metodom šake. Prestanite zbrajati kalorije i neprestano vagati hranu. Prestanite izbjegavati masnoće i jesti dosadne obroke. Ionako je malo dijeta koje rezultiraju trajnim gubitkom kilograma.

Skandinavska Sense dijeta nudi alternativu – provjeren i testiran način prehrane utemeljen na zdravome razumu. Način prehrane kojim se stari kilogrami neće vratiti. Nikada. Proglašena “najjednostavnijom dijetom na svijetu”, skandinavska Sense dijeta osmišljena na znanstvenome zdravom razumu pomoći će vam da smršavite mjereći hranu šakama. Četiri šake po obroku, podijeljene na bjelančevine, ugljikohidrate i povrće – usto i žlica masnoće.

Knjiga za mame, Za mamu koja je najbolja u svemu, Alison Maloney

Priručnik za majčinstvo na duhoviti način savjetuje kako se snaći u određenim situacijama, a uz to nudi i mnoštvo ideja npr. o priređivanju odličnih dječjih zabava, zabavnom provođenju poslijepodneva, kreativnim radionicama u kuhinji ili obavljanju kućanskih poslova.

Uz savjete kako majka ne bi smjela reagirati, što ne bi trebala reći u određenim situacijama i kako dobiti dijete da pristane na neku aktivnost, priručnik sadrži i kratke priče koje samo potvrđuju raznolikost majčinstva i individualan pristup odgoju.

Učitati još
Zatvori