Knjige koje bi svaka tridesetogodišnjakinja trebala pročitati

Knjige koje bi svaka
tridesetogodišnjakinja trebala
pročitati

A post shared by Dominique (@allthatisshe) on

Knjige za 30-godišnjakinje

U određenom trenutku života neke knjige postanu bitnije od drugih. Obilježavaju ne samo književni prostor, već i cijelu jednu (ili više njih!) generacija. a određeno doba kao da je stvoreno za čitanje upravo tih knjiga. Možda ste ih i prije čitali, no specifično doba života nosi novo iskustvo i ako ih uzmete opet u ruke, vjerujte, drugačije ćete ih sada doživjeti. Bit će vam bliže, jasnije, a možda i značajnije.

Iako su neke knjige kao stvorene za to doba mladih žena – kao što su kultni romani Little Women spisateljice May Alcott ili To Kill a Mockingbird Harper Lee, tako su sljedeće knjige namijenjene (a i najbolje sjedaju) tridesetogodišnjakinjama. Neke su promijenile živote, nadahnule na promjene ili inspirirale na bolji i smisleniji život.

Swing Time, Zadie Smith

Ovaj roman je nominiran za nagradu Booker. Ako to nije dovoljno dobar razlog zašto ju trebate uzeti u ruke, zanimljiva radnja, kompleksni likovi i djelo s potpisom ove uspješne spisateljice – stvarno su dovoljan razlog. Radnja donosi priču o dvije djevojke koje sanjaju o karijeri plesačica, no samo je jedna talentirana. Radi se o bliskom, no kompliciranom  prijateljstvu koje je naprasno prekinuto, no nikada zaboravljeno. Roman donosi mnogo energije, ritma i pokreta i možda je najambiciozniji roman Zadie Smith do sada.

I feel bad about my neck, Nora Ephron

Knjiga objavljena 2006. godine do danas i dalje drži svoju čvrstu poziciju bestselera. Nora Ephron na zanimljiv, dovitljiv i duhovit način donosi priču o ženama i njihovom percepcijom starenja te kako se nose s turbulencijama održavanja i njegovanja svog izgleda, s menopauzom te singl životom i epitetom stare cure.

A post shared by Shivawn (@shivawnhill) on

The rules do not apply, Ariel Levy

Knjiga je proglašena jednom od najboljih knjiga 2017. godine. Radi se o memoarima žene koju zadesi veliki gubitak i tragedija te kroz knjigu zajedno s njom učimo kako se s time nositi i kako ponovno izgraditi svoj život.

Bad Feminist, Roxane Gay

Bad Feminist je zbirka eseja koja nas vodi kroz putovanje Afroamerikanke koja je na proputovanju zemljom i bilježi stanje feminizma na terenu danas. eseji su britki, duhoviti i iznimno zanimljivi te donose prikaz kultura, one koju stvaramo, kao i one koju konzumiramo, u jednakom obimu.

A post shared by Paola (@pinkpixelpaola) on

The Handmaid’s Tale, Margaret Atwood

Sinoć je na dodijeli nagrada Emmy istoimena TV serija briljirala i pomela brojne nagrade te nam je to bio povod da još jednom skrenemo pozornost na ovu knjigu. Čitateljice u svojim tridesetima bi je možda čak najbolje i razumjele.  Adaptacija klasičnog romana Margaret Atwood, ‘Sluškinjina priča’ govori o životu u distopiji Gileada, totalitarnog društva u nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama. Suočeni s ekološkom katastrofom i oštrim padom nataliteta, Gileadom vlada izopačeni fundamentalizam u svom militariziranom povratku tradicionalnim vrijednostima.

download

Kao jedna od rijetkih preostalih plodnih žena, Offred sluškinja je u Zapovjednikovu kućanstvu, jedna iz kaste žena prisiljenih na seksualno ropstvo u posljednjem očajničkom pokušaju da se svijet ponovno napuči. U tom zastrašujućem društvu Offred mora manevrirati između Zapovjednika, njihovih okrutnih žena, kućnih marthi i svojih kolegica sluškinja – gdje svatko može biti špijun za Gilead – a sve to s jednim ciljem da preživi i pronađe kćer koju su joj oduzeli. Ako još niste pročitali roman – krajnje je vrijeme da ispravite tu grešku.

MV5BMjMyZGEzNmMtMTY1Zi00YmZkLWI2OWUtMGYyYTFhMmE0ZDM0XkEyXkFqcGdeQXVyODgzNzA5MA@@._V1_SY1000_CR0,0,1500,1000_AL_

MV5BMzQ5OTk2ZTEtZTlkMy00YmQ5LWIyMDYtYWU4ZTU1NDU2NjkzXkEyXkFqcGdeQXVyODgzNzA5MA@@._V1_SY1000_SX1500_AL_

MV5BMzQyZjUyYWItN2Y1YS00MzliLWEzOWUtYjZhOTUyNGEzMzBiXkEyXkFqcGdeQXVyODgzNzA5MA@@._V1_

Foto: Screenshot, Instagram

Učitati još
Zatvori