Sve filmove Wesa Andersona sljedeći tjedan gledamo u Kinoteci

Sve filmove Wesa Andersona sljedeći
tjedan gledamo u Kinoteci

Royal Tenenbaums

Royal Tenenbaums

Svi filmovi Wesa Andersona

Uskoro na repertoar kina Kinoteka stiže opus Wesa Andersona, popularnog američkog redatelja poznatog po osobitom vizualnom i narativnom stilu. Filmove ovog kultnog režisera gldat ćemo u tjednu od 27. prosinca 2017. do 5. siječnja 2018. godine.

“The Royal Tenenbaums” (Obitelj čudaka), “The Life Aquatic” (Panika pod morem), “The Darjeeling Limited”, “The Grand Budapest Hotel” (Hotel Grand Budapest ), “Rushmore” i “Fantastic Mr. Fox” (Fantastični gospodin Lisac) Andersonovi su naslovi koje ćete moći gledati na velikom platnu u Kinoteci od 27. prosinca do 5. siječnja.

Royal Tenenbaums

Royal Tenenbaums

Filmovi Wesa Andersona poznati su po izbjegavanju realizma i oslanjanju na stilizirane, umjetne svjetove, a upravo im specifični stilski izbori u najvećoj mjeri daju prepoznatljivu kvalitetu. Najčešće je riječ o komedijama brzog tempa, obilježenima ozbiljnijim ili melankoličnim elementima, pomaknutim humorom i netipičnim likovima. Anderson se često oslanja i na upečatljiv izbor glazbe, skrivene reference na stip junaka Charlieja Browna te teme o (disfunkcionalnoj) obitelji. Nekoliko puta bio je nominiran za Oscara u različitim kategorijama, a osvajao je nagrade BAFTA i Zlatni globus.

Royal Tenenbaums

Royal Tenenbaums

Što je na repertoaru?

U srijedu, 27. siječnja na rasporedu su “The Royal Tenenbaums” (Obitelj čudaka, 2001.), treći Andersonov film i ujedno vrhunac njegove karijere. Ovaj film o uspješnoj, ali pomaknutoj njujorškoj obitelji potvrdio je Andersona kao jednog od najzanimljivijih redatelja mlađe generacije i podjednako sjajno bio primljen među kritikom i publikom. Royal Tenenbaum (Gene Hackman) nekoć je bio uspješan odvjetnik i nešto manje uspješan muž i otac: sa zračnom puškom u jednoj je igri upucao sina Chasa u prst, stalno je svakome napominjao kako je Margot njegova usvojena kćerka, a najdražeg sina Richieja je vodio na borbe pasa. Djeca su ipak svojedobno bili genijalci; Chas je bio financijski genij, Margot je pisala hvaljene kazališne komade, a Richie je izvrsno igrao tenis. No, kada je napustio obitelj, započelo je razdoblje neuspjeha koje će obilježiti Tenenbaume. Royal se iznenada vraća u zajednički dom, tvrdeći da mu je preostalo šest tjedana života i da se želi ponovno povezati s obitelji.

Life Aquatic

Life Aquatic

Slijedi još jedna Andersonova filmska ekstravagancija – “The Life Aquatic with Steve Zissou” (Panika pod morem, 2004.), koja iznimno podsjeća na lik i djelo slavnog francuskog istraživača mora i redatelja Jacques-Yvesa Cousteaua, a bit će prikazana u četvrtak, 28. siječnja. Oceanograf Steve Zissou (Bill Murray) proslavio se dokumentarnim filmovima o njegovim istraživanjima u morima diljem svijeta, no njegov privatni život daleko je od uspjeha. Nakon što je na svečanoj premijeri predstavio svoj novi film, Steve odluči krenuti u potragu za opasnim morskim psom jaguarom koji mu je usmrtio dugogodišnjeg suradnika i prijatelja. Stvari se počinju komplicirati već pri isplovljavanju.

Grand Budapest Hotel

Grand Budapest Hotel

Petak, 29. prosinca donosi The Darjeeling Limited (2007.), priču o tri udaljena brata (Jason Schwartzman, Owen Wilson, Adrien Brody) koja nakon očeve smrti krenu na put vlakom po Indiji, kako bi se povezali i našli majku. Njihovo „duhovno putovanje“, brzo skreće s puta zbog događaja vezanih uz analgetike bez recepta, indijski sirup protiv kašlja i suzavac te se na kraju nađu sami usred pustinje s jedanaest kovčega, jednim pisačem i uređajem za laminiranje. U tom trenutku iznenada započinje novo, neplanirano putovanje.

Zadnja ovogodišnja filmska projekcija u Kinoteci bit će u subotu, 30. prosinca, a prikazat će se The Grand Budapest Hotel (Hotel Grand Budapest, 2014.). Smješten u tridesete, u razdoblje između dva rata, u fikcionalnu srednjoeuropsku državu Zubrowku, radnja filma vrti se oko naslovnog hotela i prati dogodovštine Gustavea, glavnog vratara i dječaka po imenu Zero Moustafa, koji pomaže u hotelu i postaje Gustavov najpouzdaniji prijatelj i štićenik. Priča uključuje i krađu, pronalazak neprocijenjive renesansne slike i borbu za ogromno obiteljsko bogatstvo.

Grand Budapest Hotel

Grand Budapest Hotel

Gorko-slatku romantičnu komediju osebujnog humora “Rushmore” (1998.) Anderson snima nakon prvijenca – njome osvaja kritiku i festivalski svijet te oživljava karijeru Billa Murraya. Radnja se vrti oko 15-godišnjeg učenika (Jason Schwartzman) koji se zaljubljuje u dvostruko stariju profesoricu, u koju je pak zaljubljen i bogati vlasnik čeličane (Bill Murray). Film je nadahnut klasikom “Diplomac” i stilovima redatelja Hala Ashbya i Jeana-Luca Godarda. “Rushmore” gledamo u siječnju, kao i “Fantastičnog gospodina Lisca” (Fantastic Mr. Fox), stop-motion animiranu fantastičnu komediju iz 2009. koju je Anderson režirao prema istoimenoj dječjoj knjizi autora Roalda Dahla. Radnja se odvija oko lisice (glas George Clooney) koja se obvezala na miran obiteljski život, ali još uvijek planira obaviti jedan posljednji pothvat krađe kokoši s ljudskih farmi u okolici.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na ulaznice.hr.

Fantastic Mr. Fox

Fantastic Mr. Fox

Fantastic Mr. Fox

Fantastic Mr. Fox

Fantastic Mr. Fox

Fantastic Mr. Fox

Učitati još
Zatvori