Kultni filmski klasici ovog tjedna u kinu

Kultni filmski klasici ovog tjedna u kinu

FILE – NOVEMBER 23, 2012: The American romantic movie drama Casablanca celebrated its world premiere on November 26, 1942. Starring Humphrey Bogart and Ingrid Bergman the film was a solid success in its initial run, winning three Academy Awards, and its characters, dialogue, and music have become iconic. It now consistently ranks near the top of lists of the greatest films of all time. Please refer to the following profile on Getty Images Archival for further imagery: http://www.gettyimages.co.uk/Search/Search.aspx?EventId=113854183&EditorialProduct=Archival&esource=maplinARC_uki_12nov Humphrey Bogart (1899 - 1957) and Ingrid Bergman (1915 - 1982) star in the Warner Brothers film 'Casablanca', 1942. (Photo by Popperfoto/Getty Images)

‘Casablanca’

‘This is the beginning of a beautiful friendship’ i ‘We’ll always have Paris’ poznati su citati iz kultnog filma Casablanca, jednog od najpoznatijih filmova zlatne ere Hollywooda koji ponovno stiže u kino koje volimo. U ovoj bezvremenskoj filmskoj romansi Humpreyja Bogarta i Ingrid Bergman možete uživati u utorak, 9. svibnja.

Krimi drama Wima Wendersa Američki prijatelj s Dennisom Hopperom i Brunom Ganzom u glavnim ulogama na rasporedu je u srijedu, 10. svibnja. Radnja filma temelji se na poznatom romanu Ripley’s Game Patricije Highsmith koji je 2002. doživio poznatu ekranizaciju s Johnom Malkovichem.

Slijede čak tri naslova slavnog Orsona Wellesa. Četvrtak donosi Wellesov debitantski uradak koji mnogi nazivaju najboljim filmom ikada, a smatra se i jednim od najinovativnijih djela u filmskoj povijesti. Riječ je o Građaninu Kaneu (1941.) koji prati život i karijeru medijskog magnata Charlesa Fostera Kanea. Priča o Kaneu otkriva se ponajviše kroz prisjećanja, uz potragu za značenjem koje se krije iza magnatove posljednje riječi – pupoljak.

Drugi film koji potpisuje Welles, Veličanstveni Ambersonovi (1942.), jedno je od najboljih ostvarenja svog vremena, s svoje mjesto u Kinoteci pronaći će u petak, 12. svibnja. Riječ je o filmskoj adaptaciji istoimenog romana dobitnika Pulitzera Bootha Tarkingtona o američkoj uglednoj i bogatoj obitelji u osvit industrijske revolucije s ljubavnom pričom u pozadini. Smatra se, zbog naknadnog kraćenja i dosnimavanja, “izgubljenim remek-djelom”. Wellesov Proces iz 1962., temeljen na romanu Franza Kafke, u kojem glume Anthony Perkins, Jeanne Moreau, Romy Schneider, Paola Mori i Akim Tamiroff na repertoaru je u subotu, 13. svibnja.

Najmlađe u subotu ujutro očekuje nizozemski film Mali gangster iz 2015. godine, temeljen na uspješnom romanu za djecu Marjon Hoffman o jedanaestogodišnjem Riku koji “prodaje priču” da je sin opasnog gangstera kako bi izbjegao maltretiranje u školi. Svi filmovi počinju u 20 sati, osim subotnje matineje koja je na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Sve detalje o filmovima i programu možete saznati na centarcesarec.hr.

Mali gangster

‘Mali gangster’

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori