Nastavak Godardovih filmova i festival Ja BiH… u Kinoteci

Nastavak Godardovih filmova i festival
Ja BiH… u Kinoteci

Neobična banda

Neobična banda

Francuski novi val

Sutra, u utorak u Kinoteci, prikazivat će se Godardov film Neobična banda iz 1964. Dvojica mladića (Sami Frey i Claude Brasseur) koji sanjare o karijeri gangstera upoznaju lijepu studenticu Odile (Anna Karina). Nakon što Odile neoprezno spomene da se u kući njezine tetke nalazi mnogo skrivenog novca, trojac počine planirati pljačku. Odvažan i zabavan dragulj francuskog novog vala istovremeno je romantičan i melankoličan, a uključuje brojne poznate scene, poput pretrčavanja muzeja Louvre i scene plesa u pariškom kafiću koja je poslužila kao inspiracija mnogim slavnim redateljima, uključujući Q. Tarantina i legendarni ples Ume Thurman i Johna Travolte u filmu “Pakleni šund”.

U subotu ne propustite Alphaville iz 1965. znanstvenofantastični film noir snimljen na noćnim ulicama Pariza, inspiriran B-filmovima, šund junacima i pjesništvom nadrealizma. Tajni intergalaktički agent Lemmy Caution (Eddie Constantine) stiže u Alphaville, grad iz budućnosti kojim vlada moćan kompjutor Alpha 60. Cilj Alphe 60 je uništiti individualnost svih stanovnika putem zabrane slobodne misli, ljubavi, poezije i iskazivanja emocija, a cilj tajnog agenta Lemmyja je uništiti Alphu 60 i njegova izumitelja.

Neobična banda

Neobična banda

Ja BiH … 5 dana Sarajeva u Zagrebu

Nakon Dana hrvatskog filma i Animafesta, od srijede do petka kino Kinoteka ugostit će još jedan zagrebački filmski festival – Ja BiH… 5 dana Sarajeva u Zagrebu. U srijedu u 20:30 sati na rasporedu je dokumentarni film Hoću kući Ademira Kenovića o ljudima iz regije koji su dio svog života proveli u inozemstvu, stjecali nova iskustva, znanja i vještine, a zatim se vratili u svoju zemlju te znanjem i radom stvorili bolje i kvalitetnije društvo. U četvrtak u 20 sati na rasporedu su dva dokumentarna filma: “Dvije škole” Srđana Šarenca priča je o tome kako je nogomet povezao hrvatske i bošnjačke srednjoškolce u nekadašnjoj Travničkoj gimnaziji, a Srce od drveta u režiji Namika Kabila, o čovjeku koji svakodnevno radi teške seoske poslove i istim rukama, svo vrijeme izrađuje jedan čaroban instrument.

U petak će se u kinu Kinoteka, u skopu festivala Ja BiH, održati svečana premijera dugometražnog igranog filma Posljednja barijera Jasmina Durakovića koji je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Posljednja barijera bavi se izbjegličkom krizom u Europi, a prati njemačkog novinara i snimatelja koji rade dokumentarnu reportažu u trenucima najvećeg vala izbjeglica iz Sirije u Evropu, bilježeći neviđenu ljudsku dramu i potresne trenutke stvaranja nove međunarodne povijesti.

Dvije skole plakat

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na ulaznice.hr.

Hocu kuci plakat

Učitati još
Zatvori