Još jedan francuski tjedan u Kinoteci

Još jedan francuski tjedan u Kinoteci

Ludi Pierrot

Ludi Pierrot

Nakon Godarda na red dolazi Truffaut

Ciklus filmova Jean-Luca Godarda završava filmovima Ludi Pierrot i Vikend, nakon čega slijede odabrani naslovi još jednog istaknutog predstavnika francuskog novog vala i ikone francuskog filma – Françoisa Truffauta.

Ludi Pierrot sa Jean-Paulom Belmondom i Annom Karinom u glavnim ulogama bit će prikazan u utorak, 3. listopada. Film prati Pierrota u bjegu od dosadnog života, u kojem mu se pridružuje privlačna Marianne koju proganjaju gangsteri.  I u ovom filmu Godard varira omiljenu temu o izgubljenosti pojedinca u suvremenom svijetu, o beznađu i neizbježnu samouništenju.

Ludi Pierrot

Ludi Pierrot

U srijedu, 4. listopada na rasporedu je zadnji Godardov film iz ovog ciklusa, Vikend, u kojem se sve vrti oko putovanja egoističnog i bogatog bračnog para autom po Francuskoj i njihovim susretima s čudnim osobama. U filmu se daju naslutiti teme o propadanju buržoazije i moderne civlizacije čiji put ne vodi nikamo.

Nakon Godarda, od četvrtka do subote gledamo filmove Françoisa Truffauta, ikone francuskog filma, filmskog kritičara, redatelja i strastvenog filmofila koji je pisani trag ostavio u brojnim publikacijama, od Cahiers du cinema do magazine Elle, osnivača i istaknutog predstavnika francuskog novog vala te autora koji je u samo 25 godina aktivnog bavljenja režijom stvorio neka od najvećih djela francuske kinematografije.

Vikend

Vikend

Njegov dugometražni igrani prvijenac, krimi-drama 400 udaraca (1959.) jedno je inicijalnih i reprezentativnih ostvarenja novovalnog pokreta, a ujedno i prvo njegovo djelo o Antoineu Doinelu, dvanaestogodišnjaku iz Pariza koji je protagonist i drugih Truffautovih filmova, a čiji je lik baziran na mladosti samog Truffauta. 400 udaraca na repertoaru je u četvrtak, 5. listopada.

Motive ljubavnog trokuta, odanosti i nepostojanosti u ljubavnom odnosu Truffaut razrađuje kroz nekoliko svojih melodrama, od kojih su dvije na programu u Kinoteci tijekom vikenda: Jules i Jim (1962.) i Nježna koža (1964.).

Jules i Jim

Jules i Jim

Najbolji Truffautov film u kinu Kinoteka

U petak, 6. listopada ne propustite Jules i Jim s Jeanne Moreau u glavnoj ulozi, kultni i po mnogima njegov najbolji film u karijeri te svakako jedan od ponajboljih europskih filmova 60-ih. Riječ je o ekranizaciji Rochéovog romana i snažne priče o slobodi, lojalnosti i neuništivoj snazi ljubavi ispričane kroz vezu dvojice mladića i jedne žene.

Nježna koža ljubavna je drama o poslovno uspješnom i sretno oženjenom književnom izdavaču koji započinje ljubavnu vezu sa šarmantnom stjuardesom Nicole te pokušava sakriti aferu od svoje supruge. Ovu napetu priču o nevjeri koju je Truffaut režirao pod snažnim utjecajem Hitchcocka možete pogledati u subotu, 7. listopada.

Nježna koža

Nježna koža

Učitati još
Zatvori