Kinoteka ovaj tjedan donosi kultne filmove, dokumentarce i odličan glazbeni program

Kinoteka ovaj tjedan donosi kultne filmove, dokumentarce i odličan glazbeni program

Blade Runner 1982

Blade Runner 1982

FonoKinoteka

U kinu Kinoteka kreće novi glazbeni program pod nazivom FonoKinoteka koji će jednom mjesečno u prostorima kina ugostiti zanimljive glazbenike, izvođače i autore te njihove projekte posvećene zvuku i glazbi. Uz glazbene novosti, ovotjedni program kina Kinoteka donosi i opus čuvenog britanskog glumca Donalda Pleasencea.

Prvi glazbeni događaj FonoKinoteke održat će se u petak, 1. prosinca s početkom u 20 sati, a bit će izvedena dva glazbena projekta: Preparirani projekt 3.0. i Instalacija Šilo.

Preparirani projekt 3.0, bavi se istraživanjem zvuka i stvaranjem glazbe na prepariranim akustičkim i električnim instrumentima uz upotrebu elektronike i efekata. Glazba je bazirana na slobodnoj improvizaciji, a vizualne intervencije tokom izvedbe autorski su rad Nikole Vincelja – Jinksa.

Instalacija Šilo i Preparirani projekt 3.0

Instalacija Šilo i Preparirani projekt 3.0

Hommage Zoranu Šiloviću – Šilu

Projekt Instalacija Šilo, svojevrstan je hommage Zoranu Šiloviću – Šilu (1952.-1982.), skladatelju, pijanistu i autoru glazbe za predstave i performanse legendarnog Kugla glumišta. Na Šilovu glazbenu estetiku i izričaj utjecala je klasična, avangardna, free-jazz i improvizirana glazba, ali i punk. Svaka od njegovih kompozicija polazi od zadane teme i raspisanog aranžmana prilagođenog sastavu banda, da bi se tokom izvedbe otvarao prostor za zajedničku improvizaciju i glazbenu ekspresiju. Šilova glazba nije hermetična, okrenuta je filmu, pokretu, vizualnim intervencijama i kao takva dopušta improvizaciju i uvođenje novih glazbenih rješenja i multimedijalnih elemenata. Tijekom koncerta, Nikola Vincelj – Jinks projicirat će autorske slajdove bazirane na notnom zapisu Šilovih kompozicija, njegovih bilježaka i crteža.

Oba projekta izvode: Franjo Glušac (gitara), Andreja Kurelec Košavić (vokal, truba), Tena Novak Vincek (violina), Bruno Vorberger (bubnjevi), Ivan Marincel (trombon), Roko Crnić (kontrabas, bas) i Damir Prica Kafka (klavir).

Odisej

Odisej

Filmski tjedan u Kinoteci

Početak filmskog tjedna u Kinoteku donosi reprizu francuskog avanturističkog filma “Odisej” s Audrey Tautou u jednoj od glavnih uloga. Ova spektakularna filmska priča o legendarnom francus-kom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteau u režiji Jérômea Sallea iz 2016. godine bit će prikazana u utorak, 28. studenoga. Još jednu reprizu gledamo u srijedu, 29. studenoga, kada se prikazuje “Blade Runner”, spoj SF-a i film noira u režiji Ridleya Scotta koji je davne 1982. ponudio mračnu i vizualno fascinantnu viziju svijeta 2019.

Blade Runner 1982

Blade Runner 1982

Posveta britanskom glumcu Donaldu Pleasenceau

Nastavak tjedna posvećen je filmovima britanskog glumca Donalda Pleasencea. Na ovotjednom filmskom repertoaru Kinoteke Pleasence će se tako naći u filmovima “Noć generala” i “THX 1138”. Kriminalistička drama “Noć generala” u kojoj glumi uz bok Petera O’Toolea i Omara Sharifa na rasporedu je u četvrtak, 30. studenoga. Radnja ovog britansko-francuskog filma u režiji Anatolea Litvaka smještena je u okupiranu Varšavu 1942. godine. Njemački bojnik Grau istražuje brutalno ubojstvo poljske prostitutke, a istraga upućuje na trojicu generala.

Noć generala

Noć generala

Subota, 2. prosinca donosi poznati naslov iz opusa Donalda Pleasencea u kojem glumi s Robertom Duvallom – “THX 1138”, američki SF film snimljen 1971. godine u režiji Georgea Lucasa. U dalekoj budućnosti, ljudi žive u podzemnom gradu kojim upravljaju računala. Nitko nema ime, samo alfanumeričku oznaku, svima su propisani zatupljujući ljekovi i osjećaji su zakonom zabranjeni. No, THX 1138 prekši zakon i zaljubi se.

THX 1138

THX 1138

Kultni dokumentarni film Trst, Jugoslavija

U petak ujutro s početkom u 11 sati održat će se posebna projekcija za umirovljenike u suradnji s Restartom i DokuKinom, a bit će prikazan “Trst, Jugoslavija”, dokumentarni film redatelja Alessija Bozzera, nastao u talijansko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji. Film je to o vremenu masovnih putovanja preko granice do omiljene šoping destinacije svakog građanina Jugoslavije – Trsta. Ovo je priča o švercu, o emancipaciji, o geopolitici, o modi, i uvod u neki novi svijet u kojem živimo danas. O svojim doživljajima iz tog vremena u filmu progovara i mnoštvo javnih figura među kojima su Rade Šerbedžija, Željko Senečić, Slavenka Drakulić, Denis Kuljiš i Goran Bregović.

Trst, Jugoslavija

Trst, Jugoslavija

Subotnja matineja ponovno donosi animirane “Neparoždere”, bandu malenih, simpatičnih i običnim ljudima nevidljivih bića koji kradu po jednu čarapu iz para.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati osim subotnje matineje i projekcije za umirovljenike koje su na rasporedu od 11 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaz-nice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na ulaznice.hr. Ulaz na događanja programa FonoKinoteke je besplatan.

Trst, Jugoslavija

Trst, Jugoslavija

kinoteka_program_28 11_02 12

Učitati još
Zatvori