Tjedan filmova kultnog britanskog glumca u Kinoteci

Tjedan filmova kultnog britanskog
glumca u Kinoteci

kinoteka

Kinoteka donosi filmove s Donaldom Pleasanceom

I novi tjedan u kinu Kinoteka posvećen je Donaldu Pleasanceu (1919. – 1995.) čuvenome britanskom glumcu koji je tijekom pet desetljeća karijere odigrao više od 200 filmskih uloga.  Zbog upečatljive pojavnosti, sjajne ćelave glave i probadajućeg pogleda često je igrao uloge zlikovaca i psihopata, a najpoznatiji je po ulozi Blofelda, zloglasnog negativca iz franšize o Bondu te po ulozi psihijatra Sama Loomisa u seriji filmova “Noć vještica”. Ovoga tjedna u kinu Kinoteka vidjet ćemo još nekoliko naslova u kojima je Pleasence ostavio svoj pečat.

Program započinje u utorak, 5. prosinca uz repriznu projekciju kriminalističke drama “Noć generala” u kojoj Pleasence glumi uz Petera O’Toolea i Omara Sharifa. Radnja ovog britansko-francuskog filma u režiji Anatolea Litvaka smještena je u okupiranu Varšavu 1942. godine. Njemački bojnik Grau istražuje brutalno ubojstvo poljske prostitutke, a istraga upućuje na trojicu generala.

THX 1138

THX 1138

Što ćemo gledati na repertoaru?

Srijeda, 6. prosinca donosi još jednu reprizu, poznati naslov iz opusa Donalda Pleasencea u kojem glumi s Robertom Duvallom – “THX 1138”, američki SF film snimljen 1971. godine u režiji Georgea Lucasa. U  dalekoj budućnosti, ljudi žive u podzemnom gradu kojim upravljaju računala. Nitko nema ime, samo alfanumeričku oznaku, svima su propisani zatupljujući ljekovi i osjećaji su zakonom zabranjeni. No, THX 1138 prekši zakon i zaljubi se.

U četvrtak, 7. prosinca na rasporedu je akcijski krimić “Telefon” (1977.) u režiji Dona Siegela. Pleasencea gledamo u naslovnoj ulozi odbjeglog agenta KGB-a Nikolaja Dalčimskog koji se domogao popisa tajnih KGB-ovih agenata u Americi, tzv. spavača. Spavačima je mozak toliko ispran da nisu ni svjesni da su sovjetski agenti već žive mirnim obiteljskim životom. Odmetnuti Dalčimski stiže u Ameriku i počinje aktivirati spavače pomoću tajne lozinke koju čine stihovi velikog američkog pjesnika Roberta Frosta.

Veliki bijeg

Veliki bijeg

U petak, 8. prosinca gledamo komediju “Sjene i magla” (1991.), Woody Allenovu posvetu velikanima njemačkog ekspresionizma i Franzu Kafki. Građani neimenovanog srednjoeuropskog grada među kojima je i sitni računovođa Kleinman organiziraju vlastitu potragu za serijskim daviteljem. U isto vrijeme u grad dolazi cirkus te Kleinman upoznaje cirkusanticu Irmy (Mia Farrow). Niz okolnosti natjerat će građane da posumnjaju da je Kleinman ubojica. Donald Pleasence u filmu se pojavljuje u ulozi doktora, a ostale uloge tumači plejada poznatih glumaca i umjetnika: John Malkovich, John Cusack, Jodie Foster, Kathy Bates, Madonna i drugi.

Subotnja večer rezervirana je za akcijsku ratnu dramu “Veliki bijeg” (1963.) u režiji Johna Sturgesa. Prema mnogima najbolji film o organiziranom bijegu svih vremena snimljen je prema stvarnom događaju kada su tijekom Drugog svjetskog rata saveznički vojni zarobljenici organizirali masovni bijeg iz nacističkog logora Stalag Luft III. Zvjezdani glumački postav ove raskošne holivudske produkcije predvođen ikonom akcijskih filmova Steveom McQueenom čine James Garner, Charles Bronson, Donald Pleasence i Richard Attenborough. Donald Pleasence, koji u filmu tumači ulogu poručnika Colina Blythea – Krivotvoritelja, i sam je za vrijeme drugog svjetskog rata bio zarobljenik nacističkog logora.

Telefon

Telefon

Subotnja matineja

Subotnja matineja donosi Pixarovu animiranu poslasticu burtonovskog štiha “Coco i velika tajna” (2017.) u režiji Leeja Unkricha i Adriana Moline, univerzalnu priču koja govori o važnosti obitelji, o poštivanju vlastitih predaka kao i o važnosti praćenja svojih snova unatoč svim preprekama koje na tom putu susrećemo.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati osim subotnje matineje i projekcije za umirovljenike koje su na rasporedu od 11 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na ulaznice.hr.

Coco

Coco

Učitati još
Zatvori