Kada Sretan Bor naslika džunglu…

Kada Sretan Bor naslika džunglu…

Sretan Bor je umjetnik kojeg najviše znamo po njegovim ilustracijama, muralima i street artu. No, njegov posljednji rad smješten je u privatni prostor interijera na zagrebačkom Gornjem gradu.

Sretan Bor - 1

Osim činjenice da se radi o oslikanoj privatnoj prostoriji, interijeru, količina detalja te narativnost samog prizora je velika i iznenađujuća. Obzirom da se radi o prostoriji koja gleda na vrt kroz stakleni zid, Sretan Bor je ostala tri zida oslikao vegetativnim prizorima koji posve ispunjuju zidnu površinu. Takvi, ispunjeni zidovi nadovezuju se na prizor vrta pozivajući promatrača i onoga koji boravi u tom prostoru na odmor i smirenje.

Sretan Bor - 2

Tako oslikana soba, povezana s vanjskim svijetom, djeluje meditativno, no istovremeno poziva na istraživanje tog detaljnog prizora. Sretan Bor je cijelu vegetativnu priču konstruirao oko slapa u središtu džungle. Slap se slijeva u potok koji okružuje prostoriju te ju maštovito pretvara u idiličan otok samog prizora.

Sretan Bor - 3

Sretan Bor je za stvaranje ovakvog velikog i detaljnog rada koristio preko 30 boja te je samo oslikavanje trajalo mjesec i pol dana. Cilj mu je bio stvoriti prostor koji se samo ne promatra, već se ‘ulazi’ u njega. Rekli bismo da je uspio.

Sretan Bor - 4

Ostale radove ovog svestranog umjetnika možete pogledati na cargocollective.com/sretanbor.

Sretan Bor detalj 1

Sretan Bor detalj 2

Sretan Bor detalj 3

 

Učitati još
Zatvori