Jedan od najboljih svjetskih baletana stiže u HNK

Jedan od najboljih svjetskih
baletana stiže u HNK

Polina i Vladimir post

Vladimir Malakhov i Polina Semionova

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavilo je program Drame, Opere i Baleta za sezonu 2016./2017. . Najavljeno je jedanaest premijera – četiri u Drami, četiri u Operi i tri u programu Baleta. Dramske premijere koje ćemo gledati u novoj sezoni su “Tartuffe” J. P. B. Molierea u režiji uglednoga slovenskog redatelja Eduarda Milera, jedno od posljednjih djela Williama Shakespearea “Zimska priča”, koju će režirati nagrađivana britanska redateljica mlađe generacije Polly Findlay te “Ivanov” Antona P. Čehova u režiji Litavca Eimuntasa Nekrošiusa, jednoga od najpoznatijih europskih suvremenih redatelja, kojemu je to prva suradnja s Dramom zagrebačkoga HNK-a.

Opera donosi izvedbu oratorija Arnolda Schoenberga “Gurre Lieder” s više od 300 izvođača, komičnu operu “Don Pasquale” Gaetana Donizettija, satiričnu opera “Zaljubljen u tri naranče” Sergeja Prokofjeva koju će, nakon punih 46 godina, na sceni HNK-a postaviti redatelj Krešimir Dolenčić, a ravnat će maestro Bareza. Niz završava  “Don Carko” Giuseppea Verdija.

Osim ovog bogatog programa iznenadila nas je i iznimno obradovala vijest da Balet zagrebačkog HNK donosi također prave poslastice –  prva premijera je  “Tamni pejzaži – Bolero” Marjane Krajač i Maše Kolar, a riječ je o dva suvremena autorska plesna djela, koja će biti praizvedena u jednoj večeri. Na kazališne daske dolazi i baletna inačica poznatoga dramskog djela Miroslava Krleže “Gospoda Glembajevi” u koreografiji Lea Mujića. Istaknuta premijera jest kultni balet “Labuđe jezero” Petra I. Čajkovskoga koji će uprizoriti proslavljeni svjetski plesač i koreograf Vladimir Malakhov.

Vladimir Malakhov ovim se nastupom prvi put predstavlja zagrebačkoj publici! Proslavljeni baletan tijekom svoje karijere rušio je mnoge barijere – o svoje desete godine profesionalno pleše te je postao najmlađi prvak baleta 1986. u moskovskom Boljšoj teatru. Mijenjao je nekoliko kazališnih kuća, a od 1995. kada je debitirao u kući Metropolitanske opere u New Yorku, ostao je prvak baleta u toj kući sve do danas. Paralelno surađuje i pleše u Beču te Stuttgartskom baletu. Čest je gost i berlinke kazališne kuće. Osvojio je nebrojeno mnogo nagrada , a japanski Dance Magazine imenovao ga je najboljim plesačem od 1992. do 1994. godine.

hnk post 1

HNK će u novoj sezoni nastaviti s uspješnim projekt Filozofskoga teatra i Festivalom svjetskoga kazališta. Nastavlja se i suradnja s Muzičkom akademijom, a uspostavit će se novu suradnju s Akademijom dramske umjetnosti. Ta suradnja donosi priliku studentima režije raditi s poznatim redateljima. Upis u pretplatu nove sezone počinje već 6. lipnja, a detaljnije informacije o pretplatama možete saznati na hnk.hr.

Foto: HNK, Facebook

Učitati još
Zatvori