Izložba svestranog nagrađivanog umjetnika

Izložba svestranog nagrađivanog umjetnika

U utorak 12.svibnja 2015. u 19 sati u Gliptoteci HAZU, otvorit će se izložba svestranog umjetnika Svjetlana Junakovića zanimljivog naziva „Radi se o tom, da zaustavim konja“. Autor je naziv izložbe posudio od istoimene pjesme Ivana Slamniga:

svjetlan post 1

‘Radi se o tom da zaustavim konja.
On juri, glomazan i smeđ, ne odviše brzo,
iz sive trake ceste, obraštene dračama,
zauzdan, osedlan, bez jahača.
Proračunavam kretnje i sve sam odredio:
kako ću ga uhvatit i svom težinom pritisnut uzde
a zatim ga ljevicom tapšat po vratu, da se umiri.

Tako. Sad. Dižem desnu, ali konstatiram da je imam samo
do lakta,
lijevu dižem, ali ona ukočeno visi.
Manjkaju mi koljena, komad ramena, lopatica,
i sva kosa.’

svjetlan post 3

Svjetlan Junaković diplomirao je kiparstvo na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu 1981. godine. Otada se kontinuirano bavi crtežom, ilustracijom i skulpturom. Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u Europi i svijetu. Autor je brojnih autorskih knjiga za djecu, koje su izdane u više od 30 zemalja svijeta i koje su dobile desetke međunarodnih nagrada. Za knjigu ‘Gran libro de los retratos de animales’ (OQO Editora, Španjolska) nagrađen je u Bologni 2008. (nagrada Bologna Ragazzi Award) te za najbolju knjigu u Španjolskoj 2007. i Italiji 2008.

svjetlan post 2

Dvaput je, kao hrvatski predstavnik, bio nominiran za nagradu ‘Hans Christian Andersen Illustrator Award’, najznačajniju nagradu za dječju ilustraciju. Autor je lutaka i scenografije više puta nagrađivane predstave ‘Ko je Šlemil šel v Varšavo’, Lutkovnoga gledališča iz Maribora. Godine 2010. Junakovićev animirani film ‘Moj put’, u produkciji Bold studija iz Zagreba, proglašen je najboljim filmom na Hrvatskom festivalu animiranoga filma. Junaković predaje ilustraciju na međunarodnoj ljetnoj školi u Sarmedeu (TV) od 2002. godine, drži predavanja u Rimu (Museo nazionale delle arti e mestieri popolari), Veroni (Galleria d’arte moderna), Padovi, Monzi, Milanu, Vicenzi, Mexico Cityju, Lisabonu te na međunarodnoj školi ilustracije u Valladolidu u Španjolskoj i na Masteru sveučilišta u Padovi i Icon Masteru u Madridu. Više o izložbi pratite na Facebook event stranici.

Učitati još
Zatvori