Zavirili smo u izložbu Orašar

Zavirili smo u izložbu Orašar

Orašar

Sutra se svečano otvara jedna od do sada najvećih i vjerujemo najzanimljivijih izložaba u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Ovo adventsko doba u Zagrebu tako će biti upotpunjeno, osim baletom Orašar u Hrvatskom narodnom kazalištu, već i velikom bajkovitom izložbom o jednoj od najljepših božićnih priča ikad ispričanih.

Bajkoviti postav Saše Šekoranje s impozantnim borom, dramatičnim ulaskom i osjećajem lutanja po fantastičnom svijetu snova uz Klaru i njenog orašara približava priču svim posjetiteljima i savršeno donosi svečanost božićne atmosfere.  Jedinstvenost ove izložbe leži u njezinim posudbama, kao i u činjenici da je ovo prva cjelovita izložba o baletu i priči Orašar ikad postavljena u svijetu.

Orašar

Postav ove izložbe donosi nekoliko jako zanimljivih trenutaka – prvi put izvan granica Rusije odlaze i bit će prikazani printevi kostima i scenografija s praizvedbe u marijinskom teatru 1892. Na ovaj način sve posudbe i isprinti dobivaju novu publiku i uz prateću glazbu Čajkovskog, dočaravaju najslavnije scene poput prekrasnog pas de deux kavalira i Vile šećera, Turskog plesa ili Borbe miševa.

Posudba Staatsballetta iz Berlina, točnije iz njihove produkcije Orašara postavljene 2013. godine. koju potpisuju Vasily Medvedev i Yuri Burlaka, dva ruska koreografa i vrhunska poznavatelja baletne tradicije, posebno je zanimljiva jer predstavlja verziju Orašara baziranu na povijesnim scenografskim rješenjima i originalnoj koreografiji iz 1892., dok Teatro alla Scala, jedno od najzvučnijih imena baletnih kuća u svijetu, kostime izrađene za sezonu 1967./1968. kada je veliki Rudolf Nureyev postavio Orašara u vlastitoj koreografiji posuđuje baš za ovu izložbu.

Orašar

Da ne bi samo prvi i zapaženi inozemni trenuci bili na izložbi i Margareta Froman je 1923. u HNK postavila nekoliko prizora iz Orašara da bi 1931. kao redateljica i koreografkinja, uz scenografiju i kostimografiju slikara Pavela Fromana i dirigenta Krešimira Baranovića postavila integralno djelo Ščelkunčika na pozornicu, u kojem je i nastupila kao Vila šećera. Vrsna balerina svjetskog glasa, Margareta Froman, nakon zagrebačkog uspjeha, prvog Orašara je postavila i u milanskoj Scali 1938. godine.

Mi donosimo prizore iz prve dvorane i dvorane s miševima, a ostatak magične bajke možete vidjeti na izložbi koja će trajati do 26. veljače 2017.

Orašar

Orašar

Orašar

Orašar

Orašar

Foto: Muzej za umjetnost i obrt

Učitati još
Zatvori