Tajanstvena OKO izlaže u New Yorku

Tajanstvena OKO izlaže u New Yorku

U New Yorku, prestižnoj e-flux galeriji od 17.04. do 06.06.2015. održavat će se izrazito atraktivna i zanimljiva izložba ‘So You Want to See’. Izložbu predstavlja i postavlja kustoski kolektiv WHW (Što, kako i za koga), a veliku čast da izlaže u e-flux galeriji imat će tajanstvena umjetnica iz Zagreba, OKO. Uz OKO svoje radove predstavit će šest velikih likovnih umjetnica različitih generacija, između ostalih: iznimno cijenjena Sanja Iveković, Rajkamal Khalon, Victoria Lomasko,  Cecilia Vicuna i Carla Zaccagnini.

oko naslovna

Izložba zanimljivog naziva ‘Dakle, želite vidjeti’ (So You Want to See) okuplja šest žena umjetnica iz različitih mjesta i različitih generacija, koje primjenom različitih metoda estetske istrage kroz djela koja se nalaze u različitim povijesnim i društvenim kontekstima, kao i unutar različitih rodoslovlja suvremene umjetnosti i njezine uloge u društvu stvaraju jedinstvenu sliku stvaranja. Ipak, njihov rad svjedoči paralelnoj preokupaciji na različitim društvenim i umjetničkim matricama da svi dijele interes u istraživanju načina na koji društvene norme postaju naturalizirane, a slike igraju važnu ulogu u tom procesu.

oko post 1

Dok se mnogi radovi bave pitanjima ženske borbe za emancipaciju i ravnopravnost, pod povijesnim i suvremenim uvjetima, izložba se vrti oko različitih pristupa načina gledanja i promatranja. Ona pokušava skicirati međusobne odnose između tvrdoglavog odbijanja onoga što vidimo i onoga što želimo vidjeti. Raspored, kolaž, kritična suprotstavljanje, prerada dokumentarnog pristupa, i kombiniranje različitih kulturnih referenci su među glavnim strategijama koje umjetnici na izložbi koriste u cilju da se suoče i sruše percepciju onoga što je uobičajeno, normalno i što se uzima zdravo za gotovo. Predstavljeni radovi nastoje da kontradikcije budu prividne, razotkriti mehanizme kroz čije značenje je formirana vizualnost i osporiti procese kroz koje je izgrađena interpretacija povijesti.

Oko  post2

E-flux je osnovan u New Yorku 1998. godine kao umjetnička organizacija i međunarodna mreža koja na dnevnoj bazi obavještava o programima na polju suvremene umjetnosti u cijelom svijetu. Organizacija je s vremenom počela osmišljavati niz specijalnih projekata koji su u formi edukativnih platformi (United Nations Plaza, Berlin) i različitih umjetničkih projekata (Martha Rosler Library, Time / Bank, East Art Map) gostovali u nizu međunarodnih institucija i važnih izložbi kao što je Liverpool Biennial 2010. godine, ili Dokumenta 13 u Kasselu 2012. godine. Tako 2004. godine e-flux otvara svoj prvi galerijski prostor u kojem predstavlja niz međunarodno relevantnih kustosa i umjetnika, a 2013. godine se galerija seli u veći prostor. 2008. godine e-flux pokreće izdavački program knjiga te časopis za suvremenu umjetnost e-flux Journal koji izlazi u mjesečnom ritmu. Više o samoj izložbi možete pogledati na e-flux.com.

Foto: T.Galić, facebook

Učitati još
Zatvori