Izložba u MoMA-i dobila katalog s potpisom hrvatske dizajnerice

Izložba u MoMA-i dobila katalog s
potpisom hrvatske dizajnerice

LC_by MPaulenka 1

MoMa NY & Lana Cavar

Prvog listopada u njujorškom će se Muzeju suvremene umjetnosti (MoMa NY) otvoriti izložba „ITEMS: Is Fashion Modern?“ svjetski utjecajne kustosice za dizajn i arhitekturu – Paole Antonelli te Michelle Millar Fisher. Koncept i dizajn prateće publikacije za ovu prvu izložbu MoMA-e New York o modi u proteklih 50 godina – potpisuje zagrebačka dizajnerica Lana Cavar u tandemu s američkom kolegicom Natashom Chandani. Ilustracije za katalog osmislila je Narcisa Vukojević. Cavar i Chandani u projekt su osobno pozvale kustosice Antonelli i Millar Fisher, impresionirane njihovom, sada već znamenitom knjigom “Thanks for the View, Mr Mies” (2012.).

Publikaciju izložbe ITEMS: Is Fashion Modern? dizajnerice su zajedno s kustosicama osmislile kao svojevrsnu enciklopediju 111 odjevnih predmeta koji su obilježili način na koji se danas odijevamo. Mala crna haljina, kožna jakna, Levis traperice, slavna „God Save the Queen“ majica Vivienne Westowood, Jamie Reida i Malcolma McLarena iz 1977. – neki su od komada kojima izložba modu promatra fenomenološki. Promjene u dizajnu odjeće predstavljene su u nekoliko tematskih okvira: promjena tijela i silueta, potraga za novim tehnologijama, ideja buntovništva, emancipacija i skromnost, komunikacija odjećom, atletika i moda, svakodnevne uniforme i moć.

Items_cover

ITEMS: Is Fashion Modern?

„Kustosice su nas pozvale kako bi zajednički s njima osmislile publikaciju koja prati izložbu, a prije nego smo počele osmišljavati njezin koncept, dobile smo uputu o osnovnoj ideji izložbe, a ona se je svela na prezentaciju 111 odjevnih predmeta koji definiraju način na koji se danas odijevamo. To je bilo otprilike sve što smo dobile od sadržaja – jer tekstovi, fotografije i sama struktura publikacije nisu prethodno bili definirani. Pred nama je bio izazov jer smo dobile potpuni carte blanche. Na nama je bilo da definiramo na koji način komunicirati taj složeni projekt.

Definirale smo strukturu i tipologiju publikacije – umjesto uobičajene muzejske monografije kakvu su očekivali, a u kojoj se na svakoj stranici obično nalazi jedna reprezentativna reprodukcija s velikom bijelom marginom – predložile smo da radimo monografiju, ali kao svojevrsni hibrid između enciklopedije i modnog magazina, organiziranu abecednim redom, gdje se predmeti nižu jedan za drugim. Ssugerirale smo da se svaki predmet predstavi s više manjih dokumentarnih fotografija iz “stvarnog života” tog predmenta.

Cilj nam je bio da po svaku cijenu izbjegnemo kataloške fotografije i pružimo legitimitet predmetima tako što ćemo izravno pokazati njihovo prisustvo u svakodnevici i raznim povijesnim trenutcima. Kako bi predmete smjestile u suvremeni kontekst i približile modnoj niši, predložile smo svojevrsne inscenacije modnih editorijala. Editorijale su snimali modni fotografi koje su odabrale same kustosice – Omar Victor Diop, Bobby Doherty, Catherine Losing, Monika Mogi i Kristin-Lee Moolman. Za ilustracije stereotipa svakog modnog predmeta predložile smo Narcisu Vukojević iz Zagreba.

Nakon prve prezentacije bilo nam je jasno da su u MoMA-i očekivali konzervativniju publikaciju. Međutim, svidio im se je naš koncept i odmah smo krenuli na posao koji je u punom intenzitetu trajao nešto više od godinu dana. Bio je to vrlo kompleksan i zahtjevan proces koji je uključivao veliki tim ljudi. Teško mi je zamisliti da bismo knjigu poput ove mogle realizirati s nekom manjom institucijom jer se doista radi o ambicioznom pregledu mode danas koji je tiskan čak u 16 000 primjeraka.“ – dizajnerica Lana Cavar predstavila je dizajnerski aspekt projekta kojeg je realizirala za jednu od najutjecajnijijih muzejskih institucija na svijetu.

LC_by MPaulenka 2

Izložba „ITEMS: Is Fashion Modern?“ otvara se 1. listopada 2017. godine u MoMa New York, a ostaje otvorena sve do 28. siječnja 2018. godine.

Foto: Marina Paulenka

Učitati još
Zatvori