Privatni svijet Fride Kahlo na izložbi

Privatni svijet Fride Kahlo na izložbi

Ako ste planirali put u London ili još razmišljate koju od europskih metropola biste htjeli posjetiti, možda vam pomogne naša preporuka kulturnog sadržaja. U londonskoj galeriji Michael Hoppen, jednoj od poznatijih europskih galerija specijaliziranih za fotografiju, 14. svibnja otvara se zanimljiva izložba fotografija Ishiuchi Miyako.

frida slider 2

Izložba naziva ‘Frida’ fotografsko je dokumentiranje garderobe, profesionalnog pribora i svih ostalih privatnih predmeta Fride Kahlo. Nakon Fridine smrti 1954. njezin suprug, slavni slikar Diego Rivera, spremio je njezine privatne stvari u kupaonicu njihove kuće u Mexico Cityju, popularno zvane ‘Plava kuća’, koja će kasnije postati muzej Fride Kahlo. Rivera je naredio da se ta prostorija ne smije otvarati 15 godina, i nije se otvarala do 2004. godine kada je muzej odlučio katalogizirati njezin sadržaj. Ishiuchi Miyako bila je pozvana fotografirati preko 300 njezinih privatnih predmeta,  nikada predstavljenih javnosti.

frida slider 1

Frida Kahlo je u svojem djetinjstvu preboljela dječju paralizu koja je ostavila velike ožiljke na njezinom tijelu, nakon bolesti uslijedila je i skoro pa fatalna automobilska nesreća što ju je dodatno obilježilo. Cijeli svoj život bila je invalid te je svoje tjelesne nedostatke skrivala iza bogate garderobe koju je sama izrađivala. Ishiuchi Miyako svojim fotografija dokumentira tradicionalne Tehuana haljine koje su uspješno skrivale nedostatke donjeg dijela Fridinog tijela, no istovremeno su bile toliko bogate i raskošne da su svakako odgovarale njezinom temperamentnom karakteru i izraženoj individualnosti. Što je nemoćnija bila do pred kraj života to je njezina garderoba bila raskošnija, estravagantnija, čak je nakon amputacije noge dizajnirala protetičku nogu s čizmom ukrašenom kineskim ornamentom i malim zvoncem.

frida post 2

Ishiuchi Miyako malo je znala o Fridi Kahlo kada je došla u Meksiko. Upoznala ju je kroz te predmete, svaki joj je na neki način donio novu priču Fridinog iznimno zanimljivog i uzbudljivog života. Više o izložbi možete saznati na službenoj web stranici galerije michaelhoppengallery.com. Ako se ipak odlučite na London kao vašu iduću destinaciju ne propustite razgovor s fotografkinjom u galeriji 13. svibnja.

Foto: Facebook, Instagram

Zatvori