Prvi pogled na veliku izložbu Dalibora Martinisa

Prvi pogled na veliku izložbu
Dalibora Martinisa

img_4615-kopija

‘Data Recovery’ samostalna je i problemska izložba Dalibora Martinisa koja se otvara 6. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti te će predstaviti njegove pionirske video radove uz recentne multimedijske projekte i eksperimentalne filmove koji su realizirani u posljednjih deset godine.

martinis

martinis-1-kopija

Nazivom izložbe Martinis se referira na termin iz područja informatičke tehnologije koji, pojednostavljeno, označava postupak ‘spašavanja’ informacija, odnosno podataka iz oštećena računala. Postupak oporavka informacija služi Martinisu da bi istražio mreže odnosa između osobne povijesti, vlastitih ranih radova i kolektivnih sjećanja unutar konstrukcije ili brisanja kolektivne memorije, odnosno utiskivanja vlastitog iskustva u povijesne ili povijesno-umjetničke činjenice duhovito parafrazirajući Marxovu ideju da se povijest ponavlja prvo kao tragedija potom kao farsa. Kustosica izložbe je Leila Topić.

martinis-2

martinis-3

Hrvatski umjetnik Dalibor Martinis jedan je od začetnika konceptualne i video umjetnosti u Hrvatskoj i regiji i jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika i djela mu se nalaze u jednim od najvećih i najznačajnijih zbirki važnih svjetskih umjetničkih centara.

martinis

Učitati još
Zatvori