Poznati umjetnik u Preradovićevoj

Poznati umjetnik u Preradovićevoj

heavytrash_igorhofbauer_2016

Galerija Bravo 2. studenog donosi izložbu umjetnika Igora Hofbauera i to u sklopu ciklusa 3 dana dosta. Radove ovog zanimljivog umjetnika možete pogledati od 2. do 4. studenog u terminu od 17 do 21 sat.

Strip-crtač i ilustrator Igor Hofbauer, i njegov rad, poznati su svima koji su tijekom posljednjih dvadesetak godina imali dodira sa ovdašnjom glazbenom scenom, a najprepoznatljiviji je po brojnim plakatima i programskim knjižicama koje je ilustirao za klub Močvara. Pored toga, Igor je ilustrirao brojne omote i plakate za domaće bendove kao što su Pips, Chips & Videoclips, TBF i drugi, no isto tako i za strane bendove poput Blurt, Metz, Figli Di Madre Ignota te Jon Spencerove Heavy Trash… Posebno je zanimljivo da omot novog albuma poznatog kanadskog benda Billy Talent – ‘Afraid of Heights’, koga je na tržište izbacio Warner Music, ilustrirao upravo Igor Hofbauer.

billytalent_afraidofheights

Uz mnogobrojne izložbe širom svijeta, Igorovi su radovi svoje mjesto našli u tzv. Bibliji rock plakata, knjizi ‘Art of Modern Rock: The Poster Explosion’  Paul Grushkina i Dennisa Kinga, dok su mu stripovi objavljivani u mnogobrojnim europskim i svjetskim časopisima i publikacijama. Autor je i brojnih grafičkih rješenja za naslovnice knjiga te ilustracija za časopise i novinska izdanja, među kojima treba istaknuti recentnu suradnju s francuskim dnevnikom Le Monde. Igor Hofbauer jedan je od najautentičnijih i najplodonosnihih suvremenih hrvatskih ilustratora.

Hofbauerov novi strip Mister Morgen kompilacija je trinaest priča koje su nastajale u razdoblju od deset godina. Strip donosi niz priča koji u početku nije bio povezan te se s vremenom pokazalo da ih, osim mračne atmosfere, povezuje ambijent bezličnih predgrađa. Kao inspiracija za strip poslužile su crtice iz Igorovog života u Novom Zagrebu, Novom Beogradu i ljubljanskoj Šiški. U pričama se isprepliću sudbine raznih likova uronjenih u gradske okoliše, a naslov stripa, Mister Morgen, inspiriran je poznatim evergreenom Ive Robića s kraja 1950-ih. Naslov je odabran radi snažnog kontrasta osjećaja optimizma i bezbrižnosti koje je ta pjesma pobuđivala nekad, i današnjeg prevladavajućeg osjećaja beznađa.

mistermorgen_frontcover_igorhofbauer_2016

Strip je u Hrvatskoj objavljen u izdanju Udruženja za razvoj kulture URK i kluba Močvara te izdavačke kuće UPI2M BOOKS sredinom 2016. godine dok je originalno izdanje objavljeno početkom travnja 2016. u izdanju renomirane francuske izdavačke kuće L’Association. Početkom 2017. očekuje i objavljivanje stripa za američko tržište, u izdanju izdavačke kuće Conundrum Press.

Više informacije o izložbi Igora Hofbauera u sklopu ciklusa izložbi 3 dana dosta u galeriji Bravo možete saznati na Facebook stranici.

Učitati još
Zatvori