Ivan Ćosić: Dojmovi s Toronto Film Festivala

Ivan Ćosić: Dojmovi s
Toronto Film Festivala

Uvijek jedno te isto. Nakon ljeta dođe jesen, pa povratak u svakodnevne obaveze daleko od europskog mentaliteta, a još i dalje od dugog, toplog i nezaboravnog ljeta koje je tek završilo u Hrvatskoj. Da sam nostalgičar, to definitivno mogu potvrditi, ali zahvaljujući Toronto International Film Festivalu mogu reći da se taj ‘summertime sadness’ osjećaj koji me inače hvata u prvim danima rujna, značajno ublaži za vrijeme ovog zabavnog svjetskog festivala.

tiff3

Ove godine je Toronto International Film Festival slavio svoju 40. godišnjicu i u ovom jubilarnom izdanju bilo je mnogo sadržaja za pogledati i mnogo mjesta gdje se moglo provesti. Festival koji traje 10-ak dana ostavio je svoj utisak na sve prisutne ove godine jer su uz mnogobrojne filmova (preko njih 300) i svjetla reflektora, u Toronto stigli i najpoznatiji glumci i javne ličnosti iz cijelog svijeta.

tiff2

Kao što je spomenuto, ove godine se u Torontu prikazalo više od 300 internacionalnih filmova koje su gledatelji jedva dočekali pogledati. Kad god bih se našao ispred festivalskih kino dvorana, uvijek bih se nagledao dugačkih redova gledatelja koji su s velikim strpljenjem čekali da se u prodaju pusti koja karta više za bilo koji od filmova na programu. Drago mi je bilo vidjeti da je i u zadnje dane festivala, kad se medijska pompa oko zvijezda koji su posjetile festival smirila, publika još uvijek bila koncentrirana na poantu festivala – kinematografiju.

tiff7

tiff1

Ali da se ne zavaravamo, na ovogodišnjem TIFF-u se neizbježno najviše pričalo i fokusiralo na poznata imena koja su se pojavila u Torontu. Tu su bili Johnny Depp, George Clooney, Sandra Bullock, Jake Gyllenhaal, Juliane Moore, i mnogi drugi. Čak bih rekao da je Toronto u ovoj slavljeničkoj godini privukao najviše celebrity imena. Nažalost, od tih ličnosti ja osobno nikoga nisam sreo na ulicama Toronta, premijerama i partyjima, osim glumice i poznate komičarke Sarah Silverman.

Sarah Silverman

Sarah Silverman

Uz dobre filmove, Toronto International Film Festival je takodjer obogatio dnevni i noćni život Toronta. U Torontu gotovo nikad nećete vidjeti prizore kao što su na zagrebačkom Cvjetnom trgu, splitskoj rivi ili dubrovačkom Stradunu. Iskreno, mislim da se to rijetko gdje može vidjeti osim na Balkanu, ali za vrijeme festivala mogu reći da i u Torontu bruji takav šušur na ulicama i u lokalima. Ulice su pune, terase su krcate i atmosfera me odjednom podsjeća na europski stil života, makar tih kratkih tjedan i pol. Čak se i noćni život produlji – inače kod nas klubovi i lokali rade do 2 sata iza ponoći, a za vrijeme festivala zabava traje do 4 – da se iskoristi dobra vibra koja vlada u gradu.

tiff10

tiff4

Od hrvatskih filmova, na festivalu je prikazan samo ‘Kosac’ Zvonimira Jurića u kojem glavne uloge imaju Ivo Gregurević, Mirjana Karanović, Lana Barić i još par regionalnih glumaca. Nagradu za najbolji film je osvojio irski režiser Lenny Abrahamson s filmom ‘Room’, a ostali filmovi koji obećavaju dobru priču su ‘Demolition’ ili ‘Black Mass’.

tiff6

Nova navala super filmova stigla je taman da nas zabavi do nekog sljedećeg putovanja i za vrijeme zimske sezone koja se polako približava.

tiff9

Učitati još
Zatvori