Intervju s autoricom hit romana: Jodi Ellen Malpas

Intervju s autoricom hit romana:
Jodi Ellen Malpas

Prošli vikend u zagrebačkim književnim krugovima bio je u znaku gostovanja Jodi Ellen Malpas, trenutno popularne autorice bestseller trilogija ‘Moj muškarac’ i ‘Jedna noć’. Jodi je prvi dio trilogije ‘Jedna noć’ – ‘Obećanje’ predstavila u petak 24. travnja u zagrebačkom klubu Pepermint gdje je predstavljanje i druženje moderirala voditeljica Antonija Mandić.

jodi naslovna

Jodi Ellen Malpas

Sljedeći dan, u subotu 25. travnja, čitaoci su imali priliku u Algoritam Profil Mozaik knjižari u Gajevoj 1 u Zagrebu popričati sa spisateljicom na potpisivanju knjige. Tom prilikom smo i sami uživali u autoričinom društvu te vam donosimo intervju.

Antonija Madić, Edita Misirić i Tea Blažević

Antonija Madić, Edita Misirić i Tea Blažević

Jeste li očekivali ovakav doček i odaziv obožavatelja u Zagrebu povodom predstavljanja knjige?

Ne! Nikako nisam očekivala takvo gostoprimstvo, toliku količinu obožavatelja! Jako me iznenadila količina ljudi koji su došli u klub Pepermint prošli petak na predstavljanje moje zadnje objavljene knjige u Hrvatskoj, stvarno je bilo veliko iznenađenje za mene, prekrasno sam primljena. Prije samog predstavljanja čak su mi se neki fanovi javili i putem društvenih mreža tako da sam očekivala dobar prijem, no svakako ne u ovakvom obimu. Ovo je moj prvi posjet Hrvatskoj tako da sam jako ugodno iznenađena.

jodi obećanje post

Možete li usporediti uspijeh prve trilogije s drugom, posebno sada kada putem društvenih mreža možete vidjeti koliko fanova na njima imate, kako čitaju prvu trilogiju pa i drugu te kakav su odjek učinile među čitaocima? Je li je prva trilogija imala isti odjek kao i druga?

Prvu triloguju ‘Moj muškarac’ napisala sam u tajnosti tako da nitko nije znao da ju zapravo pišem. Sama sam ju izdala i mislila sam ako ju sto žena pročita i prihvati, to će biti super! Naravno, stvarnost je drugačija, odjednom ju je tisuće čitaoca prihvatilo, stvorila se velika baza obožavatelja koji su čekali iduću knjigu. Kada je treća knjiga izašla, dospjela je na prvo mjesto New York Timesa tako da sam odjednom bila pod pritiskom za što god da sljedeće napišem… Više nisam pisala za sebe, već za čitaoce. Razlika u pisanju prve i druge trilogije je u tom smislu bila ogromna. No, pišući trilogije stvarala sam posve različite likove te je podjednako prihvaćanje jednih i drugih likova svih romana od strane čitalaca za mene veliki uspjeh. Jedan i drugi glavni muški lik u trilogijama su različiti tipovi karaktera, kompleksni muškarci te u kombinaciji s intenzitetom priče – posebno mog žanra, erotske fikcije, koji je često tabu žanr – nitko ne priča o takvim književnim djelima – urodili su velikom čitanošću i prihvaćanjem publike… S druge strane, na neki način sam to i očekivala (iako ne u tolikoj mjeri), ipak se radi o ljubavnim pričama, o najintenzivnijim iskustvima koje čovjek može doživjeti. Zato volim pisati o njima.

jodi ellen malpas post 3

Prije niste pisali, radili ste u građevinskoj firmi… Kako ste se odlučili na takvu, radikalnu promjenu posla?

Uvijek sam bila sanjar. Jedna od mojih teta, očeva sestra, znala je reći da sam kao i dijete, zapravo skroz do svojih ranih odraslih godina, stalno sanjarila… Da bi me redovito ‘ulovila’ kako sanjarim, zamišljam, kako sam negdje drugdje u mislima… Uvijek sam imala priču u svojoj glavi… Nemam kvalifikacija za spisateljicu, nisam studirala književnost, kreativno pisanje ili slično. No, ta priča u mojoj glavi me stalno progonila i morala sam se izraziti te sam samo počela pisati, bez prestanka, i dok se nisam snašla, napisala sam prvu trilogiju. Od prve. Trilogiju sam napisala u potpunoj tajnosti, nitko nije znao da ju pišem i tijekom jednog druženja s prijateljicom odlučila sam pokazati joj svoj tekst. Pročitala je dio i oduševila se! Njezina reakcija i svakako otvorena potpora su me potakli na objavljivanje.

Imate li omiljeni žanr ili pisca, pretpostavljam da čitate i preferirate djela ‘Vašeg’ žanra?

Ja zapravo, čitam sve… Volim romantične drame, naravno. Jedan od mojih omiljenih pisaca je Dan Brown, volim kako ukomponira povijest, povijesne činjenice i događaje u modernu, suvremenu priču, kako uzima neki drevni motiv ili temu i od nje napravi suvremenu priču. Fascinirana sam s poviješću tako da nalazim inspirativnim kako ju on re-interpretira i kako povezuje povijesne događaje s novim, njegovim događajima u djelima. Također mu se divim zbog očitog istraživanja koje mora napraviti za svako književno djelo. To je zasigurno iznimno zahtjevan posao.

moj-muskarac-1-opsesija

Što možemo novoga očekivati od Vas, radite li na novom djelu…? 

Već neko vrijeme radim na novoj priči, opet se radi o trilogiji… Izgleda da sam osuđena na dugačke forme. Priču stvaram opet oko jednom muškog lika, no posve je drugačiji od dosadašnja dva lika. Uzbudljivo mi je pisati treću trilogiju (još bez naziva), vidjet ćemo gdje će me odvesti. Budući da pišem dugačke forme, ne volim ostaviti svoje čitaoce da predugo čekaju nastavak tako da ću i ta djela napisati ‘u dahu’… Očekujem da će treća trilogija izaći taman u vrijeme kada se sva djela druge trilogije objave u Hrvatskoj tako da hrvatski čitaoci neće morati dugo čekati na nju.

Kakav je osjećaj znati da publika željno iščekuje nastavke priče, da stalno traže još…?

Prvo osjećam pritisak, zbog očekivanja, pitam se hoću li ga ispuniti, no nakon toga nastupa zahvalnost jer imam prekrasnu priliku s njima podijeliti svoje priče.

Prvi roman ‘Obećanje’, poznate trilogije ‘Jedna noć’ potražite u izdanju kuće Fokus na hit.

Foto: Facebook, Grgur Zucko/PIXSELL

Učitati još
Zatvori