Leona Paraminski: “Uvijek bi se odazvala na ovakav indie film”

Leona Paraminski: “Uvijek bi se
odazvala na ovakav indie film”

DSC_5101

Iako se prije dvije godine hrvatska glumica Leona Paraminski odselila u SAD, cijelo je vrijeme prisutna na regionalnoj i hrvatskoj kulturnoj i umjetničkoj sceni, a njezin povratak na par tjedana iskoristili smo za razgovor o njezinom posljednjem domaćem projektu – filmu Zbog tebe.

Film je oduševio i, nakon razgovora s Anđelom Jurkasom, režiserom filma, o njegovom nastanku i radu na njemu htjeli smo čuti kakvo je iskustvo imala i od jedna od glavnih glumica – Leona Paraminski.

Anđelo nam je otkrio da ja vaša suradnja počela još prije filma, na jednom kraćem projektu…

Sve je krenulo sa spotom ‘Nestajanje’ i nakon te, uspješne suradnje, na ‘ho-ruk’ odlučili smo snimiti jedan kratki film. Znate, kako ljudi kažu – hajd’mo napraviti nešto – i to se ne desi. Bez Anđela to stvarno ne bi napravili. U to vrijeme selila sam se u Ameriku i to nas je natjeralo da nešto prije mog odlaska i napravimo. Tri dana smo radili, taman prije mog puta. Dogovarali smo se i radili, htjeli smo se vezati na ‘Nestajanje’, na taj par iz spota, na tu ljubavnu priču. On je već imao okviran scenarij i krenuli smo!

DSC_5045

Kažeš, okviran scenarij, je li tvoj rad bio pomno isplaniran, režiran ili te je više nosila improvizacija?

Anđelo je drugačiji, pusti glumca da radi što misli i osjeća da treba. Ima dosta improvizacije… Zapravo, ja nas vidim kao ‘žensku’ i ‘mušku’ dušu ili mozak, s time da on ima tu, intuitivnu, emotivnu ‘žensku’, a ja više ‘mušku’. Tu smo se ‘kliknuli’. Rad s njime je vrlo nježan, intuitivan, on te pusti da se izraziš koliko i kako želiš.

Film Zbog tebe nastao je bez budžeta, no okupio je stvarno impresivnu listu glumaca, rekla bi skoro sve glumce mlađe generacije. Zašto?

Ovakvi projekti rade se stvarno jer to želiš. Uspio je okupiti toliku ekipu jer se to ljudima, baš zbog tih, umjetničkih i kreativnih pobuda, stvari, i radi.

DSC_5056

Bi li se opet odazvala na takav upit za suradnju?

Da, naravno. Iako sam prije radila drugačije vrste projekata, filmova, ovo je, skoro pa američki ‘indie’ film, i da, na takav – uvijek.

Anđelo je otkrio da snima i nastavke filma, da je Zbog tebe zapravo prvi u trilogiji, hoćemo li te gledati i u sljedećem filmu?

Mislim da nisam u sljedećem (hahaha) jer se vraćam u SAD… Naravno da bih htjela ako mi se prilika ‘otvori’, no za sada nismo razgovarali o tome…

DSC_5063

Film odaje da je prilikom kreiranja likova i priče bilo dosta slobode, možeš li to iskustvo usporediti s radom na, na primjer, predstavi Njarabum, koju sam gledali prije nekoliko godina kao Eurokazovu predstavu u Muzeju suvremene umjetnosti? Čini mi se da je rad na ta dva projekta posve suprotan, kao da je ova predstava bila savršeno ‘matematički’ režirana.

Da, to je do režiserke Anje Maksić Japundžić, to je njezin um. Posve je suprotna. Kod nje je savršeni red, nema iznenađenja, dok je kod njega red u neredu. Rad na takvim projektima nije mi problem, vrlo sam fleksibilna, vidim to kao izazov.

leona

Ponekad je lijepo imati apsolutnu slobodu, a ponekad da te netko vodi. Isto tako to zna i smetati, no i ‘višak’ slobode isto zna zateći i tada čovjek ne zna… ‘što sad?’. Tako da zbilja ovisi… Ovisi u kojoj sam ja glumačkoj fazi. Recimo, meni je bilo jako teško raditi tu predstavu, a kasnije sam tu predstavu ‘izrasla’ i mnogo s njom naučila. Najbolje je kada se ‘glumačka faza’ poklopi s onime što najbolje u tom trenutku odgovara – zadanim okvirima ili slobodom.

DSC_5079

Jesu li te iznenadile reakcije na Vukovar Film Festivalu i dodjela specijalnog priznanja šest glavnim glumicama (a ti si među njima) filmu Zbog Tebe zbog vrhunskih glumačkih ostvarenja? Posebno jer film nije prisutan na ostalim festivalima?

Jako su me ugodno iznenadile reakcije, volim Vukovar film festival, volim ljude tamo i iznimno mi je drago da je film toliko dobro bio prihvaćen.

DSC_4982

Foto: Sanja Jagatić

Frizura: Salon Evelin

Učitati još
Zatvori