5 filmova o duhovnim putovanjima

5 filmova o duhovnim putovanjima

Najvrednija su ona umjetnička i filmska ostvarenja koja u vama potaknu emocije i natjeraju vas da razmišljate. Ponekad je to zbog toga što ste proživjeli nešto slično, ponekad samo jer suosjećate, ali ono što je svim takvim filmovima zajedničko je da ostaju u pamćenju u kolektivnoj svijesti. Iz njih se izvlače citati i još dugo nakon prikazivanja u kinima, a često su bazirani na stvarnim događajima i time upečatljiviji.

Into the Wild

Uz ovaj odabir filmova razmislit ćete o sebi, svijetu, stvarima kojima smo okruženi. Priče su nastale iz snažne potrebe da glavni likovi korijenski promijene sami sebe, dokažu svoju snagu kako bi prvenstveno što kvalitetnije mogli nastaviti sa životom. Kroz radnju pratimo duhovne i fizičke putanje čišćenja od negativnog, a bez obzira na krajnji ishod događaja, tragičan ili uspješan, iza sebe su ostavili vrijedno nasljedstvo u obliku inspiracije za druge.

Divljina (Wild)

Snimljen po istinitoj priči, film “Divljina” prati glavnu junakinju Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) koja nakon što joj niz stvari u životu pođe po krivu, odlučuje propješačiti više od 1500 kilometara dugu rutu Pacific Crest Trail kako bi prebrodila životne brodolome i ponovno pronašla sebe. Uz fascinantne prirodne pejzaže i soundtrack možemo vidjeti koliko se upornost na kraju isplati.

Avantura života (Tracks)

“Avantura života” također je film snimljen prema stvarnim memoarima Robyn Davidson koja je unatoč svim negativnim prognozama uspjela propješačiti cijelu Australiju uz pratnju samo svojeg psa i četiri deve. U glavnoj ulozi je Mia Wasikowska koja vjerno prenosi sve izazove na putu dugom preko 3000 kilometara i dokazuje koliko je jak čovjekov duh.

U divljini (Into the Wild)

Istinita priča o Christopheru McCandlessu s izvrsnim Emileom Hirschem u glavnoj ulozi govori o bijegu jednog čovjeka od civilizacije iako je naizgled imao sve. Putem prelazi brojne životne prekretnice kako bi se pripremio za konačni cilj – život na Aljasci.

Jedi, moli, voli (Eat Pray Love)

Snimljen prema istoimenim memoarima Elizabeth Gilbert, pratimo putovanje jedne žene (Julia Roberts) kako bi shvatila što stvarno želi od života. Uz inspirativne momente s putovanja i komične situacije, “Jedi, moli, voli” nam pokazuje što se može dogoditi izvan zone komfora.

Put (The Way)

Nakon smrti sina u Pirinejima na putu sv. Jakova, njegov otac Tom (Martin Sheen) odlučuje kako će sinu u čast prehodati poznati hodočasnički put do mjesta Santiago de Compostela i dovršiti njegov put. Tijekom putovanja sreće brojne druge hodočasnike uz koje korak po korak oprašta sebi i liječi sve životne frustracije.

Učitati još
Zatvori