Imaginacija Festivala europske
kratke priče na izložbi

U galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva, u utorak, 15. rujna, otvara se zanimljiva izložba dvaju umjetnika – Maje Bagić Barić i Danijela Srdareva, naziva ‘Letači iznad sadržaja’.

post 1_letaci iznad sadrzaja_naslov

Prije 15 godina književnoj vrsti kratke priče napokon se pridalo značenje i pokrenuo se Festival europske kratke priče kojemu su se Maja i Danijel 2007. godine pridružili kao likovni autori. Taj, jedan od najistaknutijih književnih događaja u zemlji osvojio je mnoge nagrade, dok je i likovni rad Maje Bagić Barić i Danijela Srdareva za Festival donio nekoliko značajnih priznanja – 2009. godine ‘Gold Award’, Graphis Poster Annual ‘08/’09, u New Yorku, 2010. godine osvojili su 1. nagradu ‘Lice knjige’ za najbolje grafičko oblikovanje ovitka i posebno priznanje ‘Lice knjige’ za ilustraciju, 2011. godine osvojili su ‘How Poster Design Award’ u Cincinnatiju, dok su 2012. godine nagrađeni posebnim priznanjem ‘Četvrti hrvatski biennale ilustracije’ u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

post 3_letaci iznad sadrzaja

‘Započevši suradnju na Festivalu europske kratke priče 2007. godine pretpostavljam da Maja Bagić Barić i Danijel Srdarev nisu ni slutili kakvu nevjerojatnu priču stvaraju u zagradama književnosti. Svijet imaginacije koju nudi književnost trebalo je vješto ukrotiti i usmjeriti prema van. Izvući slike s margine teksta i približiti čitatelju vizualni naboj riječi. Zadatak nije bio lak, a parametera dosta. Svake godine stizala je nova zemlja, novi pisci, trebalo je odgojiti publiku, približiti ne tako velike jezike i književnosti, a pritom biti i ostati prepoznatljiv i jasan.’ – istaknula je kustosica izložbe Karla Pudar u tekstu izložbe.

post 9_letaci iznad sadrzaja

Izložbu možete pogledati do 29. rujna u galeriji HDD-a, od ponedjeljka do petka u vremenu od 10 do 20 sati, a subotom od 10 do 15 sati. Više o izložbi možete saznati na dizajn.hr.

post 4_letaci iznad sadrzaja

post 7_letaci iznad sadrzaja

post 8_letaci iznad sadrzaja

Foto: Maja Bagić Barić, Danijel Srdarev i Domagoj Kunić

Učitati još
Zatvori