Hrvatski umjetnik David Maljković izlaže u njujorškom muzeju MOMA

Hrvatski umjetnik David Maljković
izlaže u njujorškom muzeju MOMA

U njujorškoj MOMA-i otvara se skupna izložba “Scenes for a New Heritage: Contemporary Art from the Collection”, gdje će, između četrdesetak autora, izlagati i David Maljković, jedan od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika na međunarodnoj sceni, prema čijem je radu preuzet i naslov izložbe.

naslovnaMOMA

Izbor suvremenih djela iz kolekcije muzeja donosi multimedijalne radove nastale u proteklih trideset godina, u širokom rasponu pristupa političkim, društvenim i kulturnim tijekovima koji su oblikovali današnju globalni krajolik. Neki od umjetnika osvrću se na događaje iz prošlosti ili stoljetne tradicije ne bi li kroz prizmu povijesti progovorili o današnjem stanju.

Jedno od takvih djela je video trilogija riječkog umjetnika Davida Maljkovića, “Scena za novo naslijeđe” koja, među ostalim, uz snimke spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori govori o osobnoj i kolektivnoj memoriji te upozorava na stanje spomeničke baštine iz komunističkog doba.

Hrvatski umjetnik uz pomoć napuštenih socijalističkih spomenika zamišlja alternativnu budućnost, dok se ostali umjetnici kolektivnoj amneziji suprotstavljaju svojevrsnim komemoracijama ili prate uzorke migracija u velika urbana središta i istražuju kanale za dobivanje, cirkulaciju i distribuciju slika u današnjem visokodigitaliziranom društvu, od mobitela do online platformi, napominje se u najavi. Osim Maljković izlažu još istaknuti umjetnici Luis Camnitzer, Camille Henrot, Feng Mengbo, Rabih Mroue, Allan Sekula, Kara Walker i drugi.

Za popratni program planirane su radionice i razgovori o različitim temama vezanima uz izložbu, od toga kako se umjetnost promijenila u multimedijalnom svijetu do suvremene globalne umjetnosti i nove likovne kritike.

Više informacija o popratnom sadržaju izložbe možete saznati na web stranici MOMA – e, izložba traje do 31. ožujka 2015.

Učitati još
Zatvori