Jedinstvena prilika za pogledati klasike hrvatskog filma

Jedinstvena prilika za pogledati
klasike hrvatskog filma

Ante Babaja

Ante Babaja

Na programu Kratkih slika u MM centru u Zagrebu, 21. siječnja, ovaj četvrtak možete pogledati klasike hrvatskog kratkometražnog filma i dojmljiva suvremena ostvarenja, od Vlade Kristla, Ante Babaje preko Ivana Ladislava Galete do Gorana Škofića, Josipa Žuvana, Darka Vidačkovića i Lale Raščić.

Vođeni kriterijem naglašene kreativnosti i zaigranosti u filmskom postupku prikazuje se sedam kultnih kratkometražnih filmova nastalih u rasponu od pedesetak godina.

Animirani film Don Kihot (1961.) srušio je sve konvencije klasične animacije kroz priču o hrabrom vitezu koji se srcem i maštom bori protiv neprijatelja, baš kao što je to i činio i autor filma, Vlado Kristl, jedan je od velikana hrvatske avangarde i pionir Zagrebačke škole animiranog filma.

Stilizirani igrani film Pravda (1966.) Ante Babaje smatra se vrhuncem njegovog igrano-eksperimentalnog opusa, dok Ivan Ladislav Galeta, jedan od najznačajnijih europskih multimedijalnih umjetnika i dugogodišnji voditelj MM centra, u radu Ping-pong (1976.-1978.) eksperimentira s istraživanjem ljudske percepcije.

Od suvremenih ostvarenja prikazat će se fimovi ‘Pilot 01′ (r. Goran Škofić), ’17 stories’ (r. Lala Raščić), ‘Fliper’ (r. Darko Vidačković) i ‘Nebitno’ (r. Josip Žuvan).

Program počinje u 19 i 30, ulaz je besplatan, a više informacija potražite na sczg.unizg.hr ili na Facebook stranici.

Foto: Leksikografski zavod Miroslav Krleža

Učitati još
Zatvori