Na Animafestu gledajte sve hrvatske Oscarovce

Na Animafestu gledajte sve
hrvatske Oscarovce

animafest1

Surogat, Dušan Vukotić

Jeste li znali da se o Oscarima, medijski najeksponiranijoj filmskoj nagradi na svijetu, odlučuje i u Zagrebu? Jeste li znali da ju je jedan hrvatski animator osvojio samo deset godina nakon što je ta umjetnička disciplina uopće pokrenuta u Hrvatskoj? I znate li da zbog svega toga danas u Hrvatskoj imamo jedan od četiri najvažnija animacijska festivala u svijetu, čiji se pobjednik automatski kvalificira upravo za – Oscar?

Priča o vezi Oscara, animacije i Zagreba jedna je od tematskih cjelina ovogodišnjeg Animafesta, koji istovremeno obilježava i 65 godina od nastanka prvog hrvatskog autorskog animiranog filma. Bio je to ‘Veliki miting’ Waltera i Norberta Neugebauera, koji su ga s grupom entuzijasta kreirali 1951. godine te tako udarili temelje danas čuvenoj Zagrebačkoj školi animiranog filma.

animafest2

Surogat, Dušan Vukotić

Samo deset godina kasnije, 1961. ‘Surogat’ Dušana Vukotića osvojio je nagradu Oscar te ušao u povijest kao prvi neamerički autor koji je zaslužio to priznanje, nakon čega su hrvatski filmovi za nju bili nominirani još tri puta – Vukotićeva ‘Igra’, potom ‘Tup-tup’ Nedeljka Dragića i ‘Lutka snova’ Boba Godfreya i Zlatka Grgića.

Svih pet spomenutih bisera hrvatske animacije moći ćete zahvaljujući ovogodišnjem Animafestu pogledati na velikom platnu, u posebnoj programskoj cjelini na koju će se nadovezati i predavanje čuvenog teoretičara Giannalberta Bendazzija u sklopu Animafestova stručnog skupa Scanner (7. lipnja u 12:50 u Zagrebačkom plesnom centru), a koje obećava otkriti dosad nepoznate frapantne podatke o odnosu Oscara i Zagrebačke škole animiranog filma.

Oscari su međutim tek jedna od tema golemog ovogodišnjeg Animafestova programa, u koji je uvršteno preko 300 filmova iz čitavog svijeta, a koje nikako ne biste smjeli propustiti pogledati u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac te Zagrebačkom plesnom centru od 6. do 11. lipnja. Detalje programa potražite na Animafest.hr.

Učitati još
Zatvori