Kada se okupe talentirane domaće glazbenice, nastaje kompilacija Femme nouvelle

Kada se okupe talentirane domaće glazbenice,
nastaje kompilacija Femme nouvelle

Projekt Femme nouvelle koji je prošle godine okupio jedanaest domaćih kantautorica;Anu Opalić, Akleu Neon, Maju Posavec, Mary May, Ninu Romić, Natali Dizdar, Remi, SUN U, Saru Renar, Insolate i Željku Veverec dobiva svoje drugo izdanje.

“Kao i prošle godine cilj projekta je osigurati što veću medijsku prisutnost kvalitetnim kantautoricama, približiti njihovu glazbu kritici i publici i potaknuti ih na suradnju. Novost ove godine je što smo osim direktnog poziva imali i natječaj, pa su se glazbenice mogle same prijaviti s pjesmama. Odaziv je bio zaista velik, te smo dobili zaista kvalitetnu glazbu. Uskoro ćemo objaviti čitav popis glazbenica koje sudjeluju u projektu, a s obzirom na novi koncept rezultat je zaista šarolika i posebna ekipa”, – objasnila je autorica koncepta Lana Čulig iz Aquarius recordsa.

Femme nouvelle vol. 2 tako najavljuje hit singl ‘Raj’ mlade autorice Nike Turković, a među prvim potvrđenim imenima ovog jedinstvenog projekta našle su se i Ida Prester, Anja Papa (pocket palma) i Barbara Munjas.

Nika Turković prošle godine vratila se na domaću glazbenu scenu sjajnim singlom “U mraku” kojim je izašla van ustaljenih okvira, a prema reakcijama publike i kritike, takva promjena bila je i više nego dobrodošla.

Njezin nedavno objavljeni drugi singl Raj“, ujedno je i najavni singl kompilacije “Femme nouvelle vol.2”, a Nika nam je otkrila  zašto je odlučila sudjelovati na ovom projektu:

“Mislim da je bolje pitanje kako se ne bih pridružila ovakvom projektu – okuplja snažne žene, kantautorice, koje imaju jasnu viziju kako i zašto stvaraju glazbu koju stvaraju. Mislim da sam se jako pronašla u tome, jer kao žena i kantautorica u Hrvatskoj, smatram da bi ovakvih projekata trebalo biti i mnogo više. Osjećam se kao dio jedne važne zajednice, one koja mijenja pravila, a žene s kojima dijelim ovaj projekt su jednostavno fantastične.”

Anja Papa, polovica je sve popularnijeg synth-wave dua Pocket palma koja sudjelovanjem u ovom projektu želi mladim glazbenicama poslati poruku da sve one mogu postati uspješne glazbenice:

“U svojim formativnim godinama, nisam imala nekakve ženske glazbene uzore, pa tako dok sam bila mlađa nikada mi nije palo na pamet da ću se ikada moći baviti glazbom, produkcijom ili biti u bendu. Femme nouvelle je odličan projekt koji stavlja veliki fokus na žene kao umjetnice, fokus kojeg one često ne dobiju jer su – žene. Ovim putem bih htjela svima, ali pogotovo mlađim generacijama djevojaka, pokazati kako biti uspješna glazbenica nije neostvarivo. Htjela bih drugima poslužiti kao inspiracija i motivacija koju ja kao klinka nisam imala. ”

Barbara Munjas, koja će uskoro i sama postati majka jedne curice, naglašava koliko je važna ženska moć i snaga:

“Oduvijek me je fasciniralo koliku moć žena ima kada se udruži s još žena. Svaka žena nosi svoje svjetlo, svoju strast, svoju ljepotu, svoj glas, a kad ih je više na jednom mjestu količina svjetla, strasti, ljepote, glasa i svega ostaloga što one u sebi nose raste, širi se, dobiva na snazi! A da ni ne spominjem kolika mi je čast biti dio ovog društva iznimno talentiranih, prekrasnih i značajnih kantautorica s ove naše male velike scene.”

Nakon prošlogodišnje kompilacije na kojoj je sudjelovala njezina prijateljica i nekadašnja kolegica iz Lollobrigide SUN U, Ida Prester je imala veliku želju biti dio ovog projekta i oduševljena je progresom ženske kantautorske scene u Hrvatskoj:

“Ženska autorska scena stvarno buja u Hrvatskoj, oduševljena sam curkama koje su predstavljene na ovoj kompilaciji. Koja muzika, koje ideje.. kompliment je biti tu, drago mi je da su me izabrali. Glazbenice-autorice sebe ne doživljavaju kao konkurenciju, već smo si sve podrška, surađujemo jedna s drugom, gostujemo na izdanjima, promoviramo se. Poseban je to žanr. Sve smo prošle puno toga, uspona i padova, dugih vožnji u kombijima, neizvjesnosti, dana provedenih u studiju, ali i radosti pred publikom. Nema tu glamura ni ega, sve smo velike radnice i sestre po strasti prema onom sto radimo.”

Kao i prošle godine, promocija albuma bit će festivalskog tipa i održat će se u zagrebačkoj Laubi 5. i 6. lipnja u sklopu Book faira “Knjiga za na more”.

Foto: Vladimira Spindler

Učitati još
Zatvori