10 najboljih pjesama 2019. godine

10 najboljih pjesama 2019. godine

@DuaLipa

Protekla je godina u svijetu glazbe bila u znaku pop zvuka. Društvene mreže još su jednom dokazale koliko su moćno oružje za umjetnike koji se žele probiti. Iako je Taylor Swift proglašena glazbenicom desetljeća, ove su godine dominirala neka nova lica.

Prestižni američki TIME magazin izdvojio je 10 najboljih pjesama koje su osvojile publiku.

Lil Nas X ft. Billy Ray Cyrus – Old Town Road

Kontroverzna suradnja country zvijezde Billyja Rayja Cyrusa i inovativnog Lil Nasa izrodila je hit koji smo baš svi pjevušili u jednom trenutku. Radi se o spoju countryja i rapa, a pjesma je prvenstveno zadobila popularnost na društvenoj mreži Tik Tok. Istovremeno bila na čak tri Billboardove ljestvice – Hot Country Song, Hot 100 i Hot R&B/Hip hop Songs. Međutim, Billboard je odlučio povući je s prve liste uz argument da “ne sadrži dovoljno elemenata današnje country glazbe” što je izazvalo skandal i debatu o tome što danas znači eksperimentirati sa zvukom.

Rosalia ft. J Balvin – Con Altura

Rosalia i njezina pop pjesma inspirirana španjolskim tempom vinula ju je u internacionalnu zvijezdu. Suradnja s J Balvinom, kojeg zovu ‘kraljem reggaetona’, odnijela je glazbenu MTV Video nagradu za najbolju koreografiju, najbolju europsku suradnju i najbolji latino video, ali i Latino Grammy za najbolju pjesmu.

Pop Smoke – Welcome to the Party

Pjesma glazbenika Pop Smoke glasi kao jedna od najboljih rap pjesama 2019. godine. Duboki i hrapavi vokal u pjesmi čuje se u naglim navratima, ali više se od toga primjećuje beat producenta 808 Meloa. Pjesma je brzo zadobila veliku popularnost, a remiksali su je i A$SAP Ferg, Meek Mill i Pusha T.

Lizzo – Juice

Iako se godinama bavi glazbom i kantautorstvom, Lizzo se 2019. doista probila na svjetsku scenu. Njezina retro, up-lifting pjesma Juice savršena za plesanje i dobro raspoložnje osvojila je obožavatelje svih generacija, a tome je prirodao i spot s referencama na osamdesete godine. Kombinacija funk zvuka i stihova koji žele podići samopouzdanje slušatelja dovoljna je da ju TIME svrsta u najbolje pjesme 2019. godine.

Dua Lipa – Don’t Start Now

Pjesma stvorena za pop groznicu izašla je 1. studenog, a danas na YouTubeu ima preko 83 milijuna pregleda. Mnogi su obožavatelji zaključili da će se pjesma trajno ‘nastaniti’ u shopping centre, što i ne čudi zahvaljujući popularnom disco beatu kojim je ispunjena. Iako bi se pjesma mogla utopiti u nizu sličnih, Lipin dublji glas i promjene u vokalu odlično pašu uz plesni zvuk.

Freddie Gibbs i Madlib – Crime Pays

Još jedna poglavito rap pjesma našla se na Timeovom popisu. Američki reper čiji je zvuk pod velikim utjecajem Tupaca Shakura, Scarfacea i Ice Cubea oduševio je pjesmom koju je napisao dok je ležao u austrijskom zatvoru zbog optužbi za silovanje. Pod produkcijom jednog od najuspješnijih američkih producenata, Madliba, nastala je pjesma Crime Pays.

Carly Rae Jepsen – Too Much

Da, većina se sjeća Carly Rae Jepsen kao autorice sladunjavog hita s početka 2010-ih, Call Me Maybe. Međutim, ova je 34-godišnjakinja nastavila stvarati genijalne pop hitove koje obožavaju i kritičari. Danas je dobitnica Billboardove glazbene nagrade, a bila je nominirana za Grammy, MTV VMA i People’s Choice Awards nagradu. TIME ju je svrstao sedmo mjesto s pjesmom Too Much koja je ujedno i njezin četvrti singl s četvrtog albuma Dedicated.

Caroline Polachek – So Hot You’re Hurting My Feelings

Caroline Polachek jedno je od onih lica koje godinama djeluju iza kulisa. Tako je čak 10 godina pjevala za indie pop bend Chairlift i pisala pjesme za najveće zvijezde poput Beyonce, Solange i Travisa Scotta. Međutim, ove je godina izbacila svoj album Pang, a pjesma So Hot You’re Hurting My Feelings odmah je postala i najpopularnija.

Mahalia ft. Burna Boy – Simmer

TIME navodi kako britanska pjevačica Mahalia polako, ali stabilno i s kvalitetnim hitovima postaje sve jače glazbeno ime. Na pjesmi Simmer radila je s nigerijskim glazbenikom Burna Boyjem koji je jedno od najvećih pjevačkih iznenađenja ove godine.

The High Women – Crowded Table

Iako se doba ženskih grupa čini daleko iza nas, The High Women okupile su se 2019. godine i oduševile svojim prvim singlovima. Grupu čine Maren Morris, Brani Carlile, Amanda Shires i Natalie Hemby, a svaka od njih itekako je prepoznata u svijetu country glazbe. Na listi TIME magazina našle su se s pjesmom Crowded Table, baladom koju vodi politički i drušveni angažman.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori