Girls: kraj jedne ere

Girls: kraj jedne ere

girls-naslovna

Ovaj, uskršnji vikend je za mnoge zaljubljenike u TV seriju ‘Girls’ značio obilježavanje kraja jednog televizijskog doba. Serija je tijekom godina, od kada se počela emitirati, prije točno pet godina – 15. travnja 2012. – izazvala mnoge kontroverze, oduševljenja pa čak i optužbe za rasnu diskriminaciju.

Nepobitno zanimljiva, napeta i s novim, tada, 2012., neočekivanim formatom i sadržajem, bila je glas jedne generacije, točnije jedne ženske generacije. Iza serije stoji prvo mlada spisateljica, režiserka i producentica Lena Dunham, a uz nju je izvršna producentica serije, točnije tijekom 62 epizode bila i Jennifer Konner, koja je režirala dvije epizode, od kojih je s njezinim potpisom i ova zadnja, finalna, emitirana ovaj vikend, 16. travnja.

girls-trailer-naslovna

Lena Dunham i Jenni Konner, zajedno s hollywoodskim alfom i omegom uspješnih serija i filmova, producentom i piscem Juddom Apatowom, kreirali su seriju čiji je kraj bio jedan od iščekivanijih i koji je izazvao salvu komentara i analitičkih tekstova, kakve niti jedna serija do sada nije uspjela učiniti.

Lena Dunham je i glumila glavni lik, djevojku Hannah, a uz nju tu su i njezine najbolje prijateljice Shoshanna (Zosia Mamet), Marnie (Allison Williams) i Jessa (Jemima Kirke). Njihovi odnosi, komplicirane situacije, izgubljenost millennial generacije kojoj pripadaju, konfuzan život, nemogućnost ulova u koštac s realnošću prikazani su kroz šest sezona – i svaki lik je u svakoj sezoni ima svoju transformaciju, rast, pad i suočavanje sa samim sobom. U svakoj od njih prepoznavalo se milijun djevojaka, mladih žena. Uspjeh serije svakako leži u dobroj ideji, tekstu, glumi i režiji, no ono što je izazvalo toliku popularnost nedvojbeno je situacija u kojoj su se našle tolike do tada – nakon školovanja, fakulteta, s određenim snovima i možda iracionalnom predodžbom o životu, stvarnom životu, našle su se izgubljene u kovitlu života, bez cilja, bez sigurnosti, otuđene s ‘čvrstim’ odnosima u virtualnom svijetu.

girls-slider

Cijela jedna (ako ne i dvije i tri) generacije mogu se poistovjetiti s njima, sa svakom ponaosob. Iako često izazivajući averziju, nervozu, pa i ljutnju, svakoj od njih smo se vraćali, sa svakom novom epizodom. Sve do kraja. Do odrastanja.

Iako je prvi glas serije svakako Lena Dunham, ne smijemo zanemariti glas i druge kreatorice Jenni Konner, koja je na kraju i zaslužna za tu, posljednju epizodu. Posljednja, u kojoj je Lena majka i svjedoci smo njezine muke kako ostvariti onu prvu vezu s djetetom – uspješno dojiti, zapravo je finale finala.

image

Tijekom zadnje tri epizode odnosi se raščišćuju i zapravo posljednje tri epizode zajedno čine taj ultimativan kraj – apsolutno Shoshannino odvajanje od prijateljica, Jessino priznanje i kajanje za njezino sebično i okrutno ponašanje prema ne samo Hanni, već svima. Hanna i Jessa zaključuju svoje prijateljstvo kratkim rečenicama i plesom te partyjanjem na Shoshaninoj proslavi zaruka. Na kraju serija završava kako je i počela 2012. – Marnie leži pored Hannah u njezinom krevetu, grli ju i ostaje njezina prijateljica do kraja, sada kada Hannah više nije izgubljena diplomantica, već zaposlena spisateljica uhvaćena u prvim kompliciranim mjesecima samohranog roditeljstva.

Ono što je ‘Sex i grad’ učinio krajem devedesetih, zadnjih pet godina činila je serija ‘Girls’ – surovo je portretirala određeno vrijeme i mjesto. Donijela je uvid u popularnu kulturu (i postala njezinim dijelom!) i život dvadesetogodišnjakinja, bjelkinja, više srednje klase, koje žive u New Yorku i to na iznimno realan način.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori