Filmski maraton: Meryl Streep
Filmski maraton: Meryl Streep

Filmski maraton: Meryl Streep

Prema mnogim kritičarima Meryl Streep proglašena je najvećom živućom glumicom Hollywooda. Nominirana je za nagradu Oscar 20 puta, a osvojila ju je 3 puta. No, uz tu veliku čast treba spomenuti i stvarno veliki broj osvojenih glumačkih nagrada – njih čak 166! Mery Streep osvaja na svaki put kada uđemo u kino ili kada slušamo neki njezin govor – bilo iz socijalnih i političkih pobuda ili dok prima jednu od tih nebrojenih nagrada. Ona je moćan ženski glas u industriji koja je dominantno muška, a njezine izvedbe jednostavno osvajaju. I baš zbog toga odlučili smo vas podsjetiti na njezina glumačka ostvarenja nešto starijih datuma, no čisto da se podsjetite koliko je dobra, zapravo odlična.

Meryl Streep – najveća glumica

Počinjemo s kultnim Lovcem na jelene i završavamo s također odličnim filmom – Mandžurijskim kandidatom. Ovo će biti pravi filmski maraton, jer stvarno ne znamo koji od predloženih filmova preskočiti – savjetujemo da ih krenete gledati redom, pa koliko uspijete ostati budni…

MV5BMjMyNTAwMzA2MV5BMl5BanBnXkFtZTgwMjk3MTMzMTI@._V1_SY1000_CR0,0,834,1000_AL_

The Deer Hunter (Lovac na jelene)

Antiratni film iz 1978. govori o trojici Amerikanaca ruskog podrijetla koji rade u čeličani i samo su jedni od mnogih nesretnika uvučenih u Vijetnamski rat. U filmu glume Robert De Niro, John Cazale, John Savage, Christopher Walken, Meryl Streep i George Dzundza. Film je s velikim razlogom osvojio pet Oscara i bio nominiran za još četiri. Iako je film snimljen 1978. godine ne gubi na priči, čak je svevremen, a gledajući mladu Meryl Streep već tada možemo vidjeti znakove kolika će glumica biti.

Kramer vs Kramer

Kramer vs. Kramer (Kramer protiv Kramera)

Smješten na Manhattanu, film započinje kad se marketinški stručnjak Ted Kramer (Dustin Hoffman) vraća kući nakon izuzetno uspješnog dana na poslu i pronađe svoju ženu Joannu (Meryl Streep) kako pakira kovčege i napušta ga. Nesretna jer ju zapostavlja, ona ga odluči napustiti. Ted se teško snalazi sam u kući sa sinom, ne zna kako im funkcionira kućanstvo, obzirom da se o svemu brinula Joanna. Ted prolazi kroz fazu ljutnje, tuge i nevjerice, a zatim polako prihvaća novu situaciju. Upravo kada Ted i sin uspiju vratiti život u normalu, vraća se Joanna i traži skrbništvo nad djetetom.

Film je osvojio Oscara za najbolji film, režiju, scenarij i glavne uloge – mušku i žensku. Genijalna je to obiteljska drama koja nimalo ne gudbi na svježini i vrijednosti, bez obzira na to što je snimljena prije 38 godina!

Kramer vs Kramer

The French Lieutenant’s Woman (Žena francuskog poručnika)

Ovaj izvrstan film režirao je britanski redatelj češkog podrijetla, Karel Reisz koji pripada naraštaju britanskih filmskih redatelja i koji je u Londonu počeo snimati u vrijeme kad su novovalovci počeli u Parizu.

U ovom filmu isprepletene su dvije priče koje glume isti glumci. Jedna se zbiva u viktorijanskoj, a druga u današnjoj Engleskoj. U viktorijanskoj priči londonski gentleman Charles (J. Irons) doputuje u mali vjetroviti gradić na morskoj obali kako bi zaprosio Ernestinu (L. Baxter), kći uglednog industrijalca. No, pamet mu pomuti tajanstvena žena Sarah (M. Streep) koju ugledni građani preziru, jer ju je zaveo pa napustio neki francuski pomorski poručnik, a ona stalno čeka da se on vrati. Charles se strastveno u nju zaljubi.

Paralelno s tom pričom odvija se ljubavna priča dvoje filmskih glumaca, Mikea (J. Irons) i Anne (M. Streep), koji u filmu što se upravo snima o ženskoj francuskog poručnika glume Charlesa i Sarah. Mike i Anna u ljubavnoj su vezi za vrijeme trajanja snimanja filma, iako svatko od njih ima svoj brak. Dvije priče, iako slične, završit će svaka na svoj način.

MV5BODQ3Mjk4OTU3M15BMl5BanBnXkFtZTgwMzk4NzIwMjE@._V1_SY1000_CR0,0,1498,1000_AL_

Sophie’s Choice (Sofijin izbor)

Nekoliko godina nakon završetka Drugog svjetskog rata mladi južnjački pisac Stingo dolazi u newyoršku četvrt Brooklyn i useljava u prizemlje kuće na čijem prvom katu žive Poljakinja Sophie, koja je preživjela strahote Auschwitza, i njezin partner, newyorški Židov Nathan, koji se predstavlja kao biolog s harvardskom diplomom. Veza Sophie i Nathana vrlo je turbulentna zbog njegovih povremenih ispada, a Stingo postaje njihov najbolji prijatelj. S vremenom Sophie i Stingo postaju sve bliži, a Nathan sve ljubomorniji. Kako se zbližava sa Stingom, Sophie mu počne pričati o svom strašnom iskustvu iz Auschwitza…

Meryl Streep je osvojila Oscara za svoju ulogu, a film je zaradio još četiri nominacije. Uz Meryl glumi odličan Kevin Kline. Film je domaćoj publici zanimljiv i zbog još nekoliko značajn ih podataka. Naime, poljski prizori snimani su na zagrebačkim lokacijama, odnosno u studijima Jadran filma i na tom dijelu produkcije asistent redatelja bio je Sergio Mimica, danas višegodišnji asistent režije kod Stevena Spielberga, a supervizor produkcije budući dvostruki oskarovac Branko Lustig (Schindlerova lista, Gladijator), sada umjetnički direktor Festivala Tolerancije, između ostalog.

MV5BNTAyZWIxNmItNWJkZC00MDk5LTg4NmItZTRkYmUwMjZlOWU4XkEyXkFqcGdeQXVyMjUyNDk2ODc@._V1_

Out of Africa (Moja Afrika)

Proglašena jednom od najljepših epskih ljubavnih priča na velikom ekranu uopće, drama je Sydneyju Pollacku napokon donijela priznanje Američke filmske akademije, te još šest Oscara od ukupno jedanaest nominacija, uključujući i nagradu za najbolji film.

Moja Afrika istinska je filmska posveta ljudima, prirodi i tajnama afričkog kontinenta. U glavnoj ulozi je M. Streep koja je do tada osvojila dva Oscara (Kramer protiv Kramera, Sophijin izbor) i ostvarila niz zapaženih uloga. Riječ je o romantiziranoj biografiji danske književnice Karen Christence von Blixen, poznatije pod pseudonimom Isak Dinesen, koja je dobar dio života provela u Africi što ju je nadahnulo na najbolje radove u njezinom stvaralaštvu. Potpuno predana glumi M. Streep se za ulogu Karen Blixen pripremala slušajući tonske vrpce s njezinim izjavama, pa ne čudi da je njezina decentna i uvjerljiva izvedba i ovaj put zavrijedila nekoliko priznanja kao i nominaciju za Oscara. Sasvim drukčiji pristup izabrao je njezin partner u filmu, R. Redford. Nastupivši u nizu Pollackovih filmova (Jeremiah Johnson, Djevojka koju sam volio, Tri Kondorova dana), Redford je o u ovom sjajno dočarao pustolova koji je presudno utjecao na dansku književnicu.

out-of-africa

The Bridges of Madison County (Mostovi okruga Madison)

Ovo je jedan od onih filmova koji su nadmašili svoje književne predloške, o čemu smo nedavno i pisali. Kultni film s Clintom Eastwoodom i Meryl Streep bio je prava mala filmska revolucija u žanru romansi. Zabranjena ljubav između fotografa National Geographica i usamljene kućanice na farmi u Iowi jedna je od najljepših filmskih priča, i svrstavana je bok uz bok Mojom Afrikom.

mostovi okruga madison cover

Adaptation. (Adaptacija)

Nakon kultne crnohumorne fantastične drame Biti John Malkovich, nominirane za 3 Oscara, scenarist Charlie Kaufman i redatelj Spike Jonze ponovno su udružili snage na filmu Adaptacija. Film je osvojio Oscara za sporednu mušku ulogu (Chris Cooper) te je uz osvojenog berlinskog Srebrnog medvjeda za režiju osvojio i Zlatni globus u kategorijama najbolje sporedne muške i ženske uloge, osvojila ju je Meryl Streep.

Ovaj ambiciozan i pomalo bizaran film samo potvrđuje raznolikost uloga koje Meryl Streep može igrati. No, ne smijemo zaboraviti istaknuti i, u ovom filmu genijalnog, Nicholasa Cagea. Svakako zanimljiv, a i zabavan izbor za nedjeljno gledanje filma.

MV5BMTU1MjI0MTc2OF5BMl5BanBnXkFtZTgwMjE4NDMyOTE@._V1_

The Hours (Sati)

U filmu Sati knjiga Virginije Woolf povezuje tri žene, tri priče i tri vremena. Prvo film prati Virginiju Woolf dok tijekom dvadesetih godina piše svoje prvo značajno djelo Gospođa Dalloway. Trideset godina kasnije, njenu knjigu u Californiji čita deprimirana Laura Brown, dok u društvu sina priprema rođendansku tortu za supruga. Još nekoliko desetljeća kasnije, Clarissa u New Yorku planira proslavu za svog prijatelja, pjesnika Richarda, koji umire od AIDS-a. Richard je isti onaj sinčić koji je u Californiji gledao majku kako peče kolač. Tri žene povezane su sudbinskim paralelama koje se mogu iščitati na mnogo načina, no svima je zajednička borba s melankolijom i depresijom.

Nicole Kidman je osvojila Oscara za svoju ulogu Virginije Woolf, no Julianne Moore i Meryl Streep su u filmu briljirale.

MV5BMTM0OTkwMTY1Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwNzA5ODAzMw@@._V1_SY1000_CR0,0,1477,1000_AL_

Mandžurijski kandidat (The Manchurian Candidate)

Prema knjizi Richarda Condona iz 1959. te filmskom klasiku Johna Frankenheimera iz 1962., u rukama Jonathana Demmea ( potpisuje Kad jaganjci utihnu i film Philadephia) nastao je politički triler o konspiraciji koja mjesto radnje smješta u blisku prošlost. Kuvajt je zamijenio Koreju kao mjesto sukoba, u originalu su Kinezi bili ti koji su isprali sjećanja vojnika, a ovoga puta u pitanju je korporacija Manchurian Global, dok Shawnovu majku, u originalu desničarku s komunističkim gledištima, možemo doživjeti kao zagriženu republikanku. Iako je teško bilo ponoviti nezaboravne predstave Franka Sinatre, Laurencea Harveyj i Janet Leigh, mora se priznati da su Denzel Washington, Liev Schreiber i Meryl Streep odlični u ovom bezvremenskom trileru.

manchurian12

Učitati još
Zatvori