Francuski režiser koji je sa svojih 6 filmova pomeo publiku i kritiku

Francuski režiser koji je sa svojih 6
filmova pomeo publiku i kritiku

MV5BMjA1NjYxNzI5NF5BMl5BanBnXkFtZTcwMDA4Njc5Ng@@._V1_SX1268_CR0,0,1268,999_AL_

Jacques Tati

Jacques Tati jedan je od onih režisera koji nisu iza sebe ostavili mnogo filmova, no s tih nekoliko radova jako su utjecali na one koji su generacijama stvarali iza njih. David Lynch je u više navrata u raznim intervjuima i razgovorima istaknuo da je na njega veliki utjecaj, osim nadrealističnog slikarstva, imao i režiser Jacques Tati. Taman kada smo završili s Twin Peaksom i dok još prebiremo dojmove nakon ove treće i možda najupečatljivije sezone, odlučili smo se dublje pozabaviti svime onime što je utjecalo na djelo Davida Lyncha.

Tko je Hulot?

Tako smo došli do Tatija i znatiželja je bila instantno pobuđena. Tati je snimio šest igranih filmova i više kratkih filmova. U anketi časopisa Entertainment Weekly izabran je na 46. mjesto na popisu 50. najznačajnijih redatelja svih vremena. U četiri filma je i on sam glavni glumac koji glumi lik imena Hulot. Glumio je i u filmovima drugih redatelja. Lik Hulota ima karakterističan baloner, lulu i kišobran. Tim likom utjecao je na druge filmske likove poput inspektora Clouseaua i Mr. Beana. U njegovim filmova ima malo dijaloga ili on posve izostaje. U prvom planu su mimika i gegovi te zvučni efekti. Filmovi su mu se bavili težim i ozbiljnim temama kao što su materijalizam zapadnog društva, stres modernog života, hladnoća moderne tehnologije i odnosi između društvenih klasa.

Oscarom nagrađeni Moj ujak igra u Kinoteci

Sa svojim prvim filmom Veliki dan osvojio je nagradu na Venice Film Festivalu. Trebao je to biti prvi francuski film u boji, no zbog nedostatne tehnike, film je ipak napravio u crno-bijeloj tehnici. Sljedeći film Ljetovanje gospodina Hulota bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg scenarija. Sljedeći film Moj ujak smatra se njegovim najboljim djelom. Osvojio je Oscara za najbolji strani film 1959. godine, Grand prix nagradu u Cannesu i još mnogo drugih prestižnih nagrada. Film je poznat po fantastičnoj scenografiji, a rije je o komediji o snobovima opsjednutim tehnološkim novotarijama. Film je odlična satira na temu postratne opsjednutosti modernističkom arhitekturom i konzumerizmom. Iako je dekor minimalistički, čistih linija i jako stilish – točno onakav kakvom mnogi teže i danas, Tati je na komičan način ilustrirao realnost života u takvom okruženju. Posebno u odnosu na praktičnost funkcioniranja u takvom prostoru. Upravo taj film sutra se prikazuje u Kinoteci i odlična je prilika da ga pogledate kako treba, u kinu, s kokicama u krilu.

MV5BODE4MTI4NDEwMl5BMl5BanBnXkFtZTcwNDA4Njc5Ng@@._V1_SY1000_CR0,0,1279,1000_AL_

Više informacija o repertoaru KInoteke i kupnji ulaznica možete saznati na centarcesarec.hr.

MV5BMjAwNDYyNzk5Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwOTk3Njc5Ng@@._V1_SY1000_CR0,0,1267,1000_AL_

MV5BMjIyOTUxOTEyN15BMl5BanBnXkFtZTcwMzA4Njc5Ng@@._V1_SY1000_CR0,0,1275,1000_AL_

MV5BMjI0NjAyMjE1N15BMl5BanBnXkFtZTcwMTA4Njc5Ng@@._V1_SY1000_CR0,0,1333,1000_AL_

tumblr_nlujltysah1upfjgio10_1280

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori