Uskoro počinje Filmofeel – revija europskog nezavisnog filma u Kaptol Boutique Cinema

Uskoro počinje Filmofeel – revija europskog nezavisnog filma u Kaptol Boutique Cinema

Gospođa Hyde

Gospođa Hyde

1. Filmofeel donosi europske filmove

Prvo izdanje Filmofeela, manifestacije koja predstavlja presjek aktualne produkcije europskog nezavisnog filma, održat će se od 1. do 10. prosinca u Kaptol Boutique Cinema, u organizaciji distribucijske kuće 2i film te pod pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma. Filmofeel donosi 20 recentnih naslova europske kinematografije koji su premijerno prikazivani na najznačajnijim svjetskim filmskim festivalima. S obzirom na to da većina filmova iz programa dosad nije uvrštena u repertoar domaćih kina, Filmofeel je jedinstvena prilika da se ti naslovi pogledaju na kino platnu.

Gospođa Hyde

Gospođa Hyde

Gospođa Hyde

Gospođa Hyde

Filmofeel će 1. prosinca otvoriti film Loving Vincent: Van Goghov misterij – riječ je o iščekivanom i jedinstvenom filmskom uratku, prvom dugometražnom filmu snimljenim tako da je u cijelosti oslikan. Naime, ova filmska tehnika dosad još nije iskušana na filmu – u stvaranje filma i proces rada koji uključuje čak 62 450 originalnih slika oslikanih uljem bilo je uključeno čak 107 umjetnika iz raznih krajeva svijeta. Film Loving Vincent: Van Goghov misterij u režiji oskarovca Hugha Welchmana (Peter and the Wolf) i Dorote Kobiele inspiriran je s više od 800 pisama ovog slavnog umjetnika, a uključuje čak 120 njegovih najznačajnijih umjetničkih djela. Misteriozni život Vincenta van Gogha polako se razotkriva kroz intervjue s najbližim osobama i kroz dramatičnu rekonstrukciju događaja koji su doveli do njegove smrti. Film je na međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju osvojio nagradu publike, a na festivalu u Šangaju nagradu za najbolji animirani film.

Francuski filmovi

Tri filmska naslova izdvajamo iz Francuske: Gospođa Hyde filmskog kritičara, režisera i glumca Sergea Bozona temeljen je na klasiku Roberta Louisa Stevensona, Neobičnom slučaju Dr. Jekylla i g. Hydea, s time da je ovdje glavni lik utjelovila žena. Ova sjajno osmišljena rodna inverzija i ažuriranje priče o poremećaju identiteta, tj. podvojenoj ličnosti proteklog je ljeta premijerno prikazana na međunarodnom festivalu u Locarnu, gdje je bila i nominirana za Zlatnog leoparda. U naslovnoj ulozi briljira glumica Isabelle Huppert, nagrađena za najbolju žensku ulogu na spomenutom festivalu u Locarnu.

LOVING VINCENT

LOVING VINCENT

Staljinov kauč novo je redateljsko ostvarenje jedne od najuspješnijih francuskih glumica Fanny Ardant koja je u svojoj bogatoj karijeri nastupala u više od 90 filmova. Riječ je o filmskoj ekranizaciji istoimenog romana Jean-Daniela Baltassata smještenog u 1950-e godine, u ondašnji Sovjetski Savez, s fokusom na mladog umjetnika odabranog da izradi spomenik Staljinu. U glavnim ulogama nastupaju renomirani francuski glumci Gérard Depardieu i Emmanuelle Seigner.

Sezona u Francuskoj još je jedan francuski naslov, no u režiji višestruko nagrađivanog renomiranog autora Mahamata Saleha Harouna iz Čada (Nagrada žirija filmskog festivala u Cannesu za film Čovjek koji vrišti). Riječ je o mračnom, ali suosjećajnom pogledu na ilegalne imigrante u srcu Pariza. U središtu su braća koja su emigrirala iz Srednjoafričke republike; iako oboje s akademskim titulama, u Francuskoj kao građani drugog reda imaju mogućnost raditi samo jednostavne poslove. Film je premijerno prikazan u rujnu na međunarodnom festivalu u Torontu.
Redateljski dvojac Ludwig i Paul Shammasian autori su engleskog filma Poslanica Rimljanima – riječ je o portretu čovjeka koji se još uvijek bori s pretrpljenom traumom koju je izazvalo seksualno zlostavljanje u djetinjstvu od strane idoliziranog svećenika. Glavnu ulogu vjerno je i upečatljivo interpretirao Orlando Bloom, a film je premijerno prikazan na međunarodnom filmskom festivalu u Edinburghu.

Neobičan film fantastike

Žena na srebrenoj ploči najnoviji je film kultnog japanskog redatelja Kiyoshija Kurosawe, kojem je ovo prvi film sniman izvan Japana. Riječ je o neobičnom filmu fantastike o fotografu opsjednutom smrću svoje žene koji u tehnici dagerotipije svakodnevno portretira svoju kćer i muzu. U glavnim ulogama nastupaju renomirani francuski glumci Olivier Gourmet, Constance Rousseau te francuska filmska zvijezda Tahar Rahim.

Sezona u Francuskoj

Sezona u Francuskoj

Staljinov kauč

Staljinov kauč

Staljinov kauč

Staljinov kauč

Učitati još
Zatvori