ZagrebDox donosi sjajne glazbene dokumentarce

ZagrebDox donosi sjajne
glazbene dokumentarce

The King

Glazbeni globus, popularni službeni program ZagrebDoxa, ove godine ponovno uključuje šest sjajnih glazbenih dokumentaraca koje, ako ste ljubitelj dobrog filma i glazbe, nikako ne propustite pogledati.

Glazbeni globus donosi 6 glazbenih dokumentaraca na ZagrebDox

Od glazbenog genija Arvo Pärta i zakulisne priče o karizmatičnoj svjetskoj mezzosopranistici Ceciliji Bartoli preko megapopularnog i ekscesnog Studija 54 do vrućih ulica Rio de Janeira i zavodljivog brazilskog ritma bossa nove, ovogodišnji Glazbeni globus istražuje i ljekovitu moć mantre i njezinih vibracija i donosi priču o malom kolumbijskom ženskom orkestru.

U Glazbenom globusu gledatelje očekuje svjetska premijera dokumentarnog filma Svijet Arvo Pärta u režiji Paula Hegemana koji nas uvodi u život i rad najizvođenijeg živućeg skladatelja na svijetu. Arvo Pärt je poznat po minimalističkom stilu i korištenju vlastite skladateljske tehnike koja se naziva tintinnabuli, ali i po reputaciji samotnjaka. U filmu upoznajemo Pärta kao skladatelja koji svoje stvaralaštvo napaja nevjerojatnom osjetljivošću, humorom i energijom. Otkrivamo i da taj veliki umjetnik nema običaj komunicirati riječima i svojom pojavom, već to čini glazbom, a ono što misli i želi izraziti zapisuje u notama. U središtu filma koji donosi Pärtov svijet je njegova intenzivna suradnja s Amsterdamskim čelističkim orkestrom.

Studio 54

Još jedan dokumentarac bavi se klasičnom glazbom. Iza kulisa svojih nastupa u najprestižnijim spektaklima iz najuglednijih kazališta diljem Europe vodi nas mezzosopranistica Cecilia Bartolli u istoimenu filmu redatelja Fabija De Luce. Pridružuju joj se vrhunski glazbenici kao što su pijanist Daniel Barenboim, dirigenti Gustavo Dudamel i Antonio Pappano, pijanistica Martha Argerich i kontratenor Philippe Jaroussky s kojima Bartoli njeguje odnos koji se temelji na iznimnoj profesionalnosti, ali i prijateljstvu i suosjećanju.

U fokusu Studija 54 je fenomen njujorškog kluba koji je bio središte ekscesa i hedonizma 1970-ih, magnet za glamurozne zvijezde, usputni seks, brda kokaina i utočište za društvene otpadnike i queer ekipu. Tu su se danonoćno okupljale zvijezde poput Andyja Warhola, Micka Jaggera i Lize Minnelli sve dok jednoga dana Studio 54 nije zauvijek zatvoren. Redatelj Matt Tyrnauer prati uspon i pad osnivača kluba, dvojice najboljih prijatelja iz Brooklyna, Iana Schragera i Stevea Rubella.

Gdje si João Gilberto

Potpuno drugačije kolektivno iskustvo glazbe daje film Pilas španjolske redateljice Lorene Cervere o malom kolumbijskom ženskom orkestru, a u maniri film noira i na tragu detektivske fikcije francuski redatelj Georges Gachot u dokumentarcu Gdje si, João Gilberto? (Where are you, João Gilberto?) vodi gledatelja kroz vruće ulice Rija i zavodljivi brazilski ritam u potrazi za glazbenom legendom Joãom Gilbertom. Sve kako bi proniknuo u povijest i dušu bossa nove. Film je, između ostalih, prikazan na festivalu Visions du Réel.

Mantra, zvuk u tišini (Mantra – Sounds into Silence) redateljice Georgije Wyss istražuje nove glazbene žanrove i mantru kao element spiritualnih praksi i meditacije, ali i kao društveni fenomen koji zbližava ljude. U filmu slušamo one kojima je donijela mir i promijenila život. Deva Premal & Miten, Krishna Das, Snatam Kaur samo su neki od ljudi koji u životu prakticiraju mantru. Ovo nije film o religiji, nego o duhovnosti i čovjekovu povezivanju sa sobom i drugima.

Mantra

Također, nekoliko dokumentaraca o glazbi bit će prikazano i u drugim festivalskim programima. Tako će se u programu Poznati o poznatima moći pogledati Kralj (The King) – glazbeno putovanje kroz Ameriku dvostrukog dobitnika velike nagrade žirija na Sundanceu, Eugenea Jareckog, i priča o usponima i padovima Elvisa Presleyja. Biografski dox donosi dokumentarac o Kate Nash, podcijenjena djevojka (Kate Nash: Underestimate the Girl) o britanskoj kantautorici i pop zvijezdi Kate Nash koja se odlučila oduprijeti konfekciji već viđenog i ostati nezavisna. Umjetnik i perverznjak (The Artist & The Pervert) naslov je koji gledamo u Kontroverznom doxu. Film prati Georga F. Haasa, poznatog skladatelja simfonijske glazbe, i njegovu suprugu, edukatoricu iz područja perverzija, i daje uvid u njihov život u kojem balansiraju između perverzije, umjetnosti, ljubavi i radikalnih odabira.

Pilas

 

Učitati još
Zatvori