Uzbudljivi igrani filmovi i dokumentarci o slavnim fotografima

Uzbudljivi igrani filmovi i
dokumentarci o slavnim fotografima

Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus

Mnogi fotografi i fotografkinje vodili su jako uzbudljive živote. Filmovi o njima stalno se snimaju, a koji su nama bili jako interesantni, saznajte u nastavku!

Double Exposure: The Story of Margaret Bourke-White

Margaret Bourke-White bila je prva strana fotografkinja koja je pristupila sovjetskom petogodišnjem planu te je zaslužna za naslovnicu prvog broja Life magazina. Odlično ju je utjelovila Farrah Fawcett za što je i nagrađena.

Double Exposure: The Story of Margaret Bourke-White

The Killing Fields

Film je postigao velik uspjeh, nominiran je čak za 7 Oscara, uključujući one za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu i scenarističku adaptaciju, a osvojio ga je u kategorijama najboljeg sporednog glumca (Haing S. Ngor), fotografije (Chris Menges) i montaže. Iznimno je zanimljivo da je oskarovac Haing S. Ngor, inače liječnik i stvarna žrtva terora Crvenih Kmera, kojem je stradala trudna supruga, tek drugi neprofesionalni glumac u povijesti dodjele Oscara koji je osvojio tu najprestižniju svjetsku filmsku nagradu.

Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus

Nicole Kidman utjelovila je fotografkinju Diane Arbus u filmu koji crpi nadahnuće iz bestselera autorice Patricije Bosworth, te priča priču o nekoć sramežljivoj ženi koja postaje jedna od najoriginalnijih umjetnica svoga vremena. Scenarij je napisala Erin Cressida Wilson, a redatelj je Steven Shainberg. Film je mješavina fikcijske romanse i intimnih detalja iz života slavne fotografkinje te nudi fascinantan pogled na njezin umjetnički razvoj.

Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus

The Bang Bang Club

Bang Bang Klub ime je pod kojim su djelovali fotografi Gregu Marinovichu (glumi ga Ryan Phillippe), Kevinu Carteru (glumi ga Taylor Kitsch), Kenu Oosterbroeku i Joau Silvi, koji su na svojim fotografijama ovjekovječili posljednje krvave dane bjelačke vladavine u Južnoafričkoj Republici.

We’ll Take Manhattan

Film donosi priču između fotografa David Bailey (glumi ga Aneurin Barnard) i modela Jean Shrimpton (glumi ju Karen Gillan) dok su bili na zadatku za Vogue 1962. godine u New Yorku. Odličan je uvid u modni svijet i u svijet modne fotografije 1960-ih godina.

Life

Film o Dennisu Stocku (1928-2010), fotografu Life magazina, i njegovom odnosu s Jamesom Deanom. Dennisa Stocka odlično je portretirao Robert Pattinson.

Mapplethorpe

Dugometražni dokumentarni portret kontroverznog američkog umjetnika Roberta Mapplethorpea. Intimna otkrića obitelji, prijatelja i ljubavnika nadmašuje samo Mapplethorpeova iskrenost, otkrivena u nizu ponovno pronađenih i nikad prije objavljenih intervjua.

Karijeru ovog kontroverznog fotografa nemoguće je sagledati bez detaljnog uvida u njegov buran privatni život, a upravo iz te perspektive ovaj zanimljiv i provokativan film odmotava zamršeno klupko koje je Robert Mapplethorpe ostavio u svom fotografskom naslijeđu. Poigravajući se s pornografskom estetikom, briljantni umjetnik svoj je potpis razvijao paralelno s usponom njujorške umjetničke i gay scene. Kritički hvaljen film njegovu emocionalnu priču uspješno prenosi kroz svjedočanstva njegovih prijatelja i suradnika, ne ostavljajući nijednoga gledatelja ravnodušnim.

Mapplethorpe: Look at the Pictures

Mapplethorpe: Look at the Pictures

Helmut Newton: Frames from the Edge

Helmut Newton (1920-2004) bio je jedan od ikonskih imena svjetske  modne i oglašivačke fotografije. Dokumentarac ga prati iz LA-a, preko Pariza, Monte Carla i Berlina, kada je fotograf bio u svojim šezdesetim godinama.

Annie Leibowitz: Life Through a Lens

Ovaj intimistički dokumentarac rađen pod redateljskom palicom njezine sestre, Barbare Leibovitz, otvara prozor u kreativni proces umjetnice koja je svojim dugogodišnjim angažmanima oblikovala časopise Rolling Stone i Vanity Fair, te svoj pečat ostavila u obliku brojnih, svima prepoznatljivih celebrity portreta i modnih naslovnica. Prepričavajući zgode sa snimanja i ključne životne trenutke, Annie nam otkriva detalje o nebrojenim slavnim facama, svojim mentorima i bliskim prijateljima.

Annie Leibovitz - Life Through a Lens

Annie Leibovitz – Life Through a Lens

Učitati još
Zatvori