U srijedu počinje KinoKino – dječji filmski festival

U srijedu počinje KinoKino –
dječji filmski festival

Moje neobično ljeto s Tess

Još dva dana nas dijele do početka 4. KinoKino festivala

Samo dva dana nas dijele do početka 4. KinoKina, festivala skrojenog po dječjoj mjeri na kojem se svake godine krajem veljače zajednički odlazak u kino pretvara u posebno i drugačije iskustvo za djecu, ali i odrasle. Festival počinje u srijedu, 20. veljače svečanom premijerom domaćeg znanstveno-fantastičnog filma Moj dida je pao s Marsa u kinu Europa i traje sve do nedjelje, 24. veljače. Sve posjetitelje očekuje program ispunjen brojnim filmskim projekcijama i raznim događanjima zbog kojih će omiljeno zagrebačko kino na pet dana postati mjesto druženja i zabave, ali i učenja za svoju najmlađu kinopubliku kroz susrete s filmskim profesionalcima i gostima festivala.

Konkurencija ovogodišnjeg glavnog natjecateljskog programa snažnija je nego ikada. Od osam recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, u programu su i Moje neobično ljeto s Tess, dobitnik posebnog priznanja žirija u programu Generacija Kplus na upravo završenom Berlinaleu, Supa Modo, nedavno proglašen najboljim europskim filmom za djecu, i Zlogonje, najuspješnije regionalno ostvarenje za djecu u posljednjih nekoliko godina, dobitnik brojnih festivalskih nagrada, između ostalih i one za najbolji film prestižnog festivala TIFF Kids u Torontu. Redatelj Steven Wouterlood stiže u Zagreb na hrvatsku premijeru Tess ravno iz Berlina, a i brojna ekipa predvođena redateljem Raškom Miljkovićem uveselit će zagrebačku premijeru Zlogonja.

Dječakov san

U programu Klasici s gostima Petar i Vesna Krelja izabrali su kultno ostvarenje Kreše Golika iz 1968. godine, Imam dvije mame i dva tate, neozbiljnu dramu o ozbiljnim stvarima koja će nam pružiti rijetku priliku da na velikom platnu pogledamo legendarne glumačke izvedbe Mije Oremović i Relje Bašića. Klasik u izboru Matije Dedića njegov je najdraži film iz djetinjstva, Tajna starog tavana redatelja Vladimira Tadeja. Glazbu za film skladao je Matijin otac, jednako slavni kantautor za djecu i odrasle, Arsen Dedić.

Od popratnih programa izdvaja se iznimna selekcija kratkometražnih filmova Svaki dan otkrivam kao i među roditeljima posebno omiljen program Moj prvi odlazak u kino (MPOK) – blok kratkih filmova za mališane predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu. Ove godine u prenošenju užitka gledanja filmova pomoći će im glumci Filip Riđički i Sara Stanić, koji će tijekom projekcije uživo čitati dijaloge.

Nema snažnije ljubavi od naše

Popratni program bogatiji je za još jedno novo izdanje pod nazivom Produženi boravak u kojem će biti prikazan nagrađivani kratkometražni igrani film Trešnje Dubravke Turić. Produženi boravak zamišljen je kao dodatak radionici Od kina do učionice: metodika nastave kratkometražnog filma koja je namijenjena nastavnicima i svim zainteresiranima za filmsku edukaciju, no projekcija je otvorena za širu publiku. Trešnje su, kao iznimno ostvarenje i primjer uspješne suradnje književnosti i filma, odličan uvod u mogućnosti promicanja tolerancije. Nakon projekcije uslijedit će razgovor između redateljice Dubravke Turić i spisateljice i članice ovogodišnjeg profesionalnog žirija KinoKina Olje Savičević Ivančević, prema čijoj je kratkoj priči i snimljen film. Prijave za radionicu Od kina do učionice još uvijek su u tijeku!

Dio programa KinoKina po prvi put će gostovati u drugim gradovima Hrvatske, za početak u nezavisnim kinima u Rijeci (Art-kino Croatia) i Dubrovniku (kino Sloboda).

Raspored projekcija 4. KinoKino Festivala i prodaja ulaznica dostupni su online na kinokino.hr gdje možete pratiti i sve novosti vezane uz program i popratna događanja.

Moje neobično ljeto s Tess

Učitati još
Zatvori