Nova napeta krimi serija na Netflixu koju ćete pogledati u dahu

Nova napeta krimi serija na Netflixu
koju ćete pogledati u dahu

Za sve obožavatelje kriminalističkih serija i true crime žanra tu je nova serija – The Staircase (Franc. Soupçons). Nakon Making a Murderer i The Keepers na Netflixu, podcasta Serial sada možete pogledati i ovu seriju. Serija je nastala 2004. godine i emitirala se na britanskim i američkim kanalima 2005. godine. Režiser i scenarist Jean-Xavier de Lestrade kreirao je seriju koja kroz prvih osam epizoda uvodi gledatelja u zločin, istragu i sudski proces ubojstva, a ostatak priče nastavlja se do 2018. Pisac Michael Peterson je 2001. godine optužen za umorstvo svoje supruge Kathleen, čije je tijelo otkriveno u lokvi krvi na njihovom kućnom stubištu. To je okosnica cijele priče i zločina.

The Staircase

Režiser je dobio pristup Petersonovim odvjetnicima, obitelji i prijateljima. Lestradina ekipa i kamere zabilježili su cijelu obranu i njihovu strategiju čime gledateljima donose uvid u suvremeni američki sudski proces koji donosi više zapleta i obrata nego neki krimi bestseller!

Zanimljivost serije je ta da se zapravo radi o jednoj sezoni kroz 2004., 2013. i 2018. godinu. Prvih osam epizoda emitirano je 2004. i 2005., nastavak od sljedeće dvije uslijedio je 2013., da bi veliko finale od posljednje tri epizode slučaja ugledalo svjetlo dana 2018. godine. A sada su sve dostupne za gledanje na Netflixu.

Serija humanizira optuženika za užasan zločin, donosi razne dokaze koji su bili zanemareni, šikanirani ili zataškavani u sistemu i prikazuje, zapravo, cijeli proces od preko 15 godina kriminalističkog slučaja i sudskog procesa. Radi se o stvarno impresivnom radu, na momente subjektivnom, no to gledatelja neće smetati. Subjektivnost nije u službi prezentacije optuženika – jednostavno se radi o praćenju jedne strane priče tako da je taj trenutak neizbježan.

Nećemo ulaziti u detalje slučaja i priče, jer nećemo moći zatajiti glavne motive i bitne činjenice za napetost priče, no istaknuli bismo istinitost i realnost prikaza dugog, iscrpljujućeg sudskog procesa koji će vas, vjerujemo, čak impresionirati.

Serija također dokazuje da slučajevi, ovako dugački i iscrpljujući, ne donose nužno i završetak. Posljednje tri epizode donose nastavak priče ostarjelog Petersona koji tada dobiva priliku ravno u kameru ispričati svoju priču, a koju nije mogao ispričati na optuženičkoj klupi. Kraj je neizvjestan i pomalo iznenađujuć… No, to ćete morati samo pogledati, nećemo ga odati. Isplati se pratiti priču skoro petnaest godina. Ovo je definitivno vaša nova kriminalistička binge-watching serija!

Foto: Netflix

Učitati još
Zatvori