Pogledali smo remake kultnog Fahrenheita 451

Pogledali smo remake kultnog
Fahrenheita 451

Prije nešto više od tjedan dana na HBO kanalu postao je dostupan za gledanje remake istoimenog kultnog filma Fahrenheit 451 iz 1966. godine, a snimljenog prema romanu Rayja Bradburyja. Ove godine je remake imao premijeru na Cannes Film Festivalu i odmah je zaintrigirao publiku i kritičare. Režiser  Rahim Bahrani kreirao je ovu adaptiranu verziju za TV. No, bez obzira na to što film nije startao u kinima, radi se o sjajnom, vizualno jako dojmljivom akcijskom filmu koji se odmaknuo od estetike Bradburyjevog djela i više se približio, na primjer, onoj serijala The Hunger Games.

Michael Shannon – još jedna odlična verzija sadističkog zlikovca

Michael B. Jordan i Michael Shannon igraju glavne uloge u ovom filmu, koji predstavlja suvremenu adaptaciju klasičnog romana Raya Bradburyja. Film opisuje budućnost u kojoj su mediji opijati, povijest je prepravljena, a vatrogasci pale knjige. Jordan utjelovljuje Guya Montaga, mladog vatrogasca koji se muči u svojoj ulozi provoditelja zakona. Boreći se sa svojim mentorom, vatrogasnim kapetanom Beattyjem (Shannon), on okreće leđa svom svijetu kako bi pokušao vratiti svoju ljudskost. Sofia Boutella igra Clarisse, doušnicu uhvaćenu između konkurentskih interesa Montaga i Beattyja. Glumačka postava uključuje i Lilly Singh koja glumi novinarku tabloida Raven, čiji je zadatak širenje propagande i emitiranje vatrogasnih akcija paljenja knjiga.

Michael Shannon je donio još jednu verziju sadiste, nakon uloge u The Shape of Water, filmu koji je vladao kinima prošle zime i koji je odnio Oscara za najbolji film 2017., Michael Shannon je još jednom pokazao koliko mu dobro stoje uloge kompleksnih zlikovaca. Michael B. Jordan je mnogo kompliciraniji i kompleksniji Montag nego onaj iz 1966. Glavni likovi doživjeli su promjene od originala – Montag je u filmu single, dok je u knjizi oženjen. U filmu nedostaje oružje, zapravo – vatrogasci nose plamenobacače što zamjenjuje efekt oružja, vatrenog oružja, koji doživljavamo na prvi dojam. Ljudi koriste noževe za obranu. ‘Pravo’ oružje izostaje, no njegov efekt je tu i djeluje.

Film je vizualno dojmljiv – prevladavaju kontrasti crvene i plave – plava prikazuje konformizam, dok je crvena u službi neslaganja i nepokoravanja. često uočavamo dominaciju žute kada se likovi nalaze na prekretnicama ili pred velikim odlukama.

Kraj filma je izmijenjen tako da se ne radi o uobičajenom remakeu gdje zapravo gledate istu ispričanu priču, no s drugačijim stilskim potpisom. Ovdje film donosi i iznenađenje na kraju, što će svakako zaintrigirati sve ljubitelje knjige, originala i/ili Michaela Shannona.

Jednom sretniku i ljubitelju distopijskih filmova i tema te Fahrenheita 451 donosimo mogućnost 3 mj. besplatnog gledanja HBO GO usluge – jedino što trebate jest javiti se na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila FAHRENHEIT 451 i navedenim svojim imenom i prezimenom u poruci e-maila. Dobitnika vaučera za tromjesečno gledanje filmova i serija proglasit ćemo 8. lipnja.

Čestitamo Ljubici Ivić!

Učitati još
Zatvori