Pogledali smo film ‘Call Me By Your Name’

Pogledali smo film ‘Call Me
By Your Name’

1-call-me-by-your-name-2.w710.h473.2x

Ovogodišnji kino hit svakako će biti film Call Me By Your Name. Film je kod nas preveden s nazivom Skrivena ljubav i od danas može se pogledati u svim hrvatskim kinima. Nezavisan je to, indie, film režisera Luce Guadagnina čije je posljednje djelo, film A Bigger Splash s Tildom Swinton i Ralphom Finnesom te Dakotom Johnson iz 2015. godine (zapravo je remake La Piscina iz 1969. s Romy Schneider i Alainom Delonom), također ostavio veliki dojam i pečat na filmsku, no i stručnu publiku. Skrivena Ljubav donosi romantičnu radnju, koja prije svega osvaja svojom atmosferom, vizualnim doživljajem i blagim, laganim ljetnim ritmom.

Film prati priču o odnosu između mladića Elija i američkog studenta Olivera koji dođe živjeti u kući Elijevih roditelja tijekom ljeta. Elio i Oliver otkriju osjećaje koje njeguju jedan prema drugome i upute se u ljetnu avanturu koja će im zauvijek promijeniti živote. U filmu glavne uloge glume Armie Hammer i Timothée Chalamet, obojica izvrsno portretirajući svoje likove –  srednjoškolca, tinejdžera koji se ludo zaljubi u američkog studenta.

gallery-1485441012-call-me-by-your-name-2

Atmosfera filma je nježna, lagana i taj dojam pojačava još više činjenica da se radnja odvija u ljeto 1983. u sjevernoj Italiji, u ljetnoj rezidenciji vile iz 17. stoljeća. Uz okružje s mnogo glazbe (klasične, no i popularne tog doba), književnosti, čitanja klasika… flertovanje dolazi kao posve prirodna stvar. Mladi Elio provodi svoje dane čitajući knjige, svirajući gitaru i klavir te flertujući sa svojom prijateljicom Marzijom (glumi ju Esther Garrel). U kući su još njegovi roditelji – cijenjeni sveučilišni profesor koji se specijalizirao za grčko-rimsku kulturu i majka Annella (glumi ju Amira Casar), prevoditeljica. Jednog dana u posjet im dođe student, doktorand Oliver, koji radi na projektu zajedno s profesorom. Elio se zaljubi u Olivera i tu krene jedna od najljepših ljubavnih priča koje smo gledali na velikom platnu.

Scenarij potpisuje James Ivory, a adaptacija je nastala prema romanu Andrea Acimana. Režiser Luca Guadagnino kreirao je idiličan set ruralne Italije u kojoj, i samo u kojoj, ovakva ljubav može procvasti. Sunce, rijeka, stari kameni bazen, vrelo vode, obala jezera, more, mnogo prirode i vožnje biciklom po praznim starim i drevnim talijanskim trgovima vrhunac su romantike, koju bilo tko može zamisliti.

Armie Hammer i Timothée Chalamet ostvarili su odlične uloge, no moramo istaknuti iznenađenje kojom lakoćom je mladi Timothée Chalamet prikazao sav rang emocija koje sedamnaestogodišnjak može osjećati. Chamalet je svakako otkriće godine (pogledajte ga i u filmu Lady Bird!), no prava zvijezda filma je i glumac Arnie Hammer. Glumeći arhetipski prekrasnog uljeza koji uzdrma sredinu svojim izgledom i magnetskim šarmom. Glumci su posve dočarali svu dubinu romantične ljubavi, da na filmskom platnu uopće ne vidimo kojeg su roda glumci i likovi, već vidimo njihovo zaljubljivanje i na kraju, ljubav.

MV5BMzQyNjkzNTQwNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNzI1ODE5MDI@._V1_SY1000_SX1500_AL_

Kamera Sayombhua Mukdeeproma vrlo je voajerska ( i izvrsno odgovara priči), glazbu potpisuje Sufjan Stevens, a to dvoje u kombinaciji stvaraju divan spoj erotičnosti i tragičnog razdvajanja (koje pred kraj kao crni oblak visi nad pričom) koje nas, publiku ostavlja pod velikim dojmom.

No, film se sa svojim usporenim razvojem priče i ponavljajućim ometanjima možda neće (toliko) svidjeti svima. Koliko su scene uvoda u njihovu romansu duge, napete, spore i nabijene nepokazanim i neizrečenim emocijama, toliko su scene ljubavnih, seksualnih odnosa ubrzane i u odnosu na prije spomenute, nedostaje im dovoljno napetosti.

Scene prvog Elijevog poteza i pokazivanja naklonosti i na kraju privlačnosti prema Oliveru te razgovor oca i sina pri kraju filma svakako će pozitivno odjekivati kod svakog gledatelja, a najviše kod mlađih gay muškaraca koji su u potrazi za ljubavlju i prihvaćanjem. Ovo je ljubavni film koji bi svi trebali pogledati. Iz kojeg god razloga.

landscape-1485440853-call-me-by-your-name-1

Učitati još
Zatvori